Transformacija Tour Montparnassa u Parizu

Francuski studio Nouvelle AOM izabran je da redizajnira neboder Tour Montparnasse za Olimpijske igre koje će se održati u Parizu 2024. godine. Nouvelle AOM je tim koji je sastavljen od glavnih ljudi triju pariških kompanija: Franklin Azzi iz kompanije Franklin Azzi Architecture, Fréderic Chartier i Pascale Dalix iz kompanije Chartier Dalix i Mathurin Hardel i Cyrille Le Bihan iz kompanije Hardel + Le Bihan Architectes.

˝Kada smo prihvatili izazov ovog uzbudljivog takmičenja, naš fokus bio je otkrivanje lepote Tour Montparnassa kako iznutra tako i spolja˝, rekao je tim i dodao ˝To smo postigli uvođenjem radikalno nove upotrebe i izradu potpuno održive ˝zelene promene˝ fasade. Cilj je bio napraviti toranj koja će biti ikona energetske revolucije 21. veka.˝

Nouvelle AOM je svojim projektom porazio predloge kompanija OMA, MAD i Studio Gang. Donji nivoi ove kule visoke 209 metara, biće prekriveni biljkama a na vrhu će biti krunisan konzervatorijumom. Blago odvojen od glavnog tela kule, gornji vrt dizajniran je tako da vizuelno prekida visinu kule.

Izgradnja ovog 59-spratnog nebodera završena je 1973. godine koji su originalno dizajnirale arhitekte Eugène Beaudouin, Urbain Cassan i Louis Hoym de Marien. Neboder je drugi po visini u gradu, posle Ajfelove kule koja je visoka 324 metara, a ujedno je postao i poslednji u Parizu. I dan danas ostaje kao vanzemaljski dodatak gradskom relativno horizontalnom pejzažu. Decenijama je ova nevoljena zgrada parižanima predstavljala pretnju da će tako visoki objekti trajno uništiti izgled i osećaj ove metropole. Konkurs je otvoren juna 2016. godine i takmičenje je izazvao ponuđače da stvore moćan, dinamičan i hrabar nov identitet Tour Montparnassa, uz potpuno rešavanje izazova savremenog sveta u pogledu pristupačnosti korisnika, udobnosti i energetskih performansi.

˝Redizajn naglašava horizontalnu ravninu, stavljajući kraj na vertikalni fokus kule, koji je ostao izolovan. Prepravka takođe prelazi sa neprozirnosti u transparentnost, dok će upečetljiva nova upotreba transformisati  objekat u prosperitetno mesto, vraćajući ga stanovnicima Pariza˝, kažu arhitekte.

Početak ove transormacije vredne 300 miliona evra planiran je 2019. godine, a završetak je predviđen za 2024. godinu, tačno pred početak Olimpijskih igara koje će biti održane u Parizu.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.designboom.com

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David