Novosti

Predlog dizajna ultra luksuznog nebodera u Torontu

Predlog dizajna ultra luksuznog nebodera u Torontu

Od kada je određena lokacija izgradnje 2014. godine, njujorška kompanija CetraRuddy, poznata po ikonskoj kuli na Menhetnu – One Madison, radi na projektu koji će verovatno postati ikona sama za sebe, objekat nazvan 64 Prince Arthur. Objekat će se nalaziti na granici između The Annex i Yorkville naselja u Torontu i biće najnoviji projekat firme Adi Development Group, a ujedno i njihov prvi u Torontu. Prvi renderi projekta pokazuju posvećenost kompanija Adi Development Group-a i CetraRuddy da ostave traga na horizontu, kao ˝originalan projekat nasleđa˝.

Izvanredna 29-tospratna kula prostiraće se na oko 122 metara i sadržaće 60 luksuznih stambenih jedinica prema pisanju sajta Urban Toronto. Objekat je obuhvaćen strukturalnim skeletom, sa staklenom fasadom koja jednim delom otkriva terase na otvorenom koje se proširuju kako se približavamo vrhu objekta. Jedino središnje jezgro objekta održava kontinuitet, kako se svaka podna pločica pretvara iz pravougaone na ulazu, na manje ortogonalni oblik u penthausu.

Ističući svoje znanje urbanog konteksta, CetraRuddy ima za cilj da uklopi izuzetno luksuzni stambeni objekat u gust kontekst Yorvilla. Nancy Ruddy, koosnivač kompanije CetraRuddy Architecture, opisuje praksu kao ˝zasnovanu na razvijanju jedinstvenog rešenja lokalnog konteksta˝ i dodaje, ˝Ovo će biti naš prvi objekat u Kanadi i namera nam je da dodamo živopisnom materijalu ovog stilu naselja kroz istraživanje načina života i istorije arhitekture ovog dela grada.˝

Kao način uključivanja čitave zajednice u ovaj projekat, Adi će održati niz anketa i konsultacija u vezi dizajna i programiranja koji dovodi do prvog dizajna projekta koji će biti podnet gradu. Kako je Nancy Ruddy objasnila, da je projekat izrađen na osnovu ˝istraživanja načina života˝ u Torontu, Adi Development Group predviđa da će 64 Prince Arthur upoznati tržište Toronta sa novim kalibrom za luksuz koji su stanovnici grada čekali.

Za više […]

  • central-park-tower-dfa_dezeen_2364_col_1-1704x2558
    Permalink Gallery

    Predlog za najviši drveni toranj za pročišćavanje rezervoara Central Parka

Predlog za najviši drveni toranj za pročišćavanje rezervoara Central Parka

Predlog za najviši drveni toranj za pročišćavanje rezervoara Central Parka

Njujorški studio DFA osmislio je montažnu drvenu kulu za čuveni Central Park, čija uloga bi bila filtriranje zagađenog rezervoara, a naravno i da pruža pogled na grad. Ovaj privremeni toranj visine 220 metara, bio bi smešten u rezervoaru Džeklin Kenedi Onasis – veštačkom jezeru koji se prostire na 106 hektara obuhvatajući osminu parka koji sadrži milijardu galona kontaminirane vode.

˝Pored snabdevanja bazena i jezera Harlem Meer vodom, rezervoar stagnira ograđen kako je zdravstveno opasan za milione stanovnika Njujorka, turista i životinja,˝ rekao je DFA.

Koncept firme zamišljen je tako da konstrukcija sadrži sistem filtracije u svojoj bazi, čime bi se opasan rezervoar pretvorio u upotrebljivo jezerce. Takođe bi se obezbedilo niz prstenastih platformi na svojim višim nivoima, stvarajući turističku atrakciju koja bi se upotrebljavala tokom procesa čišćenja.

˝DFA predviđa privremeno izuzetno obeležje da kreativno transformiše rezervoar u jedan od najznačajnijih urbanih sadržaja u Njujorku˝, rekao je osnivač studia, Laith Sayigh i dodaje: ˝Ovaj konceptualni projekat širi granice onoga što mi sagledavamo kao mogićim u gradu koji je tako gust, istorijski i ekološki ranjiv.˝

Toranj bi bio izgrađen od rešetkastih lameliranih drvenih greda, koje bi bile proizvedene van lokacije i sastavljene za manje od šest meseci. Zatezni čelični kablovi bili bi pričvšćeni na prethodno izbetoniranu bazu kako bi pomogli u stabilnosti. Glavno telo tornja formiralo bi se od dve spiralne konstrukcije sa rampom između dva sloja, od 114-og metra i 152-og metra označene visine.

