Zgrada opere u Kini

Objekat je dizajniran od lagane ali dinamične konstrukcije. Dizajnirali su je tim arhitekata sa instituta BIAD. Nalazi se na obali ostrva Džuhaj, u provinciji Guangdong u Kineskoj državi. Zuhai operna kuća se prirodno proteže duž mora i neba čistom i elegantom formom, duž obalnog aviona u obliku dve zakrivljene strukture, ukupne površine 59.000 m2.

Njen raspored ukazuje na porast plime u večernjim satima uz mesečinu, pomoću, kojih je glavni arhitekta BIDA a uspeo da podigne novi orjentir sa ostrva, a istovremeno održava skroman stav prema prirodi. Dve strukture opere Zuhai imaju opernu salu od 1.550 sedišta i višenamensko pozorište od 550 sedišta i povezane su sa pozorištem za 350 sedišta, ulazeću strukturu. Posetioci se susreću sa jednako dramatičnim enterijerom, gde se igra između sunčeve svetlosti, mesečine i pozorišnih svetala meša jedan s drugim  preko prozorne fasade.

Elegantni dvorac nudi pogled na okolinu i more. Njegov dizajn se izvodi u tri sloja, prvo, tri horizontalne linije (granična linija balkona, auditorijum i orkestralne jame) i tri vertikalna kanala iz ugrađenog svetla povezuju se sa prirodnim protokom u prostoru, drugo, kako bi izrazio veličinu auditorijuma, BIAD je usvojio simetrični uzorak i potkovan oblik, u kojem se publika i balkon postepeno povećavaju i koriste najsavremeniju trodimenzionalnu digitalnu tehnologiju za dizajn tako da sva publika doživi kavalitetno iskustvo, i konačno dizajnu je posvećenja posebna pažnja akustici performansi i zahtevima mašinerije pozornice i integriše sve akustične tretmane koji povezuju zvuk.

https://www.designboom.com/architecture/biad-beijing-institute-architectural-design-zhuhai-opera-house-china-07-19-2018/