Moderna koliba na Novom Zelandu

Arhitekta David Maurice završio je dvospratnu kuću na Novom Zelandu, nazvanu ˝Back Country House˝, koja nastoji da uspostavi blisku vezu sa svojim ruralnim okruženjem. Kuća je locirana u naselju Puhoi, 40 minuta vožnje udaljen severno od Oklanda. Imanje je reinterpretacija kolibe – jednostavna skloništa koje se mogu naći u divljini koju može naseliti šira javnost.

Prema pisanju sajta defign.blog, Maurice – koji je na čelu firme LTD Architectural – dizajnirao je ovu kuću za svoju porodicu. Projekat se na prizemlju sastoji od dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije – sve spojeno u jedan otvoren prostor koji se lako širi na prostor terase, sa dve strane, zahvaljujući velikim staklenim vratima. Kamin na otvorenom, koji se nalazi na terasi, omogućava da se ona koristi tokom cele godine, dok dve kade koje se nalaze umetnute u palubu terase omogućavaju stanarima da se kupaju na otvorenom. Na spratu, pod kosim krovom, nalazi se spavaća soba koja sadrži dugačak radni sto što omogućava prostoru da se koristi i kao radna soba. U susednom aneksu na prizemlju, nalaze se i dodatne spavaće sobe i uslužni deo.

Projekat ˝Back Coutry House˝ nedavno je osvojio priznanja na takmičenju Architectural Designers New Zeland Awards (ADNZ), gde je komisija pohvalila projekat zbog svog inteligentnog izgleda i praktične upotrebe materijala.

Za izgradnju korišćeno je lokalno drvo Makrokarpa, koje se široko upotrebilo kako spolja tako i iznutra. Komisija ADNZ-a opisale su unutrašnjost kolibe kao ˝miran, čist osećaj, ispunjen filtriranom svetlošću, rajem uprkos divljini koja je okružuje˝.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.designboom.com

Izvor: www.defign.co.nz