1. „Casa C3“ – Casa C3 by Barclay & Crousse

Na objekat je snažno uticala karakteristika lokacije i okolnog pejzaža. Nedaleko od kuće nalazi se strmo crvenkasto smeđe  tlo koje se spušta prema Tihom okeanu. Projektanti su rešili kuću utopiti u topografiju terena koristeći materijale koji se nalaze u pejzažu. 

                                                             

Na vrhu brda isprojektovana je garaža i ulaz sa ulice koji nizom stepenica vode do glavnog stambenog dela. Ove sobe su postavljene ispod krova od livenog betona formiranog u nizu svodova koji kulminiraju u konzolnom delu. Najniži paviljon sadrži glavnu spavaću sobu i popločani deo dvorišta u hladu drvene nadstrešnice. Bazen je tako postavljen da izgleda kao da je produžetak okeana. Jednostavne metode gradnje omogućile su da se smanje ukupni troškovi gradnje.

2. „Casa Ronda“ –  Casa Ronda by Marina Vella    

Zavojni zid u središtu ove primorske rezidencije u oblasti  Lime, izgrađen je od kamenja donetog sa obližnje planine. Zid obuhvata mali popločani deo dvorišta opremljen bazenom.  Jedna strana nalazi se okrenuta prema Tihom okeanu, dok se iza parcele uzdižu planine Cerro Colorado, poznate kao Red Hill.

                                                  

 

 

              

Bazen je zatvoren belim spoljnim zidovima zgrade visokim 2,9m sa velikim otvorima koji pruža pogled na okean. Kameni stepenici vode do tri spavaće sobe u podrumu. Stepenište je osvetljeno uskim krovnim prozorom, dok je hodnik  koji ga okružuje osvetljen kružnim svetlima. Dok se zid savija, probija se kroz ugao otvorenog dnevnog boravka i trpezarije u prizemlju. Nalazi se pored bazena i ima veliki prozor prema moru. Kuhinja, glavna spavaća soba i druga spavaća soba takođe zauzimaju prizemlje.

  3.  „House in Azpitia“ –  House in Azpitia by Rafael Freyre

Kuća u Azpitia ima unutrašnju površinu od 240m2 i raspoređena je na tri nivoa. U suterenu se nalazi sauna, u prizemlju se nalazi kuhinja, trpezarija i dnevni boravak sa dvostrukom visinom, plus spavaća soba i kupatilo, a na prvom spratu su još dve spavaće sobe sa pripadajućim apartmanima, plus pomoćni stambeni prostor pored stepeništa za gledanje televizije.

   

  

Žustri konzolni prepust od pet metara na  zidu štiti prostranu terasu od sunčeve svetlosti, koju je projektant zamislio kao prelazni prostor između enterijera i eksterijera kuće. Izgradnja ove kuće trajala je godinu dana, a onovni materijal za izgradnju činili su opeka i beton. Dnevni boravak visok je 6,8m i ima velike prozore koji su ugrađeni u uglove kuće. Prozori su isporjektovani sa kretanjem sunca kako bi se unelo u kuću što više svetla sa istoka pre podne i popodne sa zapada.

  

 

4. „Textile House“ –  Textile House by Ghezzi Novak

Tekstilna kuća je smeštena je u delu koji pruža pogled na daleke pustinjske i okeanske pejzaže u Paracasu. Peruanski obalni grad poznat je po bogatom kulturnom nasleđu, uključujući i svoj tekstil. Projektant je  odabrao betonske blokove kako bi istakao teksturu tkanina u geometrijsku prostoru.

           

Studio je orijentisao raspored prema jugu i koristio grube materijale i kutije za biljke kako bi umanjio snažne vjetrove priobalnog područja. Hermetički otvori oko ulaza blokiraju ulazak pustinjskog peska u kuću.  Spiralno drveno stepenište se spušta sa krova na kome se nalaze jacuzzi, bazen i bašte.

           

5. „Casa N“ – Casa N by Cheng + Franco Arquitectos

Ova seoska kuća sa sedštem u Limi i nalazi se na lokaciji od 24 hektara koju je zauzela farma za obuku i uzgoj konja. Čine ga tri volumena oformljena uz pomoć takozvanog „vremenskog čelika“. Postavljene na izloženim betonskim zidovima, tri volumena se protežu preko travnate staze koja je vodila konje iz štala do terena za trening i izložbu postavljenom sa obe strane kuće.

Probušene metalne rupe namijenjene su filtriranju svjetlosti na različite načine u skladu sa različitim funkcijama unutar.

   

Na strani koja je najbliža terenu za treniranje i izložbu konja, projektovana konstrukcija formira nadstrešnicu iznad terase koja se nalazi pored bazena. Tri sobe za goste smeštene su u blizni staje sa konjima, dok se u sredini nalazi  glavna spavaća soba i dnevni boravak.

  

Na kraju oba volumena zastakljena vrata otvaraju spavaće sobe na balkone koji pružaju pogled na okolni pejzaž. Veliki prozori  postavljeni su i duž dužih zidova ovih blokova, jer su projektanti  želeli da razotkriju čeličnu konstrukciju konzole.

 

 

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika