Stambeni raj u Australiji

Angophora House – pomalo neobičan stambeni kompleks, stvoren je kao prava umetnost korišćenjem drevnih tehnika obrade drveta. Dizajniran je od strane čuvenog arhitekte Ričarda Leplastriera (Richard Leplastrier), koji je radio sa arhitektom Jorn Utzonom (Jørn Utzon) čuvenog po Sidnejskoj operi. Ova kuća nalazi se u Australiji, u izuzetnom Angophora Rezervatu.

Projekat se sastoji od nekoliko ručno izgrađenih, drvenih paviljona. Svaki paviljon je odvojen i predstavlja jednu prostoriju. Četiri spavaće sobe i dva kupatila povezana su drvenim stazama i tremom. Kako bi prešli iz jedne sobe u drugu, stanari moraju izaći napolje. Svaki od paviljona može menjati svoju namenu, da li će biti spavaća soba ili neki studio, osim kuhinje, trepezarije i dnevne sobe, čija se namena ne menja. Međutim, ovi prostori su dokaz naglašavanja kombinacije života unutra i spolja.  Na primer, kuhinjski šank spaja se sa prozorskim pragom, a stolice su postavljene sa spoljašnje strane paviljona.

Od kad je izgrađena, 2006. godine, Angophora kuća je jedna od glavnih primera za studente arhitekture i stolarstva. Studenti iz cele Australije i Gifu Univerziteta u Japanu, posećuju ovu kuću kako bi videli upotrebu raznih vrsta drveta kao i detalje koji su rađeni na ovom projektu.

Dizajn ovog kompleksa pokazuje koliki je uticaj imala japanska arhitektura na Leplastrierovo delo, koji je studirao na Univerzitetu u Kjotou a kasnije radio za Kenzo Tangea u Tokiju.

U čitavoj kući nema tragova korišćenja eksera ili šrafova, gotovo cela kuća izgrađena je od drveta. Unutrašnji zidovi napravljeni su od borovih šperploča, dok su spoljašnje daske od crvenog mahagonija. Takođe su korišćene i neke vrste eukaliptusa.

05

Kuća je ušuškana u prilično ozelenjenom delu predgrađa Sidneja, kraj obale, uvučena od ulica. Izgrađena je tako da popuni zemljište kao i da postane deo njega. Paviljoni su okrenuti jedan ka drugom, čineći zajednicu oko centralnog dvorišta. Takođe, jedan od odlika ovog projekta je kula od tri sprata koja se nalazi u centru konstrukcije, koja omogućava pogled na okean i na sam rezervat.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: architizer.com

Prevod i objava: Gabriela David