novo-beogradskom „Belekspo centru“ je u periodu od Četvrtka 23. Februara do Subote 25. Februara 2012. godine održana Međunarodna konferencija i sajam zelene gradnje „GREEN BUILDING EXPO“. Na sajmu je učestvovalo više od četrdeset (40) raznih izlagača kao i oko dvadeset (20) svetskih stručnjaka iz navedene oblasti.

Manifestaciju je otvorio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, gospodin Oliver Dulić, koji je tokom ceremonije otvaranja istakao da Srbija i njeni građani moraju početi sa štednjom prirodnih resursa i reciklažom.

– Postali smo neštedljivi u svim resorima, u korišćenju prirodnih resursa i moramo početi sa štednjom ukoliko želimo da izađemo iz kruga siromašnih. Društva koja investiraju novac u zelenu gradnju to čine zato što su bogata i misle na svoju budućnost – rekao je Dulić.

Sajam zelene gradnje

Otvaranju održanom u petak je prisustvovao i jedan od najvećih svetskih stručnjaka iz oblasti zelene gradnje – Džeri Judelson (Jerry Judelson), koji je istakao da je zelena gradnja postala trend i da joj se svi više ljudi okreće.

Tokom trajanja sajma, posetioci su imali prilike da se upoznaju sa standardima zelene gradnje u zemljama poput Velike Britanije, Francuske, Nemačke  kao i USA. Organizaror sajma je bio Savet zelene gradnje Srbije, a skup su podržali Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Grad Beograd i Svetski savet zelene gradnje.

Najinteresantnija vest koja je došla sa sajma jest izjava Ministra Dulića da će Vlada Republike Srbije u martu tekuće godine doneti uredbu o pomoći u finansiranju rekonstrukcije objekata, sa ciljem podizanja njihove energetske efikasnosti. Putem navedene uredbe će biti obezbeđeno 1,3 milijarde dinara, putem čega će država započeti pomoć u finansiranju radova na zameni prozora, vrata, stolarije i fasada objekata, kao i uvođenje geotermalnih toplotnih pumpi i korišćenje drugih obnovljivih izvora energije.

Ministar je najavio da će građani koji budu uzimali subvencionisane kredite za tu namenu moći da ostvare velike uštede eneregije, koje će praktično pokrivati mesečne rate za otplatu subvencionisanih kredita. On je naveo da se trenutno procenjuje da je za zamenu vrata i prozora na objektima u Srbiji potrebno ukupno oko 2,2 milijardi evra, i istovremeno za fasade od ekoloških materijala oko 840 miliona evra.

Izvori: „Belexpocentar.rs“, „Greenbuildingexpo.rs“, i „Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja“.

ZoranR