Trećeplasirana ideja za muzej umetnosti na Tajvanu

Kompanija MVRDV predstavila je svoj projekat za veliki muzej na Tajvanu, dizajn koji je osvojio treće mesto na međunarodnom takmičenju. Neposredno u blizini Tajpeja, glavnog grada Tajvana, kao i nacionalnog aerodroma, grad Taojan proširio je svoje gradnice u poslednjih par godina. Kao nova kulturna institucija, ˝Taojan muzej umetnosti˝ teži ka tome da ovoj oblasti vrati osećaj identiteta i karaktera za svoje stanovništvo koje raste.

Dizajn MVRDV-a za muzej koji će se prostirati na 29.000 kvadratnih metara, inspirisan je simbolom cveta breskve. Na dizajnu su zajedno sa kompanijom MVRDV radili i firme JJP architects&planers i TOPOTEK1. Glavni plan za ovaj veliki kompleks obuhvata niz ˝soba˝ koje sadrže različite aspekte celokupnog programa.

˝Stazama se može prolaziti između ili iznad kako bi otvorile program˝, objašnjava MVRDV. ˝Dizajnirajući sadržaje u kružnim konfiguracijama, izbegavane su oštre ivice pa ih je lako obilaziti, čime je i dostupnost povećana. Preklapanjem tih volumena poput latica cveta stvara se i lepa senka koja pruža hlad. Ove cvetne figure nalaze se i u parku formirajući nov identitet parka.˝

Ružičaste aluminijumske fasade daju nepogrešiv karakter ovom prostoru. Sa druge strane, krovne terase sa stablima višnje proširuju zelene kvalitete lokacije i okolnog parka. ˝Muzej umetnosti i njegov okolni pejzaž postaje istinska kulturna destinacija sa parkom koji pretvara prostor u neku vrstu ˝sobe sa trešnjama˝˝, kaže MVRDV. Konkurs je na kraju osvojio Joe Shih Architect, Riken Yamamoto i Field Shop.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David