VTN architects vraća zelenilo u grad

VTN architects dizajnirao je desetospratnu zgradu za sedište Nanoco firme u Vijetnamu. Izgled objekta podseća na naslagane kutije sa uklopljenim terasama između svake ˝kutije˝. Ovaj studio poznat je po uključivanju zelenila u svoje projekte, pa je tako slučaj bio i sa ovim objektom, u cilju stvaranja ekološki svesnog i harmoničnog radnog okruženja.

Objekat koji se nalazi u gradu Ho Chi Minh, ima staklenu fasadu koja ima funkciju filtera kako bi stvorila optimalne klimatske i vizuelne uslove. Staklena fasada direktnu sunčevu svetlost u toku dana rasprostire, stvarajući idealno svetlosno okruženje enterijera, dok noću postaje svetionik osvetljavajući naselje. U poređenju sa drugim staklenim fasadama, ovi stakleni blokovi smanjuju prenošenje toplote zbog svoje niske dobiti solarne toplote. Uzimajući u obzir da će se u bliskoj budućnosti gustina naseljenosti povećati, ovi stakleni blokovi imaće za cilj da zamagle i smire pogled na okolinu, dok će zelenilo doprineti ambijentu zgrade.

Jedan od najznačajnijih karakteristika objekta je upravo zelenilo. U centru Ho Chi Minh-a, odnos ozelenjenosti je samo 0,25%, što je izuzetno malo u poređenju sa drugim azijskim mega gradovima. Ovaj nedostatak zalenila izaziva razne probleme poput zagađenja vazduga, pregrevanja i poplava, stoga je arhitektama iz studia VTN architects glavni cilj bio vratiti zelene površine u grad koliko god je to moguće, čak i smeštanjem zelenila u zgrade.

Ova desetospratnica sadržaće izložbeni salon koji će se protezati na prva četiri sprata i kancelarije koje će zauzimati ostalih šest spratova. Prostor je dizajniran da bude integrišući, bez odvajanja zidova i podova, sa nekoliko jedinstvenih arhitektonskih elemenata. Veliki ulaz koji otkriva aktivnosti koje se odvijaju unutar objekta, privlačeći ljude u prolazu da zastanu i uđu. Odmah na ulazu nalaziće se multifunkcionalna zona gde se mogu organizovati razni događaji i izložbe. Stepenište unutar vertikalne praznine koje prodire kroz podove, spaja nekoliko vrsta salona i javni prostor, poboljšavajući njihovu interakciju.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David