Muzej posvećen jednom od najpoznatijih legendi u Italiji, bez sumnje jednom od vodećih svetala auto industrije dvadesetog veka. Enco Ferari- čovek, trkač i dizajner automobila.

’’Ako možete da sanjate, možete to i da uradite’’, jedna je od mnogih Encovih izreka koja najbolje opisuje njegovu filozofiju: život obeležen strašću i kreativnošću, istraživanjem i inovacijama, hrabrošću i izazovima. Enco Ferari je legenda koja je gradove Modene i Marinelo svetu predstavio kao mesta gde se snovi ostvaruju.

MUEJ ENCO FERARI - Svetska atrakcija ljubitelja auto industrije

Novi muzej je izgrađen ulaganjima koja iznose preko 18 miliona evra, i postavljen je na ruševinama encove stare kuće (iste one kuće koju je prodao kako bi napravio svoj prvi automobil). U toj istoj kući je Enco Ferari rođen davne 1898. godine. Originalni deo stana, zajedno sa prvom radionicom, očuvan je i stopljen sa novom futurističkom galerijom čija je krovna konstrukcija izgrađena u obliku haube sportskog automobila. Navedena krovna konstrukcija (hauba), izrađena je od simbolično žuto ofarbanog aluminijuma, s obzirom da je žuta boja zaštitna Modenina boja, a ujedno i boja koju je Enco Ferari izabrao za pozadinu ’’Propinjućeg konja’’, zaštitnog znaka kompanije koja nosi njegovo ime.

 MUEJ ENCO FERARI - Svetska atrakcija ljubitelja auto industrije

Prvi kamen temeljac muzeja je postavljen 2009. godine, a čovek koji stoji iza ove kreacije jeste češki arhitekta Jan Kaplicki.

Nova galerija kombinuje istorijski kontekst sa najnovijom tehnologijom za uštedu energije, dok sam pogled podseća na estetski jezik i oblike trkačkih automobila.

Ukupna površina muzeja zauzima oko 6000 kvadratnih metara, a sastoji se iz izložbenog prostora, sale za edukaciju, konferenciju i filmsku projekciju, prodavnica i kafeterije. Osmišljen je tako da svojim sadržajima privuče veliki broj posetilaca.

 MUZEJ ENCO FERARI - Svetska atrakcija ljubitelja auto industrije

U prilogu ispod vam ostavljamo interesantan video u kojem možete videti sadržaj unutrašnjosti muzeja i čuti mišljenja onih koji su doprineli da ovaj objekat postane svetska atrakcija.

By Marija