Novosti

Thorncrown kapela kao ˝šuma u šumi˝

Thorncrown kapela kao ˝šuma u šumi˝

Sakrivena u sredini šuma oko planine Ozark u Arkanzasu, kapela Thorncrown nalazi se među stablima hrastova, borova i javora. Skromnu kapelu dizajnirao je Euine Fay Jones, i iako je mlađa od 35 godina, kapela se našla u istorijskom registru SAD-a, proglašena je jednom od top 10 zgrada dvadesetog veka, a prozvana je i najboljom američkom zgradom još od 1980. godine.

Krajem ’70-ih godina, Jim Reed – učitelj u penziji, kupio je plac na kojoj bi se nalazila kapela Thorncrow, koji je prvobitno bio namenjen kao prostor za njegovu kuću u kojoj će uživati za vreme penzije. Međutim, nakon što je video turiste kako se zaustavljaju kraj puta kako bi videli lepotu područja, njegova vizija se promenila. Zamislio je ne-religioznu kapelu, duhovno mesto, ono što će Jones kasnije opisati kao ˝mesto za razmišljanje o najboljim mislima˝. Možda je jednostavnost ono što privlači preko 2000 posetilaca dnevno, arhitektura koju mogu svi da razumeju i cene, ne samo same arhitekte.

Ovu izuzetnu staklenu i drvenu konstrukciju sanjao je Euine Fay Jones dok je obavljao svoju praksu u gradu Little Rock i ujedno radio kao dekan na Univerzitetu arhitekture (University of Arkansas School od Architecture) 1978. godine.

Sa preko 425 staklenih prozora i obnovljenom konstrukcijom stubova i nosača, vertikalna kapela je poput ˝šume u šumi˝, visine oko 15 metara, dužine oko 18 i širine oko 7 metara. Centralni svetlarnik obezbeđuje prostor sa pregršt svetlosti. Posebni fenjeri ukrašavaju svaki stub i noću se reflektuju od stakla, kao da gore negde u šumi.

Za Džounsa, čitav proces izgradnje je bio jednako važan koliko i gotov objekat. Njegova praksa je bila jedinstvena po tome što on ne zapošljava samo mlade arhitekte, već i zanatlije poput zidara i stolara, čiji je uticaj očigledan […]

  • mol-campus-budapest-foster-partners-sustainable-architecture_dezeen_2364_col_1-822x586
    Permalink Gallery

    Najviša zgrada u Budimpešti po dizajnu kompanije Foster + Partners

Najviša zgrada u Budimpešti po dizajnu kompanije Foster + Partners

Najviša zgrada u Budimpešti po dizajnu kompanije Foster + Partners

Kompanija Foster + Partners predstavila je planove za izgradnju održivog kancelarijskog kampusa za mađarsku kompaniju za naftu i gas, u čijem centru će se nalaziti neboder sa 28 spratova. Namenjena da postane ˝novi reper Budimpešte i Mađarske˝, zgrada novog sedišta kompanije MOL Group biće najviša u glavnom gradu Mađarske. Arhitektonska firma nije oktrila koliko će kula biti visoka, ali se očekuje da će biti viša od 96 metara, koliko su visoke Hungarian Parlament Building i Bazilika Svetog Stefana.

Kampus je predviđen da bude model održivosti i da uključuje odgovarajuće sisteme osvetljenja, grejanja i ventilacije kao i izvore energije sa smanjenom emisijom ugljenika kao što su fotonaponski paneli, takođe da ima i sisteme za sakupljanje i skladištenje kišnice.

Projekat takođe uključuje i velike površine zelenila, najsavremenije kancelarije i poslovni prostor, biciklističku infrastrukturu i javni ˝nebeski vrt˝. Foster + Partners opisuju svoj projekat kao ˝viziju za radno mesto budućnosti˝.

˝Ovo je značajan projekat iz nekoliko razloga, ne samo za MOL, već i za Budimpeštu˝, rekao je Nigel Dancey, šef ovog londonskog studija, i dodaje, ˝Projekat predstavlja jedinstveni izazov – treba osigurati da zgrada zadovoljava funkcionalne potrebe organizacije, da prati najviše standarde održivosti i da poštuje njenu istorijsku okolinu˝.

Objekat je dizajniran tako da se sastoji iz prizemnog dela nalik podijumu iz kojeg će se uzdizati kula. Oba dela imaće staklenu fasadu. Unutar zgrade nalaziće se kancelarije koje će biti proširene sa terasama i baštama na otvorenom, tako da zaposleni imaju mogućnost interakcije sa prirodom. ˝Nebeski vrt˝ na vrhu zgrade biće dostupan svima.

