Biblioteka u Birmingemu je transparentna staklena zgrada, dizajnirana 2009. godine. Njena delikatna filigranska struktura inspirisana je tradicijom ovog nekada industrijskog grada. Nalazi se na najvećem javnom Trgu u srcu Birmingema.

library-of-birmingham-m050913-c7pan
foto : Christian Richters

Unutrašnjost biblioteke čini osam kružnih prostorija koje su dizajnirane tako da u svakom trenutku obezbeđuju prirodno osvetljenje i ventilaciju, a koje su međusobno povezane sistemom pokretnih stepenica i liftova smeštenim u centralnom delu, čineći sam enterijer zgrade vrlo dinamičnim.

Zgradom dominira viktorijanska čitaonica koja je obložena drvetom iz prve birmigemske centralne biblioteke, a pozicionirana je da bude vidljiva sa Trga. Na vrhu zgrade biblioteke, nalazi se veliki gradski balkon, odakle se pruža pogled na dešavanja na Trgu.

library-of-birmingham-m050913-c1

Iako je biblioteka transparentna zgrada, ispunjava standarde energetske efikasnosti. Sama zgrada u okviru fasade poseduje reflektujuće materijale, koji blokiraju teške zrake sunca u jeku popodneva, a istovremeno omogućavaju prodor dnevne svetlosti u unutrašnjost zgrade. Fasada odgovora na sve spoljne uslove, i omogućava prodor svežeg vazduha u unutrašnjost. Dobra izolacija se postiže i velikim masivnim podom u prizemlju zgrade.

library-of-birmingham-m050913-c11

Biblioteka u Birmingemu je odlično ocenjena od strane  BREEAM – a.

Izvor: http://www.e-architect.co.uk/                                                                                       by sanjab