10 činjenica o uskoro najvišoj zgradi na svetu

Jeddah Tower uskoro će postati najviši toranj na svetu, visine oko 1000m (3280 stopa) i nalaziće se u gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji. Dizajniran je od strane Adrien Smith + Gordon Gill Architecture iz Čikaga. Originalni dizajn trebao je biti visok 1,6km, ali zbog geologije terena ta visina nije bila moguća.

Tačna visina objekta nije još otkrivena, kako su uvek aktuelni ˝ratovi˝ visina nebodera, kao što je visina Burj Khalife bila tajna do samog kraja projekta, kao i visina Krajslerove zgrade (Chrysler Building).

1. Struktura, prethodno zvana Kingdom Tower, biće najviša observatorija na svetu, koja će takođe imati i balkon prečnika oko 30m, koji je originalno trebao biti heliodrom.

2. Projekat je tako visok da je bilo nemoguće prikazati ga samo jednim renderom. Zamislite samo te crteže konstrukcije…

3. Temelji su veličine manjih soba, oko 3m u prečniku, a mogu dostići i 110m u dužini.

4. Oblik objekta je osmišljen da bude funkcionalan zbog svoje visine. Uska silueta treba da se izbori sa vetrom kao i sa gravitacijom, stoga je dizajnirana da bude aerodinamična sa svoje tri strane.

5. Sama forma objekta zanimljiva je za jednu kulu ove veličine. Onaj plan ˝triju latica˝ omogućava razdvajanje međusobnog pritiska, dok je profil inspirisan izgledom skupljenog lišća pustinjskih biljaka.

6. Objekat se nalazi na stubnoj ploči! Šalu na stranu, objekat se spaja sa tlom na promišljen način. Rute gradskog transporta se ukrštaju oko njega i spajaju sa urbanim sredinama.

7. Sadržaće 12 pokretnih stepenica i 59 liftova od kojih će 5 liftova biti dvospratni. Brzina kretanja liftova neće biti ista kao kod normalnih liftova, zbog visine usled vazdušnog pritiska koji može prouzrokovati mučninu. Tri foajea koja će se nalaziti pri vrhu zgrade doprinose eliminisanju potrebe za prekomerno dugačkim kablovima za liftove.

8. Imaće takođe i ˝high-tech˝ funkcije. Sistem spoljašnjeg zida uključujući i staklo male provodljivosti, smanjiće potrošnju energije smanjivanjem toplotnih opterećenja.

9. Duž sve tri strane objekat će sadržati usečene terase koje će pružati fenomenalne poglede ka gradu i ka Crvenom moru.

10.Ova masivna struktura sadržaće oko 80.000 tona čelika. Neki delovi će biti izgrađeni od betona debljine nekoliko metara.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: architizer.com

Prevod i objava: Gabriela David