Pobedničko rešenje za izgradnju spiralnog tornja u Sloveniji

Massimiliano i Doriana Fuksas radeći zajedno sa slovenačkim arhitektom Sandi Piršom, osvojili su takmičenje za dizajn objekta koji će biti visok 111m. Ova konstrukcija pod nazivom ˝Capo Grande Tower˝ nalaziće se u Koperu u Sloveniji i povezivaće obalu ovog regiona sa planinom iznad. Blago nagnuta prema moru, ova dvostruka elipsasta konstrukcija potencira da postane nov simbol ovog lučnog grada.

Prema arhitektama, ova dvostruka elipsasta konstrukcija predstavljaće dve kulture – italijansku i slovenačku koje koegzistiraju u Koperu i duž obale. Zamišljena kao ˝kula mira˝, ove dve isprepletane spirale emitovaće tanak snop svetlosti iznad mora. Pored praktične funkcije povezivanja gornjeg i donjeg nivoa, kula će biti i nova turistička atrakcija.

Kada se popnete uz kulu, stakleni most dugačak 100 metara odvešće Vas do velike platforme pod nazivom ˝Capo Grande˝. Ovo mesto služiće kao mesto susreta kako za stanovnike, tako i za turiste, i u sklopu njega nalaziće se barovi i restorani. Kompleks će se koristiti i za različite rekreativne aktivnosti, poput zidova za penjanje, spuštanja i mestima za bungee-jumping, kao i igralište za decu koje će se nalaziti u osnovi konstrukcije.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David