Prirodni centar u Japanu

Prema multidisciplinarnoj arhitekturi firme Klein Dytham Architecture, Japan je stalni izvor kreativne energije. Njihov najnoviji projekat poštuje filozofiju jednostavnosti dizajna, obraća pažnju na detalje i slobodu tradicionalnih ograničenja. Centar za posetioce Picchio smešten je u podnožju planine Asama u japanskom gradu Karuizawa, koji u zimskom periodu služi kao klizalište, dok je u letnjem periodu prirodni centar.

U saradnji sa japanskom firmom Studio On Site koja se bavi pejzažnom arhitekturom, Klein Dytham Architecture dizajnirao je šemu kao deo kompleksa hotela Hoshinoya. Lociran pored prvog japanskog ptičijeg svetilišta koji je osnovan 1964. godine, projekat Picchio vrti se oko poboljšanja svih postojećih objekata na lokaciji. Novo klizalište je prirodno uređeno prema svojoj topografiji, dok klubska dvorana spaja svoju dvostruku svrhu. Ključna tačka projekta tokom cele godine je struktura dobrodošlice; u proleće, leto i jesen predstavlja prirodu i informativni centar za ptičije svetilište, a zimi je klizalište sa klubom.

Lukovi koji nastaju klizanjem po ledu, kao i ugao zimskog sunca, bili su ključna polazna tačka za dizajn. Ovi faktori, zajedno sa opštim oblikom novog klizališta, postavili su arhitekturu projekta. Objekat je postavljen na jedini deo lokacije koji dobija direktno sunce, kako bi se u zimskim danima sunce maksimalno iskoristilo. Dva luka koja prate perimetar klizališta, postaju glavni zidovi projekta objekta. Ta dva lučna zida objekta obložena su drvenim šindrom sa nasumice postavljenim anodiziranim aluminijumskim šindrama plave i zelene boje.

Obezbeđujući da je projekat Picchio u harmoniji sa svojim okruženjem bio je važan aspekt, uložen je veliki napor kako bi se ispoštovale prirodne karakteristike lokacije. Napravljena su dva duboka zimska bazena u jezeru kao bi ribe i ostatak vodenog života imale prostor za život gde se voda nije u potpunosti zamrzla, dok je prirodni tok vode bio vodič za pejzažno uređenje prostora.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David