Biblioteka iznad železničke stanice u Kanadi

 

Biblioteka se nalazi se nalazi  u centru Kalgara ( Kanada) i podignuta je iznad železničke stanice. Izgradnja je koštala 245 miliona dolara i jedna je od najvećih javnih investicija grada od Olimpijskih igara 1988. godine. Biblioteka je otvorena 1. novembra 2018. Očekuje se da će  posećenosti doprineti to što će imati velike prostore za okupljanje i društvena dešavanja kao i prostore za čitanje i učenje.

Spoljni pejzaž je takođe dizjniran tako da olakšava javna okupljanja sa amfiteatrima na otvorenom. Terasasto formiran ulazna zona omogućava posetiocima da pristupe objektu iz više pravaca, a takva organizacija omogućila je kreiranje puno mesta za sedenje, tako da se programi i dešavanja mogu odvijati napolju.

Kristalna geometrija fasade dramatično se izdvaja iz urbane tkanine, dok izraženi stakleni izrazi pružaju pogled u zgradi iz daleka. Zakrivljena staklena fasada mestimično je prekrivena aluminijumskim panelima. Ideja je da se kroz ovakav način oblikovanja fasada, zakrivljene forme omogućava svim stranama objekata da izgledaju kao da su frontalne. Kristalna, mestimično transparentna fasada otkriva centralni element enterijera koji je izveden u formi koja prati objekt i koji nosi vertikalne i horizontalne komunikacije u unutrašnjosti.

Unutrašnjost biblioteke se širi na šest spratova koji pružaju raznovrsne programe koji omogućavaju digitalne, analogne, grupne kao i individualne interakcije. Unutrašnjost je  obrađena drvenom površinom. Podovi su organizovani od spektra zabave do ozbiljnih prostora za oraganizovanje kulturnih dešavanja.

Dečija biblioteka je smeštena na donje etaže. Na najvišem spratu biblioteke smeštena je velika soba za čitanje koja svojim enterijerom obezbeđuje  intimnu atmosferu.

 

Izvor: https://inhabitat.com/calgary-central-library-is-wrapped-in-a-striking-snowflake-like-facade/