Na engleskom jeziku poznata kao „The Rock of Guatape“ je masivna stena koja se nalazi u Kolumbiji. U potpunosti je  glatka, i izdiže se 200m u visinu u sred ravnice, tako da je vidljiva iz većine okolnih sela.

guatape-rock-8[5]

Specifična je po tome što ima pukotinu od vrha do dna na jednom od lica. Širom ove pukotine napravljeno je 650 stepenika, koji izdaleka deluju kao da drže razvojenu stenu u jednom komadu.

guatape-rock-6[2]1

guatape-rock-1[2]

Nalazi na granici dva grada – Guatape i El Penola. Oba grada se bore za vlasništvo nad stenom. U jednom trenutku stanovnici Guatape su odlučili da reše pitanje vlasništva, tako što su hteli da napišu belom bojom ime grada na steni. U tome su ih sprečili stanovnici suparničkog grada, tako da su uspeli da ispišu samo „G“ i deo „U“, što je i danas vidljivo.

guatape-rock-9[9]

Stena je osvojena prvi put davne 1954. godine od strane tri penjača, koji su koristili pukotinu kako bi se popeli do vrha. Stepenište je dosta kasnije izgrađeno, ali ako se rešite da se popnete uz sve te stepenike  imaćete podršku lokalnog stanovništva u vidu hrane, sokova i vode.

guatape-rock-7[2]One najupornije očekuje ovakav prizor.

guatape-rock-3[6]

Izvor:http://www.amusingplanet.com/                                           by sanjab