Ovaj restoran je mešten na najjužnijoj tački norveške obale, gde se sastaju morske oluje sa severa i juga. Pozicionran je na jedinstvenom ušću. Restoran koji je dizajnirao „Snøhetta“ takođe funkcioniše kao istraživački centar za morski život, pružajući danak divljoj fauni mora i stenovitoj obali južnog vrha Norveške.

Poznat po svojim intenzivnim vremenskim uslovima, koji se obično menjaju iz mirnih u olujne nekoliko puta u toku dana. Po dolasku na lokaciju, utiske posetioca o neposlušnom otvorenom prostoru brzo smiruje  hrastovo odeveno predsoblje. Ovde grube drvene završne obrade i slatki miris drveta prelaze u elegantno hrastovo stepenište dok spušta dublje u zgradu. Tamne, sirove čelične ograde sa rukohvatima od mesinganih cevi vode naniže u mekšu unutrašnjost dok se plafonska površina menja od hrastove do tekstilne. Topla atmosfera dobrodošlice u restoranu uliva osećaj strahopoštovanja i tajnovitosti.

Na morskom dnu, u trpezariji za 40 osoba, leži panoramsko oko zgrade. Horizontalni prozor širine 11m i visine 3,4 metra nudi vizuelni ulaz u more i povezuje goste sa morskom divljinom. Pogled s prozora razvija se postepeno tokom dana i zavisno od godišnjih doba boja vode će prelaziti iz safirno plave tokom hladnog zimskog dana u smaragdno zelenu u letnjoj sezoni, kada se pojave alge.

Izvor: www.archdaily.com

Fotografije: Ivar KvaalInger Marie Grini/ Bo Bedre NorgeAndré MartinsenStian Broch

by Sanja Banika