Nov kulturni centar u Parizu sa krovnim bioskopima

UNStudio osvojio je takmičenje za dizajn novog bioskopskog i kulturnog centra sa zidovima od nerđajućeg čelika i zelenim krovovima, u sklopu glavnog masterplana ˝EuropaCity˝ kompanije BIG na periferiji Pariza.

Tri isprepletana bloka od čelika činiće ˝Centre Culturel dédié au 7è Art˝ i sadržaće bioskop i  ˝laboratoriju za kulturu˝ u okviru kojih će se i unutra i spolja nalaziti bioskopska platna.

˝EuropaCity˝ je projekat danske kompanije BIG i njegova cena iznosi 2.74 milijardi funti. Na konkursu za ovaj projekat od firmi je traženo da osmisle osam ključnih objekata za ovu oblast, što je uključivalo hotele, koncertnu dvoranu, izložbeni prostor i savremeni cirkus.

Centralni koncept BIG-a za ovaj masterplan bio je ˝kotrljajuća brda˝, a holandski studio UNStudio odgovorio je dizajnom sa kosim krovnim terasama prekrivenim zelenilom odakle će se pružati panoramski pogled ka Parizu.

Ove terase sadržaće velika bioskopska platna, kao i restorane i kafiće, čineći ˝Centre Culturel˝ javnim mestom.

˝Za dizajn Centra inspiraciju smo pronašli u bioskopu na otvorenom, a želeli smo proslaviti i umetnost stvaranja filmova˝, rekao je osnivač UNStudia Ben van Berkel. ˝Stvorili smo zgradu u kojoj možete stvarati filmove i ujedno uživati u njima kao zajedničko iskustvo˝.

Sudeći prema arhitektama, fasade od čelika su izabrane kako bi stvorili skulpturu velikih razmera na ovom pejzažu. Ovaj materijal je favorizovan za  instalacije na otvorenom zbog njegove otpornosti i estetskog izgleda njegovog prirodnog stvaranja patine.

˝Bioskopi su savršen primer skrivene arhitekture. Oni pripadaju vrsti zgrade koja postaje nevidljiva kada kročite u nju. Provodite po dva sata u zamračenoj sobi, uronjeni u alternativni prostor i u maštu… i onda odlazite˝, objasnio je Berkel.

˝Ovo ograničeno iskustvo posetioca bioskopa kao mesto događaja dovelo je do ključnog koncepta koji je vodio naš dizajn: želja za stvaranjem objekta koja u potpunosti nudi mnogo bogatiji doživljaj kinematografije.˝

Svaki od tri bloka sadržaće bioskopske dvorane koje će se organizovati prema žanru filmova, pri čemu će svaki od blokova biti organizovan u tri različita ˝klastera˝.

Ispresecani prostori teže ka zajedničkom foajeu koji ima pogled na nivo ispod gde se nalaze trening i produkcijski studiji, dajući posetiocima uvid u stvaranje filmova na licu mesta.

Kosi krovovi ovog kulturnog centra ne bi trebali blokirati sunčevu svetlost koja bi trebala da dopre do hotela koji je planiran da se izgradi pored ovog objekta.

Izrezani i nagnuti uglovi objekta obezbeđuju da se na krovnoj palubi uhvati maksimalna količina sunčeve svetlosti i minimalna količina vetra. Na čeličnoj fasadi će biti dodate perforacije kako bi se kanalisao vetar i prirodno provetrile unutrašnje prostorije.

Krovna vegetacija obezbediće toplotnu izolaciju, smanjujući tako gubitak toplote preko plafona i sprečavajući da prostori ispod upijaju previše toplote.

UNStudio je upravo pobedio i na tenderu za izgradnju nove žičare u Geteborgu u Švedskoj. Ovaj amsterdamski studio takođe će izgraditi i najvišu kulu sa keramičkom fasadom na svetu u Dubaiju.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David