Prekriven prozirnim materijalom, spoljašnji omotač tornja dizajniran je da bude porozniji od unutrašnjeg dela što će posetiocima pružati pogled dok se budu penjali po spiralnoj rampi, sve do platforme tornja koji će pružati pogled od 360 stepeni. Vetroturbina na vrhu tornja generisala bi snagu za sistem filtracije kao […]

  • one-year-project-life-style-koubou-designboom-1800
    Permalink Gallery

    Life Style Workshop integriše kuću za odmor u prirodno šumsko stanište Japana

Life Style Workshop integriše kuću za odmor u prirodno šumsko stanište Japana

Life Style Workshop integriše kuću za odmor u prirodno šumsko stanište Japana

Firma Life Style Workshop završila je ˝jednogodišnji projekat˝ (˝one year project˝) – kuću za odmor smeštenu u podnožju planine Bandai u japanskom gradu Fukušima. Struktura, prvenstveno izgrađena od obrađenog drveta sa same lokacije, stvorena je sa namerom da održi prirodnu harmoniju svog rustičnog okruženja. Nakon završetka izgradnje kuće, posađena su nova stabla kako bi se nadoknadila ona koja su se iskoristila za izgradnju. Dizajn održava osećaj spokojne harmonije i mira planinskog okruženja.

Ova dvokomponentna konstrukcija izdignuta je kao na štulama kako bi se zaštitila od snežnih padavina. Most na otvorenom povezuje ˝mokri˝ i ˝suvi˝ deo kuće, kako samo jedan deo objekta sadrži prostorije kojima je neophodna vodoinstalacija. Drugi deo kuće sadrži otvoreni dnevni boravak i spavaće sobe. Iako je sama izgradnja ovog objekta trajala ne više od četiri meseca, vremenski period projekta ˝jedna godina˝ računala se od momenta rušenja drveća sredinom zime.

Proces pretvaranja prirodnog drveta kako bi se stvorila ova konstrukcija bila je integralna originalnom dizajnu  koncepta firme Life Style Workshop. Iako se prikupljanje prirodnih resursa često vidi kao remećenje prirodnog ciklusa, uloženi su veliki napori kako bi se projekat završio sa vrlo malo drvnog otpada. Šta je korišćeno, to je i zamenjeno; nova stabla su posađena kao poslednji korak izgradnje, kako bi se obnovio prirodni pejzaž i katalizirala sledeća generacija biljnog rasta.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Pri kraju izgradnja Chaoyang Park Plaze u Pekingu

Pri kraju izgradnja Chaoyang Park Plaze u Pekingu

Chaoyang Park Plaza –  ambiciozan projekat mešovite upotrebe po dizajnu kineske firme MAD Architects, približava se kraju izgradnje. Šema, koja dostiže visinu i do 120 metara, locirana je u srcu poslovne oblasti glavnog grada Kine. Sadrži preko 120.000 kvadratnih metara komercijalnih, kancelarijskih i stambenih zgrada. Centralni deo dizajna je par asimetričnih tornjeva, koje su inspirisane visokim planinskim liticama i rečnim pejzažima.

Kako se projekat približava završetku, fotograf Khoo Guo Jie iz Studia Periphery posetio je lokaciju kako bi dokumentovao završnu fazu kompleksa. Fotografije ilustruju karakteristične grebene i dolive strukture koje su dizajnirane da daju utisak da su pogođene erozijom ili drugim silama prirode. Ove isturene trake ne samo da naglašavaju vertikalnost objekta, već i prilagođavaju sistem za ventilaciju i filtriranje koji dovodi vazduh unutar zgrade.

Blizina parka Chaoyang, jednim od najvećih javnih prostora u regionu, ne samo da će stvoriti širi pogled na grad, već će takođe imati veliki uticaj na horizont Pekinga.  Na vrhu, na terasama koje se protežu na nekoliko nivoa, nalaze se javni vrtovi gde posetioci mogu uživati u pogledu kako na grad, tako i na novoizgrađenu dolinu. Na južnoj strani od kula, organizovane su četiri manje poslovne zgrade kako bi postale deo holističkog razvoja. Dve višespratne stambene zgrade nekako zaokružuju lokaciju.

