U Nemačkoj je nedavno izgrađeno kompletno naselje u okviru grada, koje ne samo da proizvodi dovoljno energije za svoje potrebe, nego poseduje kapacitete koji te potrebe premašuju. Naime, solarni grad Zonenšif (Sonnenschif = sunčani brod) u predgrađu Frajburga postao je svetski poznat po svojim izuzetnim energetskim karakteristikama.

Izgradnja ovog naselja je započela kao vizija za bolji život u celoj zajednici a začetnik čitave ideje jeste arhitekta Rolf Diš (Rolf Disch) koji je projektovao i izgradio prvobitni „pilot“ objekat 2004. godine. Nakon predstavljanja rezultata funkcionisanja prvog objekta, vlasti su odlučile da u okvir projekta ubace i čitavo obližnje naselje.

Solarni grad u Nemačkoj koji proizvodi  4 puta više električne energije nego što potroši

Tako je nastao samoodrživi kompleks koji je ostvario svoju misiju uz pomoć kvalitetnog planiranog i adekvatnog izvođenja na licu mesta. Osnovu projekta čine mnogobrojni fotonaponski paneli, postavljeni u nizovima preko krovova svih objekata kompleksa. Osim što svojim delovanjem proizvode električnu energiju, nizovi velikih panela služe i kao svojevrsna zaštita od sunca. Sve kuće su izgrađene u skladu sa Passivhaus standardom, tako da praktično rečeno proizvode oko četiri puta više energije nego što je utroše.

Vredi napomenuti da se uštede energije ne ogledaju samo u proizvodnji energije iz sunca. Naime, pored fotonaponskih panela, sve građevine imaju i sisteme za sakupljanje kišnice koja se koristi kao tehnička voda i voda za zalivanje okolnih zelenih površina. U slučaju velikih hladnoća, kompleks poseduje rezervni sistem koji omogućuje grejanje pomoću kotlova na drvne palete, što takođe spada u obnovljive izvore energije.

Solarni grad u Nemačkoj koji proizvodi  4 puta više električne energije nego što potroši

U cilju poboljšanja ambijenta koji je na neki način narušen jednoličnim tamnim solarnim panelima na krovovima, svi objekti kompleksa su obogaćene šarenim i dinamičnim fasadama, krovnim baštama i zelenim površima. Vrtovi i staze povezuju građane, a u naselju postoje i kancelarijski prostori kao i prodavnice čime se dodatno povećava ugođaj života u ovoj zajednici.

Lokacija objekta na Gmapi

By ZoranR

Linkovi: www.ekokuce.com, www.sonnenschiff.de, www.rolfdisch.dewww.en.wikipedia.org,