Dizajn kuće Kenga Kume koji ohrabruje život na otvorenom

Kengo Kuma završio je projekat kuće u Portlandu, za japansku kompaniju Suteki. Kuma, koji trenutno radi na projektu stadiona za olimpijske igre 2020. u Tokiu, nedavno je dizajnirao niz projekata na severnojužnom Pacifiku, uključujući i kulturno selo za japansku baštu u Portlandu i restoran koji je sadržao sudare paravane koji vise sa plafona.

Njegov dizajn bio je predstavljen na godišnjem događaju ˝Street of dreams˝, koji predstavlja niz kuća iz Srećne Doline (Happy Valley). Ovaj projekat predstavlja prvu američku kuću Suteki, a kompanija planira da izgradi još stanova u regionu u narednim mesecima. ˝Donosimo jedinstven međukulturni koncept u naše projekte, kombinovanjem najbolje od američkih savremenih sadržaja sa japanskim principima snage, harmonije i ravnoteže sa prirodom˝ objašnjava Koichiro Hirata, izvršni direktor kompanije Suteki.

U razvoju projekta, iz filozofije kompanije Suteki, Kengo Kuma iskoristio je stvaranje beskrajnih otvorenih i zatvorenih prostorija za život izgrađenih oko prirode.  Kombinovanjem tradicionalnog i savremenog dizajna, posed nudi jasne poglede bez prepreka i upotrebljava širok spektar prirodnih materijala poput drveta i kamena. Šema uključuje čak i pejzažni deo koji okružuje kuću – džinovski hrast i stablo sekvoje, kao i potok koji protiče uz posed – kao sastavni deo kuće.

Vrt, koji je dizajnirao Sadafumi Uchiyama, maksimizira poglede i unutar i izvan kuće, dok neprekidni drveni plato graniči kuću. Stanovnici ovih kuća i njihovi gosti zaštićeni su  nadstrešnicama koje se nalaze oko kuće, što omogućava uživanje u otvorenom prostoru tokom cele godine. ˝Prihvatanje okruženja, insistiranje na prirodnim materijalima, održivost i transparentnost stvara prostor u kojem ljudi mogu u potpunosti i intimno doživeti prirodu˝, objasnio je Kengo Kuma.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David