Olimpijski dom

Studio 3XN iz Kopenhagena završio je Olimpijski dom, novo sedište za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Lozani, Švajcarska. Izgrađen je u javnom parku na obali Ženevskog jezera. Ovaj dom se nalazi pored zamka Château de Vidy iz 18. veka. Svaki deo zgrade ima značenje, od dinamične staklene fasade koja oponaša snažan atletizam olimpijskog sportiste, do centralnog stepeništa koje podseća na legendarne olimpijske prstenove.

Petospratna zgrada je zamotana u staklenu fasadu koja je napravljena pomoću parametarskog dizajna. Iz svih uglova se prezentuje na drugi način, a posetiocima iz parka omogućava da vide unutrašnjost zgrade. Oko centralnog atrijuma kancelarije su dizajnirane da prate osnovne olimpijske vrednosti saradnje, fleksibilnosti i pokreta. Kancelarije se lako mogu pomeriti kroz otvoren prostore a radni prostori se mogu modifikovati tako da odgovaraju potrebama organizacije koja se stalno menja.

Staklena fasada omogućava stanovnicima zgrade prelep pogled na jezero. Cela zgrada je projektovana da bude izuzetno hermetična. Kišnica se skuplja da bi se kasnije iskoristila za potrebe zgrade a solarni paneli su instalirani na krovu.

Izvor: https://www.dezeen.com/2019/06/19/olympic-house-3xn-lake-geneva-lausanne-switzerland/