Nov hotel u Makau po dizajnu kompanije Zaha Hadid Architects

Nov vodeći hotel u Makau, pod nazivom Morpheus, otvorio je svoja vrata posetiocima. Ovaj hotel dizajniran je od strane kompanije Zaha Hadid Architects (ZHA) i njegov izgled informisan je tečnim oblicima prepoznatljivim u kineskoj tradiciji rezbarenja žada. Zamišljen je kao vertikalni ekstruzioni pravougaonik sa nizom praznina koje su izrezane u centru objekta, koje povezuje hotelske komunalne prostore sa gradom stvarajući takozvane urbane prozore.

Lociran u naselju Cotai u Makau, ova upečatljiva zgrada deo je Grada snova, odmarališta koji se sastoji od kazina, dva pozorišta, tržnog centra, 20 restorana i četiri hotela. Hotel Morpheus povezan je sa odmaralištem troetažnim podijumom koji na svojim gornjim nivoima sadrži 770 soba za goste, razne apartmane i vile, a uključeni su i gradski prostori sa prostorima za održavanje sastanaka i raznih događaja, igraonicama i restoranima koji se spajaju sa spa centrom i bazenom.

U razvoju projekta, kompanija ZHA koristila je postojeće temelje na lokaciji kako bi definisali oblik ove 40-spratne zgrade, visine 160 metara. U monolitnom bloku su zatim izrezane praznine koje daju objektu dramatičan izgled. Ovi oblici takođe oblikuju unutrašnje javne prostore hotela, stvarajući apartmane na uglovima koji pružaju pogled na atrijum i grad. Ovakav raspored maksimalno povećava broj hotelskih soba sa pogledima sa obe strane objekta, dok 12 staklenih liftova pružaju poglede na unutrašnjost hotela.

Prvi eksoskelet slobodnog oblika optimizuje enterijer stvaranjem prostora bez nosećih zidova ili stubova. Sastoji se od 2.500 čeličnih priključaka i 1.200 spojnica, sve obložene aluminijumom. ˝Morpheus kombinuje svoje optimalno uređenje sa strukturnim integritetom i skulpturalnom formom˝, objasnila je Viviana Muscettola, projektni direktor ZHA i dodaje, ˝Dizajn je intrigantan jer se ne odnosi na tradicionalnu arhitektonsku tipologiju. Stilovi zgrada u Makau podsećaju na zgrade iz celog sveta. Morpheus je evoluirao iz svog jedinstvenog ambijenta i uslova terena kao nova arhitektura ovog grada˝.

Kompanija ZHA mislila je i na energetsku efikasnost i životnu sredinu. Atrijum ovog objekta dizajniran je da smanjuje efekat staklene bašte pomoću stakala visokih performansi. Klimatizacija se koristi samo u osnovnim oblastima (mostovima, barovima i slično), a za izgradnju su korišćeni lokalni materijali. Efikasan sistem za vodu unapred zagreva vodu za upotrebu i sistem upravljanja objektom minimizira potrošnju energije.

Lawrence Ho, predsednik i izvršni direktor Melco Resorts-a kaže ˝Od samog početka smo sa ZHA podelili svoju viziju i odlučnost da pomerimo granice. Moprheus nudi putovanje kroz maštu. Od zakrivljenog eksterijera do dramatičnog enterijera, on zadovoljava oko i uzbuđuje čula: savremeno remek-delo u kojem će uživati mnogo generacija koje dolaze.˝

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.designboom.com

Izvor: newatlas.com

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David