˝Kao što vidimo, priroda radnog mesta se menja pa smo kombinovali dve zgrade – kulu i podijum, u jedinstveni oblike vezan sa prirodom˝, dodao je Dancey. ˝Kula i podijum postaju jedna celina i […]

Mala kuća od kartona

Mala kuća od kartona

Kompanija Fiction Factory, nekada kompanija za pozorišnu scenografiju, proširila je inicijativu za svoj dizajn i izgradnju koja uključuje mali dom, po imenu Wikkelhouse. Dizajn koristi karton velike čvrtoće kao glavni element strukture. Tokom procesa proizvodnje, kalup u obliku kuće umotan je sa 24 sloja kartona –  što i dovodi do naziva stukture, čiji slobodan prevod na engleskom znači ˝obmotana kuća˝. Koristeći iste glavne komponente u svakoj strukturi,  dizajn svakog doma može se značajno razlikovati u smislu ukupne veličine i individualnih karakteristika.

Fiction Factory koja je locirana u Amsterdamu proizvodi i transportuje potrebne komponente po zahtevu na području širom Holandije, Francuske, Nemačke, UK i Danske. Kada delovi stignu na lokaciju, tim može da izgradi celu strukturu kuće u jednom danu. Svaki od segmenata kuće teži svega 500kg, što konstrukciji omogućava da bude postavljena direktno na zemlju, bez temelja. Nakon što je oko segmenta obmotan karton, oni se prevoze i postavljaju na lokaciju. Eksterijer kuće završen je vodootpornom folijom i oblogom od drveta kako bi se zaštitila unutrašnja struktura od različitih vremenskih uslova.

Kompanija je uspešno instalirala strukture u različitim sredinama, kako u urbanim tako i u prirodnim. Jedna od prirodnih primena Wikkelhousa je u rezervatu prirode blizu živahnog Londona. Urbane primene uključuju instalaciju kuće u roterdamskoj marini, plutajući kraj brodova ili može poslužiti kao kancelarijski prostor za OVG nekretnine u Amsterdamu. Kompanija je takođe eksperimentisala sa postavljanjem ove lake konstrukcije na krov nekadašnjeg skladišta za ugalj u Loxton luci u Londonu.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Nov objekat u Sao Paulu koji će apsorbovati ugljen-dioksid

Nov objekat u Sao Paulu koji će apsorbovati ugljen-dioksid

Često nazivan gradom čelika i betona, Sao Paulo imaće sad i objekat sagrađen potpuno od brazilske drvene građe. Projekat je nastao inicijativom kompanije za upravljanje šumama Amata, i arhitektonskog studia Triptyque. Ova zgrada sa svojih 13 spratova imaće raznu upotrebu, kao što je posao, stanovanje, pa i restoran. Komunalni i privatni prostori povezani su sa gradom gde se može živeti u skladu sa novom ekološkom svešću.

Svaki kubik pošumljenog drveta apsorbovao je jednu metričku tonu atmosferskog ugljen-dioksida iz okoline, ispunjavajući predlog koji je Brazil potpisao na 21. konferenciji o klimatskim promenama (COP 21) u Parizu, obećavajući da će posaditi 12 miliona hektara šume kako bi smanjili efekat emisije gasova u staklenoj bašti za 43% do 2030. godine. Stoga, projekat Triptyque i Amante pomaže u rešavanju jednog od dugotrajnih problema sa građevinskom industrijom.

˝Objekti sa drvenom građom predstavljaju efikasno rešenje i mogu poslužiti kao podsticaj promeni ekološke svesti naših društava˝, objašnjava izvršni direktor i koosnivač kompanije Amata. ˝Dok se neobnovljivi izvori zamenjuju prirodnim sirovinama, takođe pomažemo u stvaranju čistijeg lanca proizvodnje i dajemo vrednost šumama.˝

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Transformacija Tour Montparnassa u Parizu

Transformacija Tour Montparnassa u Parizu

Francuski studio Nouvelle AOM izabran je da redizajnira neboder Tour Montparnasse za Olimpijske igre koje će se održati u Parizu 2024. godine. Nouvelle AOM je tim koji je sastavljen od glavnih ljudi triju pariških kompanija: Franklin Azzi iz kompanije Franklin Azzi Architecture, Fréderic Chartier i Pascale Dalix iz kompanije Chartier Dalix i Mathurin Hardel i Cyrille Le Bihan iz kompanije Hardel + Le Bihan Architectes.

