Predstavnici Vlade AP Vojvodine i Fakulteta tehničkih nauka predstavili su maketu aerodroma Čenej kod Novog Sada.

Kako je istaknuto ovaj aerodrom, čije idejno rešenje je izradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, bio bi završen krajem 2015. godine.

Aerodrom će biti upodobljen za lou kost letove, obzirom da je danas cela severna Vojvodina orjentisana prema aerodromu u Budimpešti, a zapadna Bačka prema aerodromu u Osijeku.

Aerodrom će izgledati slično aerodromu u Tivtu u Crnoj Gori.

Maketu aerodroma su predstavili predstavnici Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Aerodrom je projektovan kao aerodrom tipa „C” sa odlaznim o dolaznim terminalom i poslovnim objektom sa kontrolnim tornjem i zauzimaće površinu od oko 7 hektara bez pisti i internih saobraćajnica.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић најавио је да ће до краја 2015. године бити изграђен аеродром на Ченеју у близини Новог Сада.

Пајтић је на представљању макете тог аеродрома рекао да је Влада Војводине донела данас Предлог одлуке о изради Просторног плана аеродрома „Ченеј“ и додао да ће аеродром бити намењен за пословне летове, за јефтине (low cost) летове и за теретни саобраћај.

Aerodrom Čenej

Aerodrom Čenej

Према његовим речима, аеродром је „димензионисан“ слично као аеродром у Тивту, у Црној Гори.

„Он је уподобљен са оним што су наше потребе и могућности. Али, биће изванредно леп, изванредно функционалан и биће и украс Новог Сада, Војводине и Србије“, поручио је Пајтић.

Говорећи о финансирању изградње аеродрома, Пајтић је рекао да је добро што је донет Закон о јавно-приватном партнерству, пошто се на тај начин отварају могућности додатног начина финансирања и у кризним временима.

Навео је да је требало две године да се реше формални и својинско-правни проблеми у вези са аеродромом на Ченеју.