Modularna drvena kula po dizajnu Pende u Torontu

Penda, u saradnji sa konsultantima iz CLT brenda Tmber, predstavio je dizajn za ˝Tree Tower Toronto˝, stambenog nebodera sa 18 spratova, sa drvenom građom za najveći grad u Kanadi – Toronto. Inspiracija je potekla iz izrazito tradicionalne kanadske modularne konstrukcije, uključujući ikonsku Habitat 67 po dizajnu Moshe Safdie, kula je zamišljena kao nov model održive arhitekture koja može da uspostavi povezivanje urbanog područja sa prirodom i prirodnim materijalima.

˝Naši gradovi su skup čelika, betona i stakla. Ako prođete kroz grad i iznenada ugledate kulu od drveta i biljaka, stvoriće zanimljiv kontrast. Topli, prirodni izgled drveta i biljaka koje rastu na fasadi oživljavaju zgradu, i to bi mogao biti model za ekološki prihvatljive razvoje i održivo proširenje našeg urbanog predela,˝ kaže Chris Precht, partner Pende.

˝Tree Tower Toronto˝ nastaviće kanadske napore u izgradnji visokih građevinskih objekata od drveta, koristeći značajne kredite (10-20% od ukupnih sredstava) koje je kanadska vlada dala na raspolaganje za projekte koji premašuju određene standarde o emisiji ugljenika.

Kula će dosegnnuti 203 metara visine i obuhvataće preko 5.000 kvadratnih metara. Veći deo kule (4.500 m2) sadržaće stambene jedinice, dok će ostatak od 500 m2 biti posvećeno javnim oblastima, uključujući kafe, zabavište i radionice zajednice.

Pre-fabrički CLT paneli biće montirani van lokacije, a kasnije će biti dostavljeni i postavljeni na izgrađeni temelj i oko centralnog jezgra. Ovaj način izgradnje će omogućiti bržu i mirniju gradnju, sa smanjenim otpadom u poređenju sa tradicionalnim tehnikama gradnje. Mala upotreba elemenata od čelika i betona biće po potrebi potpora CLT panelima, ali su i ti delovi dizajnirani sa životnim ciklusom zgrade.

Velike terase na otvorenom moći će da ponesu velike sisteme vegetacije, poput bašta koje će donositi hranu, žbunja pa čak i drveća, sve to će pomoći da se zgrada pasivno ohladi i da pruža privatnost svakoj jedinici. Postavljanjem stabla direktno na drvene panele konstrukcije, moći će se posmatrati neka vrsta simbolične simbioze prirode i izgrađene sredine.

˝Ova veza pomaže u daljem razvoju istinskog rasta ekologije, snabdeva svoje stanovnike svežijim vazduhom i obezbeđuje nižu emisiju ugljenika,˝ rekao je izvršni direktor Tmber-a, Mark Stein i dodao: ˝Široka upotreba drveta postaviće ambiciozne ciljeve održivosti i biće katalizator sličnog razvoja u Kanadi.˝

Za više detalja o izvornim tekstovima, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.archdaily.com

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David