Otvaranje LEGO Kuće zakazano je za Septembar

LEGO Kuća locirana je u srcu Bilunda u Danskoj, blizu LEGO korporativnog centra, dizajnirana od strane firme Bjark Ingels Group (BIG). Kako prenosi generalni menadžer LEGO kuće, Džesper Vilstrup, ovo će biti savršeno mesto gde će svi ljubitelji lego kockica moći da iskuse razigranost LEGO univerzuma. Kako mladi, tako i oni stariji posetioci imaće priliku da pokažu i stimulišu svoju kreativnost kroz razne aktivnosti koje će ova kuća sadržati. Procenjeno je da će je godišnje posećivati oko 250.000 posetilaca svih starosnih doba.

Inspiracija za dizajn LEGO kuće potekla je od originalne plastične lego kockice. Objekat je sastavljen od 21 komada belih formi koje podsećaju na oblik lego kockice, naslagane jedna na drugu čineći zanmiljivu strukturu, a krov je završen sa jednom formom prave 2×4 lego kockice. Fasada je urađena od glinenih pločica koje objektu daju iluziju da je sagrađena od pravih lego kockica. Prostiraće se na 12.000 kvadratnih metara.

Objekat će biti pristupačan svima, sadržaće delove koje će posetioci moći da obilaze bez ulaznica, kao i delove za koje će biti potrebna ulaznica. Posetiocima bez ulaznice će biti pristupačno oko 2.000 kvadrata ovog objekta u koje, pored raznih atrakcija, spadaju i LEGO prodavnica, kao i 3 tematska restorana.

Delovi objekta za koje će biti potrebna ulaznica podeljeni su po bojama koje su karakteristične za razne aspekte razvoja kod dece. Crveni delovi objekta su za stimulisanje kreativnosti, plavi za veštine spoznaje, zeleni su za društvene i žuti za razvijanje emotivne spoznaje kod dece.

Bilund je mesto gde je počela cela LEGO avantura, pa samim tim odabir lokacije za ovu kuću nije bio slučajan. Izgradnja je započeta 2014. godine, a otvaranje je najavljeno za Septembar ove godine (2017.)

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.archdaily.com

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David