Life Style Workshop integriše kuću za odmor u prirodno šumsko stanište Japana

Firma Life Style Workshop završila je ˝jednogodišnji projekat˝ (˝one year project˝) – kuću za odmor smeštenu u podnožju planine Bandai u japanskom gradu Fukušima. Struktura, prvenstveno izgrađena od obrađenog drveta sa same lokacije, stvorena je sa namerom da održi prirodnu harmoniju svog rustičnog okruženja. Nakon završetka izgradnje kuće, posađena su nova stabla kako bi se nadoknadila ona koja su se iskoristila za izgradnju. Dizajn održava osećaj spokojne harmonije i mira planinskog okruženja.

Drveni elementi konstrukcije prikupljeni su iz prirodnih resursa lokacije

Zidovi od stakla omogućavaju cirkulaciju svetlosti kroz prostor – davajući objektu efekat kućice na drvetu

Ova dvokomponentna konstrukcija izdignuta je kao na štulama kako bi se zaštitila od snežnih padavina. Most na otvorenom povezuje ˝mokri˝ i ˝suvi˝ deo kuće, kako samo jedan deo objekta sadrži prostorije kojima je neophodna vodoinstalacija. Drugi deo kuće sadrži otvoreni dnevni boravak i spavaće sobe. Iako je sama izgradnja ovog objekta trajala ne više od četiri meseca, vremenski period projekta ˝jedna godina˝ računala se od momenta rušenja drveća sredinom zime.

Izdignut objekat dozvoljava taloženje snega bez uticaja na životni prostor

Zakošenost unutrašnjih stubova imitira okolna drveća

Proces pretvaranja prirodnog drveta kako bi se stvorila ova konstrukcija bila je integralna originalnom dizajnu  koncepta firme Life Style Workshop. Iako se prikupljanje prirodnih resursa često vidi kao remećenje prirodnog ciklusa, uloženi su veliki napori kako bi se projekat završio sa vrlo malo drvnog otpada. Šta je korišćeno, to je i zamenjeno; nova stabla su posađena kao poslednji korak izgradnje, kako bi se obnovio prirodni pejzaž i katalizirala sledeća generacija biljnog rasta.

Most na otvorenom spaja ˝mokri˝ i ˝suvi˝ deo kuće

Kuća za odmor se nalazi u podnožju planine Bandai u japanskom gradu Fukušima

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David