˝Kada smo prihvatili izazov ovog uzbudljivog takmičenja, naš fokus bio je otkrivanje lepote Tour Montparnassa kako iznutra tako i spolja˝, rekao je tim i dodao ˝To smo postigli uvođenjem radikalno nove upotrebe i izradu potpuno održive ˝zelene promene˝ fasade. Cilj je bio napraviti toranj koja će biti ikona energetske revolucije 21. veka.˝

Nouvelle AOM je svojim projektom porazio predloge kompanija OMA, MAD i Studio Gang. Donji nivoi ove kule visoke 209 metara, biće prekriveni biljkama a na vrhu će biti krunisan konzervatorijumom. Blago odvojen od glavnog tela kule, gornji vrt dizajniran je tako da vizuelno prekida visinu kule.

Izgradnja ovog 59-spratnog nebodera završena je 1973. godine koji su originalno dizajnirale arhitekte Eugène Beaudouin, Urbain Cassan i Louis Hoym de Marien. Neboder je drugi po visini u gradu, posle Ajfelove kule koja je visoka 324 metara, a ujedno je postao i poslednji u Parizu. I dan danas ostaje kao vanzemaljski dodatak gradskom relativno horizontalnom pejzažu. Decenijama je ova nevoljena zgrada parižanima predstavljala pretnju da će tako visoki objekti trajno uništiti izgled i osećaj ove metropole. Konkurs je otvoren juna 2016. godine i takmičenje je izazvao ponuđače da stvore moćan, dinamičan i hrabar nov identitet Tour Montparnassa, uz potpuno rešavanje izazova savremenog sveta u pogledu pristupačnosti korisnika, udobnosti i energetskih performansi.

˝Redizajn naglašava horizontalnu ravninu, stavljajući kraj na vertikalni fokus kule, koji je ostao […]

Predlog dizajna ultra luksuznog nebodera u Torontu

Predlog dizajna ultra luksuznog nebodera u Torontu

Od kada je određena lokacija izgradnje 2014. godine, njujorška kompanija CetraRuddy, poznata po ikonskoj kuli na Menhetnu – One Madison, radi na projektu koji će verovatno postati ikona sama za sebe, objekat nazvan 64 Prince Arthur. Objekat će se nalaziti na granici između The Annex i Yorkville naselja u Torontu i biće najnoviji projekat firme Adi Development Group, a ujedno i njihov prvi u Torontu. Prvi renderi projekta pokazuju posvećenost kompanija Adi Development Group-a i CetraRuddy da ostave traga na horizontu, kao ˝originalan projekat nasleđa˝.

Izvanredna 29-tospratna kula prostiraće se na oko 122 metara i sadržaće 60 luksuznih stambenih jedinica prema pisanju sajta Urban Toronto. Objekat je obuhvaćen strukturalnim skeletom, sa staklenom fasadom koja jednim delom otkriva terase na otvorenom koje se proširuju kako se približavamo vrhu objekta. Jedino središnje jezgro objekta održava kontinuitet, kako se svaka podna pločica pretvara iz pravougaone na ulazu, na manje ortogonalni oblik u penthausu.

Ističući svoje znanje urbanog konteksta, CetraRuddy ima za cilj da uklopi izuzetno luksuzni stambeni objekat u gust kontekst Yorvilla. Nancy Ruddy, koosnivač kompanije CetraRuddy Architecture, opisuje praksu kao ˝zasnovanu na razvijanju jedinstvenog rešenja lokalnog konteksta˝ i dodaje, ˝Ovo će biti naš prvi objekat u Kanadi i namera nam je da dodamo živopisnom materijalu ovog stilu naselja kroz istraživanje načina života i istorije arhitekture ovog dela grada.˝

Kao način uključivanja čitave zajednice u ovaj projekat, Adi će održati niz anketa i konsultacija u vezi dizajna i programiranja koji dovodi do prvog dizajna projekta koji će biti podnet gradu. Kako je Nancy Ruddy objasnila, da je projekat izrađen na osnovu ˝istraživanja načina života˝ u Torontu, Adi Development Group predviđa da će 64 Prince Arthur upoznati tržište Toronta sa novim kalibrom za luksuz koji su stanovnici grada čekali.

