Kako je objavljeno, pobednik međunarodnog konkursa za izradu novog nacionalnog stadiona Japana je  Zaha Hadid. U konkurenciji ukupno jedanaest međunarodnih timova koji su ušli u uži izbor, najpoznatija svetska Arhitektica o kojoj smo u poslednje vreme u nekoliko navrata pisali (a vezano i za projekat u Beogradu) pobedila je izuzetno ambicioznim projektom.

NACIONALNI STADION U JAPANU - PANORAMA

U svrhu organizacije svetskog šampionata u ragbiju koje će 2019. godine biti održano u Japanu, Vlada te ostrvske države je usvojila predlog izgradnje novog nacionalnog stadiona koji će primati oko 80.000 gledalaca. Izgradnja navedenog objekta će biti i dodatni adut koji će grad Tokio iskoristiti prilikom konkurisnja za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine.

NACIONALNI STADION U JAPANU - PANORAMA

Predloženi koncept konkursnog rada studija Zahe Hadid je potpuno autentičan kada je izgradnja stadiona u pitanju. Ipak, poznavaoci rada i dela ovog projektnog studija baziranog u Londonu će lako prepozati arhitektnoski pečat koji se sastoji od laganih linija nežnih oblina, boja i detalja koji se u manjoj ili većoj meri prožimaju kroz sve njihove projekte.

NACIONALNI STADION U JAPANU - UNUTRAŠNJOST

Izgradnja stadiona je predviđena na lokaciji postojećeg nacionalnog stadiona koji je izgrađen kao centralni objekat Olimpijskih igara iz 1964. godine koje su organizovane upravo u Tokiu. Kako je predviđeno, novi stadion će biti kompletiran 2018. godine.

NACIONALNI STADION U JAPANU - UNUTRAŠNJOST

Predsednik žirija pri izboru najboljeg rešenja je bio renomirani japanski arhitekta Tadao Ando (Tadao Ando).

Lokacija budućeg objekta na Gmapi

By ZoranR

Linkovi: www.worldarchitecturenews.comwww.zaha-hadid.comwww.en.wikipedia.org,