Spitbank Fort je tvrđava izrađena na kružnoj bazi u prečniku od 50m, originalno dizajnirana da zaštiti ulaz u Portsmut luku, dok je u novije vreme pretvorena u luksuzno odmaralište. Tvrđava je podeljena u tri glavne celine: donji nivo, suteren – nekadašnje skladište municije, gornji nivo – centralna odbrambena komora i spoljašnje dvorište koje se sastoji od svetionika i bivših mitraljeskih gnezda.

spitbank-fort-solent-5-520x346

Unutrašnji konstruktivni elementi sastoje se od lučnih nosača izrađenih od opeke, povezanih sa čeličnim pločama i gredama koje prenose kolosalnu težinu betonskog krova kroz obimne stubove u podu. Prilikom adaptacije samog objekta vodilo se računa o njegovom istorijskom značaju. Infrastrukura je adaptirana da kako stilski, tako i funkcionalno odgovara zgradi iz devetnaestog veka.

spitbank-fort-solent-2-520x346

Pošto je ova građevina imala vojnu namenu odlikuje se malim brojem prozora, tako da je jedan od glavnih izazova u toku adaptacije bilo postizanje adekvatnog osvetljenja. Vodilo se računa da se ne dobiju oštri odsjaji, kao i anahrono svetlo. Ceo objekat osvetljen je skrivenim LED osvetljenjem, koje ima prednosti po pitanju održavanja i ekonomičnosti. Snažan osećaj funkcionalnosti prožima unutrašnjost utvrđenja. 

spitbank_fort_project_p190612_s3

Renovirani svetionik sa navigacionim svetlom je vraćen na krov čime tvrđava delimično zadržava svoju originalnu funkciju. Dva bivša mitraljeska gnezda su ponovo postavljena ali sada kao mesta za odmaranje, gde u jednom slučaju centarlno mesto zauzima ognjište, a u drugom bazen sa toplom vodom.

spitbank-fort-solent-1-520x346

Izvor: http://www.e-architect.co.uk/                                                                                                   by sanjab