Predstavljamo vam još jednu u nizu neverovatnih zgrada čiji je kreator super-star arhitekta Frenk Geri. Za neupućene, to je onaj čika koji je projektovao objekat Gugenhejm muzeja u Bilbau na osnovu kojeg je Bilbao od običnog i nepoznatog provincijskog gradića došao direktno pred reflektore (pa čak ušao u prvu scenu epizode agenta 007 „The World Is Not Enough“). 

Danas vam prezentujemo luksuznu višespratnicu „OPUS HONG KONG“ koja je kompletirana tokom prve polovine 2012. godine. Zgrada se nalazi u delu Hong Konga pod nazivom Happy Valley, na samom vrhu vetrovitog brda, neposredno iznad centralnog biznis distrikta. Ova fantastična lokacija je omogućila ostvarivanje gotovo fantastičnih panorama. Što je u najvećoj meri uticalo na njen dizajn.

OPUS HONG KONG - FRENK GERI

Objekat je izgrađen na bazi od tri nivoa (na kojoj su kaskadno izgrađeni vrtovi), sa koje se uzdiže dvanaest (12) etaža. Imajući u vidu da na prvi pogled (a i u samoj osnovi) objekat deluje dosta monumentalno, fascinantan je podatak da je u njemu smešteno svega 12 stanova. Naime, osim prizemnog dela u kojem su smeštena dva dvospratna apartmana sa vrtovima i bazenima, svaka od narednih etaža nosi samo jednu stambenu jedinicu. Na taj način je omogućeno da svaki od preostalih 10 spratova ima otvorenu panoramu od 360° unaokolo. Veličina stanova varira od 560 do 640m2.

OPUS HONG KONG - FRENK GERI

‘I designed the building for hong kong, to respond to the unique conditions of the city. You wouldn’t build this anywhere else.’ – izjavo je Frenk Geri.

Imajući u vidu da je neposredno okruženje izuzetno bogato zelenilom i da je objekat praktično slobodnostojeći, kroz projekat su usvojeni elementi koji će na neki način izvršiti uklapanje u postojeći ambijent. To je ispoljeno kroz blago rotiranje položaja etaža kako se ide u vis, kroz šta se prožima spoljašnja spiralna noseća struktura. Rezultat je živahna forma kod koje se čini da gotovo da niče iz okruženja.

OPUS HONG KONG - FRENK GERI

Forma spoljnog okvira u kombinaciji sa centralnim stepenišnim i liftovskim oknom je omogućila potpuno odbacivanje masivnih pregradnih zidova i primenu ogromnih staklenih fasadnih panela. Sve ovo je naravno omogućilo maksimalno uživanje vlasnika u debelo plaćenim nekretninama. Što se cena tiče…šta reći: to je sigurno prava sitnica.

OPUS HONG KONG - FRENK GERI

Klikni OVDE da vidiš objekat na mapi.

By Zoran