Čajna kuća

Zlatni lanci vise sa plafona ove Čajne kuće i time imitiraju oblik kineskih brda. Dizajneri su koristili 35.000 metara zlatnog lanca u tri različite nijanse da bi „podigao“ plafon ovog čajnog bara, restorana u Šangaju, Kini.

Kuća je smeštena u renoviranoj zgradi iz 19. veka, spoljašnjost je istorijska dok je unutrašnjost predstavlja prostranu topografiju pod uticajem prirode i ikoničnih brda ove „čajene zemlje“ koje podsećaju na oblike kineskih planina. Valoviti, skulpturalni ravni, oblikuju različite uglove i niše za korisnike kojima je potrebna privatnost, a njihova mekana priroda ih poziva da ih dodiruju i osete.

 

  

Arhitekte su strateški postavili sivo ogledalo iza sofa, što poboljšava uski položaj i održava zlatni oblak. Različiti nivoi i nijanse skrivaju tehničku opremu Čajne kuće kao sto su: osvetljenje, kamere…. Mat crno obojena drvena stolarija i siva tapacirana tkanina čine prigušenu paletu materijala  koja pruža elegantnu pozadinu sa zlatnom strukturom. Unutrašnjost trpezarije se razlikuje od spoljašnosti. Spoljašnjost Čajne kuće je ostala ista kao iz 19. veka sa mesinganim kavezom na ulazu, dok su fasadni lukovi i prozorni okviri postavljeni oko fasada zgrade kako bi se formiralo više zatvorenih prostora sa spoljne strane.

   

Izvor: https://www.designboom.com/architecture/gold-chains-icha-tea-house-chateau-china-spacemen-studio-08-08-2018/