Kula 185  je četvrta najviša poslovna zgrada u Nemačkoj. Locirana je u Frankfurtu, i sastoji se  od dve komponente, ogradnog bloka i samog tornja.  Blok se sastoji iz dva simetrično raspoređena dela, a deo u obliku suze vodi posetioce do tornja, kroz lobi visine skoro 20m.

tower185_frankfurt_u180712_k2

Veliki deo fasade je zatvoren štiteći unutrašnjost od direktnog sunčevog zračenja. Visoke preformanse zastakljivanja, i senčanje delova stakla, minimiziraju solarne gubitke. Time je smanjena emisija CO2 i ušteđena veća količina energije za hlađenje. Noseći elementi konstrukcije su kombinacija armiranog betona i čelika.

tower185_frankfurt_u180712_k4

Enterijer poseduje veoma malo stubova, koji su podeljeni u četiri celine. To znači da je iskorišćen maksimalni unutrašnji prostor, posebno za kancelarije. Zgrada poseduje nekoliko važnih aspekata koji doprinose temama održivosti i zaštiti životne sredine. Jedan od njih je spiralni sistem grejanja i hlađenja koji nude maksimalni prenos toplote i najudobnije uslove za korisnike. Kula koristi kišnicu za zalivanje spoljašnjih zasada, kao i za toalete. Izbor boja, lakova i vodootpornih materijala bez opasnih materija su takođe bili ključni faktori pri izgradnji. Centralizovano upravljanje otpadom u toku izgradnje dovelo je do značajnih ušteda energije. Reciklaža građevinskog materijala iznosila je više od 90%.

tower185_frankfurt_u180712_k9

Kula 185 je prvi poslovni neboder kome treba da se uruči zlatni LEED sertifikat od strane Saveta zelene gradnje SAD-a.

tower185_frankfurt_u180712_k5

Izvor: http://www.e-architect.co.uk/                                                                                      by sanjab