Nazvana „Epicentar umetnosti“ je nova zgrada za umetnost koja ima odeljenja za dramu, ples i muziku i nalazi se u mestu Viktorija u Australiji.  Epicentar umetnosti zamenjuje srušenu zgradu manastira iz 1960-ih koja je tokom godina bila izložena neuspešnim adaptacijama. Iznad centralnog prostora napravljene su kupole od šperploče zasnovane na izgledu starog samostana.

Prizemlje je na jugu obloženo zidarskim opekama, po ugledu na susedne kuće, a sa zpadne strane sastoji se od niza betonskih stubova. Gornji sprat se malo proteže prema jugozapadnoj strani i pravi senku na donji deo.

Crni obojeni čelik, šperploče i beton definišu enterijer zgarde. Zavese od crne vune se koriste za potpunu izolaciju radnih površina od spoljnih uticaja, stvarajući prijatnu igru svetla. Zgrada ima izlaz prema dvorištu i amfiteatru preko grandioznih vrata od čelika i stakla raspona 15m. Niz otvorenih foajea i studijskih prostora gleda na pejzaž.

Fotografije: Peter Clarke 

Izvor: https://www.dezeen.com/

by: sanjab