Kuća u planini

U potrazi za proširenjem „Pejzažne kuće“, koja se nalazi na Stenovitim planinama (Rocky Mountains), koje se protežu meridijanskim pravcem duž zapadnih delova Severne Amerike. Kuća se sastoji od dva ukrštena bara, od kojih se jedan nastavlja na originalno dvorište, stvarajući visoko dvorište koje povezuje dve strukture u jedan osunčan prostor za porodično okupljanje.

U istočno-zapadnom baru nove strukture nalaze se tri spavaće sobe i garaža, a bar Sever-Jug obuhvata dnevne i  kuhinjske prostore, koje primaju veliku količinu svetlosti. Planovi “ krovne livade“ čine kuću praktično nevidljivom sa puta, čuvaju i ističu prvobitni pogled iz postojeće strukture i  obezbeđuju super-izolovanu kovertu. Kontinualno staklo fokusira pogled na panoramu i pruža potpuni dnevni prostor.

Na južnoj strani objekta nalazi se solarni zid koji razdvaja pomoćne objekte od glavnog dvorišta,  time stvara sekundarni prostor za automobile, skladištenje i prikupljanje solarne energije. Držač zida je  od  Cortena koji dijagonalno prekriva lokalitete. Solari paneli zagrevaju kuću, otvoren bazen i vruću kadu. Bazen i unutrašnji podovi se zagrevaju tokom dana, delujući kao hladnjak, kako bi se izbeglo mehaničko zagrevanje noću.

Integrisani informacioni sistem za zgradu sadrži informacije o senzoru u realnom vremenu i energetske performanse koje se upravljaju daljinski. Ova informacija u realnom vremenu omogućava sistemu da odgovori na promene uslova okoline i da se prilagodi tokom vremena, smanjujući korišćenje fosilnih goriva za više od 60% kao i troškove energije.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Sonja Stipanović