Spiralni vidikovac sa pogledom koji oduzima dah

Arhitektonski studio EFFEKT objavio je planove za pešačku stazu dužine 600 metara, koja je u sklopu spiralnog vidikovca visine 45m koji pruža pogled od 360 stepeni na šumu Haslev u Danskoj. Lokalni studio dizajnirao je kontinuiranu rampu drvene građe za Camp Adventure – avanturistički park, koji se nalazi u šumama Glisselfeld Kloster, Haslev – južno od Kopenhagena.

Oblikovan kao peščani sat, ovaj vidikovac biće okružen mrežom od Corten čelika kako bi se obezbedila strukturalna podrška, a istovremeno zaklanjanje pogleda svelo na minimum, samim tim bi se struktura suptilno stopila sa okolinom. Proširenja baze i vrha tornja namenjena su za pružanje kako strukturalne podrške, tako i omogućavanje boljeg kontakta sa krošnjama šume.

Glisselfeld Kloster Skove karakteriše  brdovit pejzaž, što je retkost na području poznatom po ravnom terenu koji sadrži jezera, potoke i močvarne delove. Prolaz će biti podeljen na dva dela, prvi sa višom stazom koja će prolaziti kroz starije delove šume, a drugi sa nižom stazom koja će biti u nivou sa mlađim sadnicama i drvećem.

Najnoviji dodatak postojećim sportskim objektima ovog avanturističkog parka biće The Treetop Experience, koji će uključivati staze za penjanje i spuštanje zip lajnom koji dostiže i do 25m visine.

Za više detalja o izvornim tekstovima, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.designboom.com

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David