˝Ovaj projekat transformiše tradicionalni model objekata u centralnoj poslovnoj oblasti modernog grada˝, objašnjava firma MAD Architects i dodaju: ˝Istražujući simbiotički odnos između moderne urbane arhitekture i prirodnog okruženja, oživljava harmonična koegzistencija između urbanog života i prirode. Ova veza stvara grad Shanshui gde ljudi mogu podeliti svoje emocije i osećaj pripadnosti.˝

Prve fotografije Chaoyang Park Plaze objavljene su septembra 2013. godine, a njegova izgradnja počela je 2014. godine.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite […]

Prirodni centar u Japanu

Prirodni centar u Japanu

Prema multidisciplinarnoj arhitekturi firme Klein Dytham Architecture, Japan je stalni izvor kreativne energije. Njihov najnoviji projekat poštuje filozofiju jednostavnosti dizajna, obraća pažnju na detalje i slobodu tradicionalnih ograničenja. Centar za posetioce Picchio smešten je u podnožju planine Asama u japanskom gradu Karuizawa, koji u zimskom periodu služi kao klizalište, dok je u letnjem periodu prirodni centar.

U saradnji sa japanskom firmom Studio On Site koja se bavi pejzažnom arhitekturom, Klein Dytham Architecture dizajnirao je šemu kao deo kompleksa hotela Hoshinoya. Lociran pored prvog japanskog ptičijeg svetilišta koji je osnovan 1964. godine, projekat Picchio vrti se oko poboljšanja svih postojećih objekata na lokaciji. Novo klizalište je prirodno uređeno prema svojoj topografiji, dok klubska dvorana spaja svoju dvostruku svrhu. Ključna tačka projekta tokom cele godine je struktura dobrodošlice; u proleće, leto i jesen predstavlja prirodu i informativni centar za ptičije svetilište, a zimi je klizalište sa klubom.

Lukovi koji nastaju klizanjem po ledu, kao i ugao zimskog sunca, bili su ključna polazna tačka za dizajn. Ovi faktori, zajedno sa opštim oblikom novog klizališta, postavili su arhitekturu projekta. Objekat je postavljen na jedini deo lokacije koji dobija direktno sunce, kako bi se u zimskim danima sunce maksimalno iskoristilo. Dva luka koja prate perimetar klizališta, postaju glavni zidovi projekta objekta. Ta dva lučna zida objekta obložena su drvenim šindrom sa nasumice postavljenim anodiziranim aluminijumskim šindrama plave i zelene boje.

Obezbeđujući da je projekat Picchio u harmoniji sa svojim okruženjem bio je važan aspekt, uložen je veliki napor kako bi se ispoštovale prirodne karakteristike lokacije. Napravljena su dva duboka zimska bazena u jezeru kao bi ribe i ostatak vodenog života imale prostor za život gde se voda nije u potpunosti zamrzla, dok je prirodni tok vode bio vodič za […]

Nov kompleks u Amsterdamu po dizajnu MVRDV-a

Nov kompleks u Amsterdamu po dizajnu MVRDV-a

Holandska firma MVRDV predstavila je nove slike ˝Doline˝ – mešovitog kompleksa koji se prostire na 75.000 kvadratnih metara i nalazi se u glavnom poslovnom okrugu Zuidas,u Amsterdamu. Dizajn za OVG Nekretnine, izabran je 2015. godine od strane opštine Amsterdam. Avgusta 2017. započeta je izgradnja, a završetak izgradnje planiran je za 2021. godinu. Kule sa zelenim terasama sadržaće stanove, kancelarijski prostor, podzemni parking prostor, kao i razne maloprodajne i kulturne objekte.

Okrug Zuidas je važan međunarodni poslovni centar kome nedostaje rezidencijalni deo. MVRDV-ova ˝Dolina˝ transformisaće ovaj okrug u  potpuno urbanu četvrt, prostor podesan i za stanovanje.

Projekat je definisan sa tri vrha različitih visina koji se protežu i do 100 metara, na čijem vrhu se nalazi bar koji je dostupan svima, nudeći panoramski pogled na Amsetrdam. Kompleks se sastoji od 196 apartmana, 7 spratova kancelariskog prostora, trospratnog parking prostora, kao i raznih maloprodajnih i kulturnih objekata.

Pešačka staza proteže se kroz maloprodajni prostor, terase i krovne vrtove, koja dovodi do centralnog dela ˝Doline˝ koji se nalazi na četvrtom i petom nivou oko centralnog tornja. Ova javna ˝Dolina˝ služi kao ključni javni element projekta. Došlo je i do saradnje sa pejzažnim arhitektom Pietom Oudolfom, koji je dizajnirao bujnu vegetaciju koja će ozelenjavati okolinu tokom cele godine.

