„Wat Rong Khun“, poznatiji kao „Beli hram“ je jedan od najprepoznatljivijih hramova na Tajlandu. Svake godine privlači veliki broj posetilaca.

800px-Wat_Rong_Khun-pano-1

Krajem XX veka originalni hram je bio veoma lošem stanju očuvanosti.  Restauracija je počela, ali zbog nedostatka finansija je prekinuta. Radove je preuzeo veliki tajlandski vizuelni umetnik Kosiptat  i o sopstvenom trošku nastavio gradnju koja još uvek traje. U planu je izgradnja devet zgrada, uključujući meditacijske sale, stambene kvartove za monahe, sala za budističke relikvije, kao i umetnička galerija. Umetnik je restaurirao hram sa ciljem da bude centar učenja i meditacije, i da ljudi steknu korist od budističkog učenja.

800px-Wat_Rong_Khun-002

Hram je jedinstven po tome što se izdvaja po beloj boji, koja je postignuta korišćenjem komada stakla u malteru, koji se presijavaju na suncu. Bela boja je boja koja simbolizuje čistotu Bude, dok staklo simbolizuje njegovu mudrost.

400px-Wat_Rong_Khun-012

Svaki detalj hrama nosi neko značenje i ohrabruje posetioce da razmišljaju o budističkom učenju, koje pokazuje put da se pobegne iz svetovnih iskušenja, želja i pohlepa. Do glavne zgrade hrama dolazi se mostom preko jezera. Ispred mosta je kružna površina sa stotinama ruku koja simbolizuje želju. Ovo područje simbolizuje ljudsku patnju i pakao. Most označava prelazak iz ciklusa smrti i ponovnog rađanja u stanju bez patnje. Pored jezera stoje dva bića iz budističke mitologije – pola čovek pola ptica. Nakon prelaska mosta posetilac stigne na „vrata nebeska“ koja čuvaju dva stvorenja Smrt i Raha. 

800px-Wat_Rong_Khun-009

Zidovi ovog hrama su karakteristični i po tome što sadrže šarene murale koji prikazuju moderne predstave dobra i zla savremenih ličnosti poput Betmena, Spajdermena, zlikovaca i super heroja iz filmova, stripova pa čak i svemirskih brodova.

800px-Wat_Rong_Khun-001

Hram je oštećen 2014. godine usled zemljotresa koji je pogodio ovo područje i bio je zatvoren na neko vreme za posetioce.

Izvor: http://www.renown-travel.com/                                                                by sanjab

foto: http://en.wikipedia.org/