Za više […]

  • central-park-tower-dfa_dezeen_2364_col_1-1704x2558
    Permalink Gallery

    Predlog za najviši drveni toranj za pročišćavanje rezervoara Central Parka

Predlog za najviši drveni toranj za pročišćavanje rezervoara Central Parka

Predlog za najviši drveni toranj za pročišćavanje rezervoara Central Parka

Njujorški studio DFA osmislio je montažnu drvenu kulu za čuveni Central Park, čija uloga bi bila filtriranje zagađenog rezervoara, a naravno i da pruža pogled na grad. Ovaj privremeni toranj visine 220 metara, bio bi smešten u rezervoaru Džeklin Kenedi Onasis – veštačkom jezeru koji se prostire na 106 hektara obuhvatajući osminu parka koji sadrži milijardu galona kontaminirane vode.

˝Pored snabdevanja bazena i jezera Harlem Meer vodom, rezervoar stagnira ograđen kako je zdravstveno opasan za milione stanovnika Njujorka, turista i životinja,˝ rekao je DFA.

Koncept firme zamišljen je tako da konstrukcija sadrži sistem filtracije u svojoj bazi, čime bi se opasan rezervoar pretvorio u upotrebljivo jezerce. Takođe bi se obezbedilo niz prstenastih platformi na svojim višim nivoima, stvarajući turističku atrakciju koja bi se upotrebljavala tokom procesa čišćenja.

˝DFA predviđa privremeno izuzetno obeležje da kreativno transformiše rezervoar u jedan od najznačajnijih urbanih sadržaja u Njujorku˝, rekao je osnivač studia, Laith Sayigh i dodaje: ˝Ovaj konceptualni projekat širi granice onoga što mi sagledavamo kao mogićim u gradu koji je tako gust, istorijski i ekološki ranjiv.˝

Toranj bi bio izgrađen od rešetkastih lameliranih drvenih greda, koje bi bile proizvedene van lokacije i sastavljene za manje od šest meseci. Zatezni čelični kablovi bili bi pričvšćeni na prethodno izbetoniranu bazu kako bi pomogli u stabilnosti. Glavno telo tornja formiralo bi se od dve spiralne konstrukcije sa rampom između dva sloja, od 114-og metra i 152-og metra označene visine.

Prekriven prozirnim materijalom, spoljašnji omotač tornja dizajniran je da bude porozniji od unutrašnjeg dela što će posetiocima pružati pogled dok se budu penjali po spiralnoj rampi, sve do platforme tornja koji će pružati pogled od 360 stepeni. Vetroturbina na vrhu tornja generisala bi snagu za sistem filtracije kao […]

  • one-year-project-life-style-koubou-designboom-1800
    Permalink Gallery

    Life Style Workshop integriše kuću za odmor u prirodno šumsko stanište Japana

Life Style Workshop integriše kuću za odmor u prirodno šumsko stanište Japana

Life Style Workshop integriše kuću za odmor u prirodno šumsko stanište Japana

Firma Life Style Workshop završila je ˝jednogodišnji projekat˝ (˝one year project˝) – kuću za odmor smeštenu u podnožju planine Bandai u japanskom gradu Fukušima. Struktura, prvenstveno izgrađena od obrađenog drveta sa same lokacije, stvorena je sa namerom da održi prirodnu harmoniju svog rustičnog okruženja. Nakon završetka izgradnje kuće, posađena su nova stabla kako bi se nadoknadila ona koja su se iskoristila za izgradnju. Dizajn održava osećaj spokojne harmonije i mira planinskog okruženja.

Ova dvokomponentna konstrukcija izdignuta je kao na štulama kako bi se zaštitila od snežnih padavina. Most na otvorenom povezuje ˝mokri˝ i ˝suvi˝ deo kuće, kako samo jedan deo objekta sadrži prostorije kojima je neophodna vodoinstalacija. Drugi deo kuće sadrži otvoreni dnevni boravak i spavaće sobe. Iako je sama izgradnja ovog objekta trajala ne više od četiri meseca, vremenski period projekta ˝jedna godina˝ računala se od momenta rušenja drveća sredinom zime.

Proces pretvaranja prirodnog drveta kako bi se stvorila ova konstrukcija bila je integralna originalnom dizajnu  koncepta firme Life Style Workshop. Iako se prikupljanje prirodnih resursa često vidi kao remećenje prirodnog ciklusa, uloženi su veliki napori kako bi se projekat završio sa vrlo malo drvnog otpada. Šta je korišćeno, to je i zamenjeno; nova stabla su posađena kao poslednji korak izgradnje, kako bi se obnovio prirodni pejzaž i katalizirala sledeća generacija biljnog rasta.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Pri kraju izgradnja Chaoyang Park Plaze u Pekingu

Pri kraju izgradnja Chaoyang Park Plaze u Pekingu

Chaoyang Park Plaza –  ambiciozan projekat mešovite upotrebe po dizajnu kineske firme MAD Architects, približava se kraju izgradnje. Šema, koja dostiže visinu i do 120 metara, locirana je u srcu poslovne oblasti glavnog grada Kine. Sadrži preko 120.000 kvadratnih metara komercijalnih, kancelarijskih i stambenih zgrada. Centralni deo dizajna je par asimetričnih tornjeva, koje su inspirisane visokim planinskim liticama i rečnim pejzažima.