Još jedna ključna komponenta projekta je ˝Pećina˝, veliki unutrašnji prostor koji je potpuno obložen prirodnim kamenom i osvetljen sa dva velika svetlarnika. Za javnost je ova ˝Pećina˝ dostupna sa prizemlja preko velikog stepeništa, služi ujedno i kao dnevni boravak za stanare ˝Doline˝ i kao veliki hodnik za sve ostale aktivnosti u zgradi.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Moderna koliba na Novom Zelandu

Moderna koliba na Novom Zelandu

Arhitekta David Maurice završio je dvospratnu kuću na Novom Zelandu, nazvanu ˝Back Country House˝, koja nastoji da uspostavi blisku vezu sa svojim ruralnim okruženjem. Kuća je locirana u naselju Puhoi, 40 minuta vožnje udaljen severno od Oklanda. Imanje je reinterpretacija kolibe – jednostavna skloništa koje se mogu naći u divljini koju može naseliti šira javnost.

Prema pisanju sajta defign.blog, Maurice – koji je na čelu firme LTD Architectural – dizajnirao je ovu kuću za svoju porodicu. Projekat se na prizemlju sastoji od dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije – sve spojeno u jedan otvoren prostor koji se lako širi na prostor terase, sa dve strane, zahvaljujući velikim staklenim vratima. Kamin na otvorenom, koji se nalazi na terasi, omogućava da se ona koristi tokom cele godine, dok dve kade koje se nalaze umetnute u palubu terase omogućavaju stanarima da se kupaju na otvorenom. Na spratu, pod kosim krovom, nalazi se spavaća soba koja sadrži dugačak radni sto što omogućava prostoru da se koristi i kao radna soba. U susednom aneksu na prizemlju, nalaze se i dodatne spavaće sobe i uslužni deo.

Projekat ˝Back Coutry House˝ nedavno je osvojio priznanja na takmičenju Architectural Designers New Zeland Awards (ADNZ), gde je komisija pohvalila projekat zbog svog inteligentnog izgleda i praktične upotrebe materijala.

Za izgradnju korišćeno je lokalno drvo Makrokarpa, koje se široko upotrebilo kako spolja tako i iznutra. Komisija ADNZ-a opisale su unutrašnjost kolibe kao ˝miran, čist osećaj, ispunjen filtriranom svetlošću, rajem uprkos divljini koja je okružuje˝.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.designboom.com

Izvor: www.defign.co.nz

Interesantan i koristan šablon za dizajn zgrade u Keniji

Interesantan i koristan šablon za dizajn zgrade u Keniji

Urko Sanchez Architects dizajnirali su ˝Tudor Apartments˝ – projekat zgrade koji sadrži 14 stanova u Mombasi, Kenija. Karakreriše ga ekološki svestan dizajn koji je integrisan u tropsko okruženje ostrva Mombasa. Arhitekte opisuju projekat kao ˝pokazivanje veze sa istorijom Mombase tako što je inspiracija potekla iz bogate tradicije swahili dizajna˝.

Nagib terena i uzak oblik parcele usmerile su dizajn kako bi se smanjio uticaj zgrade. Strm pad prema potoku, na donjem delu parcele, rešen je sa tri posebne i jedinstvene terasaste kuće. Pored toga što filtriraju svetlost, terase omogućuju i ventilaciju kroz prozračne drvene rešetke koje su okrenute ka vodi. Ove kuće dostupne su preko bočnih stepenica koje se spuštaju prema potoku, prolazeći pored integrisane teretane koja se nalazi na dnu i stižu do ˝beskonačnog˝ bazena.

Arhitekte su želele da dizajniraju projekat sa minimalnim uticajem na životnu sredinu sa pažljivim prilagođavanjem prirodnom nagibu zemlje. Stabla mangrove i ostalo drveće, koje se nalazi na lokaciji projekta, ostalo je netaknuto i vegetacija je integrisana u objekat, pružajući zelenilo i svežinu. Upotreba materijala koji su lokalno raspoloživi i upotreba prirodne ventilacije takođe daje značaj ekološkom dizajnu zgrade. Projekat koristi mtomo finiše – tehniku oblaganja koralnim kamenom, originalna tehnika iz grada Lamu – što doprinosi ventilaciji zbog poroznosti materijala.

U stanovima, unakrsna ventilacija moguća je od mora, kroz zasenčene terase, preko integrisanih drvenih rešetki na okolinu. U zasebnim kućama u dnu, terase omogućuju duplu ventilaciju: drvene rešetke omogućuju cirkulaciju vazduha sa mora kroz enterijer i nazad na terasu; a drugi način je tako što dve nadvišene rešetke omogućuju ventilaciju kako kroz kuću tako i kroz spuštene plafone, kako bi se izbeglo prenošenje toplote na gornje terase.

