Thorncrown kapela kao ˝šuma u šumi˝

Sakrivena u sredini šuma oko planine Ozark u Arkanzasu, kapela Thorncrown nalazi se među stablima hrastova, borova i javora. Skromnu kapelu dizajnirao je Euine Fay Jones, i iako je mlađa od 35 godina, kapela se našla u istorijskom registru SAD-a, proglašena je jednom od top 10 zgrada dvadesetog veka, a prozvana je i najboljom američkom zgradom još od 1980. godine.

Krajem ’70-ih godina, Jim Reed – učitelj u penziji, kupio je plac na kojoj bi se nalazila kapela Thorncrow, koji je prvobitno bio namenjen kao prostor za njegovu kuću u kojoj će uživati za vreme penzije. Međutim, nakon što je video turiste kako se zaustavljaju kraj puta kako bi videli lepotu područja, njegova vizija se promenila. Zamislio je ne-religioznu kapelu, duhovno mesto, ono što će Jones kasnije opisati kao ˝mesto za razmišljanje o najboljim mislima˝. Možda je jednostavnost ono što privlači preko 2000 posetilaca dnevno, arhitektura koju mogu svi da razumeju i cene, ne samo same arhitekte.

Ovu izuzetnu staklenu i drvenu konstrukciju sanjao je Euine Fay Jones dok je obavljao svoju praksu u gradu Little Rock i ujedno radio kao dekan na Univerzitetu arhitekture (University of Arkansas School od Architecture) 1978. godine.

Sa preko 425 staklenih prozora i obnovljenom konstrukcijom stubova i nosača, vertikalna kapela je poput ˝šume u šumi˝, visine oko 15 metara, dužine oko 18 i širine oko 7 metara. Centralni svetlarnik obezbeđuje prostor sa pregršt svetlosti. Posebni fenjeri ukrašavaju svaki stub i noću se reflektuju od stakla, kao da gore negde u šumi.

Za Džounsa, čitav proces izgradnje je bio jednako važan koliko i gotov objekat. Njegova praksa je bila jedinstvena po tome što on ne zapošljava samo mlade arhitekte, već i zanatlije poput zidara i stolara, čiji je uticaj očigledan na kapeli. Svaki nosač napravljen je od lokalnog bora – ˝ne veći od onog što bi dva čoveka mogla preneti kroz šumu˝. Sastavljeni su na licu mesta i naknadno podignuti, minimalno utičući na mesto. Zapravo, jedini vidljivi čelik na projektu je šablon dijamantskog oblika koji se nalazi na svakom nosaču.

Rođen u malom gradu Pine Bluff u Arkanzasu, 1921. godine, Džouns nikada nije imao želju da postane poznat, kao što je to želeo njegov blizak prijatelj Frank Lloyd Wright. Zapravo, možda reči koje se nalaze na ulazu kapele najbolje opisuju Euine Fay Jones-a i njegovu skromnu arhitekturu – Please come in and sit awhile, just as you are.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David