Kuća koja se stapa sa okolinom

Ova takozvana naga kuća nalazi se u Izraelu i dizajnirana je od strane svojih vlasnika (Tamar Jacobs i Oshri Yaniv), dvoje arhitekata koji su bili oduševljeni placem i njenom baštom. Dva stabla pekan oraha i mnogo drugih voćaka, osvojili su ih.

Odabir materijala bio je ozbiljan posao za ovo dvoje arhitekata, kako bi sklopili strukturu i stvorili harmoniju sa već postojećom baštom. Zamisao je bila stvoriti nevidljivu granicu između unutrašnjosti kuće i dvorišta.

U Izraelu, najčešće korišćen materijal za izgradnju su beton i betonske kocke pa je iz tog razloga to bio izbor i za gradnju ove kuće. Visina kuće zavisila je od veličine betonskih kocki, ali je takođe bilo bitno pronaći tu harmoniju dimenzija između prostora, ljudi, ulice i same kuće, placa i drveća.

Tanak sloj betonskog krova „lebdi“ iznad centralnog dela kuće, omogućujući mali pogled na nebo i okolna stabla i time rušeći činjenicu da je korišćen jedan tako „težak“ materijal.

Raspored prostorija podeljen je u tri dela. Sa jedne strane nalaze se dečije sobe, u drugom delu je prostor za roditelje a u sredini je zajednički prostor u kome se spajaju kuhinja, trepezarija i salon sa pogledom na drveće u bašti. Želja je bila zapravo stopiti se sa dvorištem, tako da sam dnevni boravak predstavlja nastavak na baštu, kao bašta na zatvorenom. U zajedničkom delu nalazi se gvozdena, dvostrana polica sa knjigama koja na zanimljiv način razdvaja kuhinju od dnevnog boravka, tako da ne remeti ideju plafona koji lebdi. Svaki deo kuće ima poseban krov kako bi se smanjio sam raspon objekta.

Kuća je prizemna, visine otprilike polovine visine drveća koje je okružuje, tako da u jednu ruku ne zaseni ili ne nadjača drveće, a u drugu ruku da prostor bude prostran i da prima dovoljno dnevne svetlosti.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David