U nedostatku povezanosti sa kanalizacionom mrežom, integrisan je bio-digestar za […]

Modularna drvena kula po dizajnu Pende u Torontu

Modularna drvena kula po dizajnu Pende u Torontu

Penda, u saradnji sa konsultantima iz CLT brenda Tmber, predstavio je dizajn za ˝Tree Tower Toronto˝, stambenog nebodera sa 18 spratova, sa drvenom građom za najveći grad u Kanadi – Toronto. Inspiracija je potekla iz izrazito tradicionalne kanadske modularne konstrukcije, uključujući ikonsku Habitat 67 po dizajnu Moshe Safdie, kula je zamišljena kao nov model održive arhitekture koja može da uspostavi povezivanje urbanog područja sa prirodom i prirodnim materijalima.

˝Naši gradovi su skup čelika, betona i stakla. Ako prođete kroz grad i iznenada ugledate kulu od drveta i biljaka, stvoriće zanimljiv kontrast. Topli, prirodni izgled drveta i biljaka koje rastu na fasadi oživljavaju zgradu, i to bi mogao biti model za ekološki prihvatljive razvoje i održivo proširenje našeg urbanog predela,˝ kaže Chris Precht, partner Pende.

˝Tree Tower Toronto˝ nastaviće kanadske napore u izgradnji visokih građevinskih objekata od drveta, koristeći značajne kredite (10-20% od ukupnih sredstava) koje je kanadska vlada dala na raspolaganje za projekte koji premašuju određene standarde o emisiji ugljenika.

Kula će dosegnnuti 203 metara visine i obuhvataće preko 5.000 kvadratnih metara. Veći deo kule (4.500 m2) sadržaće stambene jedinice, dok će ostatak od 500 m2 biti posvećeno javnim oblastima, uključujući kafe, zabavište i radionice zajednice.

Pre-fabrički CLT paneli biće montirani van lokacije, a kasnije će biti dostavljeni i postavljeni na izgrađeni temelj i oko centralnog jezgra. Ovaj način izgradnje će omogućiti bržu i mirniju gradnju, sa smanjenim otpadom u poređenju sa tradicionalnim tehnikama gradnje. Mala upotreba elemenata od čelika i betona biće po potrebi potpora CLT panelima, ali su i ti delovi dizajnirani sa životnim ciklusom zgrade.

Velike terase na otvorenom moći će da ponesu velike sisteme vegetacije, poput bašta koje će donositi hranu, žbunja pa čak i drveća, sve to će pomoći da se […]

Pažljivo dizajnirana porodična kuća u Južnoj Koreji

Pažljivo dizajnirana porodična kuća u Južnoj Koreji

Prema rečima arhitekte (studio_GAON):

Ova kuća je dom za tipičnu četvoročlanu porodicu: miran ali harizmatičan otac, vesela majka koja voli da se smeje i dva energična deteta koji nikad ne prestaju da se kreću.

Kuća se nalazi u istorijskom gradu Naju, u Južnoj Koreji, koji je u prošlosti cvetao, ali je bio grad koji je razvijen na bazi poljoprivrede. U poslednje vreme mnoge javne korporacije sele svoja sedišta, promovišu nove kuće i komerijalne objekte, time menjajući atmosferu grada. Porodica je prvobitno živela u stanu u Seulu, ali su morali da se presele u grad Naju nakon što je preseljena i kompanija za koju radi otac.

Lokacija kuće je u središtu grada, nije povezana sa lokalnom istorijom niti tradicijom, izgrađena je na zemljištu na kome su bile farme i polja pirinča. Scena veštačko podeljenih parcela duž veštačke ulice čekala nas je. Uvek osećamo kao da smo korak unazad sa ovim planiranim kućama: srušili su trag i ego zemlje. Arhitekta mora biti u skladu sa ritmom zemlje, ali nema takta. Dizajniranje kuće na takvoj lokaciji je kao pevanje pesme bez pratnje ili plesanje sa zatvorenim ušima. Prilično je neprijatno. Ipak, šema je potrebna, pa se moramo osloniti na našu maštu.

Klijent, odlučujuć čovek kakav jeste, unapred je dodelio ime kući: Kuća Juckdang (적당) i Jakdang (작당). Mi smo protumačili da ˝Juckdang˝ znači biti umeren i ne prelivati, dok ˝Jakdang˝ znači obavljanje zabavnih aktivnosti među porodicom. Počeli smo da zamišljamo kuću sa ove dve jednostavne ali izuzetne reči. Ova dvospratna kuća nešto je veća za potrebe četvoročlane porodice. Prvi cilj je bio stvoriti različite vesele prostore za decu. Procenili smo da im je potrebna kuća sa diskretnom distancom među članovima porodice; kuća u kojoj deca mogu da […]