Kako se projekat približava završetku, fotograf Khoo Guo Jie iz Studia Periphery posetio je lokaciju kako bi dokumentovao završnu fazu kompleksa. Fotografije ilustruju karakteristične grebene i dolive strukture koje su dizajnirane da daju utisak da su pogođene erozijom ili drugim silama prirode. Ove isturene trake ne samo da naglašavaju vertikalnost objekta, već i prilagođavaju sistem za ventilaciju i filtriranje koji dovodi vazduh unutar zgrade.

Blizina parka Chaoyang, jednim od najvećih javnih prostora u regionu, ne samo da će stvoriti širi pogled na grad, već će takođe imati veliki uticaj na horizont Pekinga.  Na vrhu, na terasama koje se protežu na nekoliko nivoa, nalaze se javni vrtovi gde posetioci mogu uživati u pogledu kako na grad, tako i na novoizgrađenu dolinu. Na južnoj strani od kula, organizovane su četiri manje poslovne zgrade kako bi postale deo holističkog razvoja. Dve višespratne stambene zgrade nekako zaokružuju lokaciju.

˝Ovaj projekat transformiše tradicionalni model objekata u centralnoj poslovnoj oblasti modernog grada˝, objašnjava firma MAD Architects i dodaju: ˝Istražujući simbiotički odnos između moderne urbane arhitekture i prirodnog okruženja, oživljava harmonična koegzistencija između urbanog života i prirode. Ova veza stvara grad Shanshui gde ljudi mogu podeliti svoje emocije i osećaj pripadnosti.˝

Prve fotografije Chaoyang Park Plaze objavljene su septembra 2013. godine, a njegova izgradnja počela je 2014. godine.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite […]

Prirodni centar u Japanu

Prirodni centar u Japanu

Prema multidisciplinarnoj arhitekturi firme Klein Dytham Architecture, Japan je stalni izvor kreativne energije. Njihov najnoviji projekat poštuje filozofiju jednostavnosti dizajna, obraća pažnju na detalje i slobodu tradicionalnih ograničenja. Centar za posetioce Picchio smešten je u podnožju planine Asama u japanskom gradu Karuizawa, koji u zimskom periodu služi kao klizalište, dok je u letnjem periodu prirodni centar.

U saradnji sa japanskom firmom Studio On Site koja se bavi pejzažnom arhitekturom, Klein Dytham Architecture dizajnirao je šemu kao deo kompleksa hotela Hoshinoya. Lociran pored prvog japanskog ptičijeg svetilišta koji je osnovan 1964. godine, projekat Picchio vrti se oko poboljšanja svih postojećih objekata na lokaciji. Novo klizalište je prirodno uređeno prema svojoj topografiji, dok klubska dvorana spaja svoju dvostruku svrhu. Ključna tačka projekta tokom cele godine je struktura dobrodošlice; u proleće, leto i jesen predstavlja prirodu i informativni centar za ptičije svetilište, a zimi je klizalište sa klubom.

Lukovi koji nastaju klizanjem po ledu, kao i ugao zimskog sunca, bili su ključna polazna tačka za dizajn. Ovi faktori, zajedno sa opštim oblikom novog klizališta, postavili su arhitekturu projekta. Objekat je postavljen na jedini deo lokacije koji dobija direktno sunce, kako bi se u zimskim danima sunce maksimalno iskoristilo. Dva luka koja prate perimetar klizališta, postaju glavni zidovi projekta objekta. Ta dva lučna zida objekta obložena su drvenim šindrom sa nasumice postavljenim anodiziranim aluminijumskim šindrama plave i zelene boje.

Obezbeđujući da je projekat Picchio u harmoniji sa svojim okruženjem bio je važan aspekt, uložen je veliki napor kako bi se ispoštovale prirodne karakteristike lokacije. Napravljena su dva duboka zimska bazena u jezeru kao bi ribe i ostatak vodenog života imale prostor za život gde se voda nije u potpunosti zamrzla, dok je prirodni tok vode bio vodič za […]