Novosti

Nove fotografije Seine Musicale

Nove fotografije Seine Musicale

Fotografski dvojac Luk Boegli (Luc Boegly) i Sergio Gracia (Sergio Grazia) objavili su novu seriju fotografija mešovito muzičkog i kulturnog centra Seine Musicale, koja je nedavno otvorena. Dizajnirana je od strane dvojice arhitekata Shigeru Bana i Jean de Gastinesa i nalazi se u predgrađu Pariza. U sklopu objekta nalazi se višenamenska koncertna dvorana sa 4.000 mesta za sedenje, 1.150 mesta za klasičnu muziku, prostor za snimanje i probe, kao i park za posetioce i muzičare.

Na prvi pogled, staklena fasada Siene Musicale odskače od klasičnog stila Shingeru Bana, u čijem najčešće dominira drvo. Međutim, drveni motiv ukorenjen je u strukturi objekta i u dvorani čiji je plafon urađen u obliku košnica. Mrežastu fasadu jednim delom okružuje veliki trouglasti pokretni solarni panel u obliku jedra. To pokretno jedro prati put sunca i time omogućava povećanje efikasnosti tih solarnih panela, ujedno pružajući solarni štit lobiju.

Kako prenose arhitekte – ovo ekološki prihvatljivo jedro postaće novi identitet kompleksa. Očekuje se da će postati novi simbol zapadne kapije Pariza.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.arhdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

VTN architects vraća zelenilo u grad

VTN architects vraća zelenilo u grad

VTN architects dizajnirao je desetospratnu zgradu za sedište Nanoco firme u Vijetnamu. Izgled objekta podseća na naslagane kutije sa uklopljenim terasama između svake ˝kutije˝. Ovaj studio poznat je po uključivanju zelenila u svoje projekte, pa je tako slučaj bio i sa ovim objektom, u cilju stvaranja ekološki svesnog i harmoničnog radnog okruženja.

Objekat koji se nalazi u gradu Ho Chi Minh, ima staklenu fasadu koja ima funkciju filtera kako bi stvorila optimalne klimatske i vizuelne uslove. Staklena fasada direktnu sunčevu svetlost u toku dana rasprostire, stvarajući idealno svetlosno okruženje enterijera, dok noću postaje svetionik osvetljavajući naselje. U poređenju sa drugim staklenim fasadama, ovi stakleni blokovi smanjuju prenošenje toplote zbog svoje niske dobiti solarne toplote. Uzimajući u obzir da će se u bliskoj budućnosti gustina naseljenosti povećati, ovi stakleni blokovi imaće za cilj da zamagle i smire pogled na okolinu, dok će zelenilo doprineti ambijentu zgrade.

Jedan od najznačajnijih karakteristika objekta je upravo zelenilo. U centru Ho Chi Minh-a, odnos ozelenjenosti je samo 0,25%, što je izuzetno malo u poređenju sa drugim azijskim mega gradovima. Ovaj nedostatak zalenila izaziva razne probleme poput zagađenja vazduga, pregrevanja i poplava, stoga je arhitektama iz studia VTN architects glavni cilj bio vratiti zelene površine u grad koliko god je to moguće, čak i smeštanjem zelenila u zgrade.

Ova desetospratnica sadržaće izložbeni salon koji će se protezati na prva četiri sprata i kancelarije koje će zauzimati ostalih šest spratova. Prostor je dizajniran da bude integrišući, bez odvajanja zidova i podova, sa nekoliko jedinstvenih arhitektonskih elemenata. Veliki ulaz koji otkriva aktivnosti koje se odvijaju unutar objekta, privlačeći ljude u prolazu da zastanu i uđu. Odmah na ulazu nalaziće se multifunkcionalna zona gde se mogu organizovati razni događaji i izložbe. Stepenište unutar vertikalne […]

10 činjenica o uskoro najvišoj zgradi na svetu

10 činjenica o uskoro najvišoj zgradi na svetu

Jeddah Tower uskoro će postati najviši toranj na svetu, visine oko 1000m (3280 stopa) i nalaziće se u gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji. Dizajniran je od strane Adrien Smith + Gordon Gill Architecture iz Čikaga. Originalni dizajn trebao je biti visok 1,6km, ali zbog geologije terena ta visina nije bila moguća.

Tačna visina objekta nije još otkrivena, kako su uvek aktuelni ˝ratovi˝ visina nebodera, kao što je visina Burj Khalife bila tajna do samog kraja projekta, kao i visina Krajslerove zgrade (Chrysler Building).

1. Struktura, prethodno zvana Kingdom Tower, biće najviša observatorija na svetu, koja će takođe imati i balkon prečnika oko 30m, koji je originalno trebao biti heliodrom.

2. Projekat je tako visok da je bilo nemoguće prikazati ga samo jednim renderom. Zamislite samo te crteže konstrukcije…

3. Temelji su veličine manjih soba, oko 3m u prečniku, a mogu dostići i 110m u dužini.

4. Oblik objekta je osmišljen da bude funkcionalan zbog svoje visine. Uska silueta treba da se izbori sa vetrom kao i sa gravitacijom, stoga je dizajnirana da bude aerodinamična sa svoje tri strane.

5. Sama forma objekta zanimljiva je za jednu kulu ove veličine. Onaj plan ˝triju latica˝ omogućava razdvajanje međusobnog pritiska, dok je profil inspirisan izgledom skupljenog lišća pustinjskih biljaka.

6. Objekat se nalazi na stubnoj ploči! Šalu na stranu, objekat se spaja sa tlom na promišljen način. Rute gradskog transporta se ukrštaju oko njega i spajaju sa urbanim sredinama.

7. Sadržaće 12 pokretnih stepenica i 59 liftova od kojih će 5 liftova biti dvospratni. Brzina kretanja liftova neće biti ista kao kod normalnih liftova, zbog visine usled vazdušnog pritiska koji može prouzrokovati mučninu. Tri foajea koja će se nalaziti pri vrhu zgrade doprinose eliminisanju potrebe za prekomerno dugačkim kablovima za liftove.

8. Imaće […]

Novo obeležje Istanbula poput pčelinjeg saća

Novo obeležje Istanbula poput pčelinjeg saća

Američko- Turska firma Eray Carbajo otkrila je novu tipologiju urbanog stanovanja ˝Urban Rural˝, kako bi podigli svest o održivom razvoju u glavnom gradu Turske. Vizija koja stoji iza ove ideje je potraga za hibridnim modelom stanovanja, kombinovanjem ruralnih aspekata u modularne jedinice. Forma objekta sadržaće šestougaone stambene jednice nalik pčeligem saću sa trouglastim baštama, sa idejom da bude poput tradicionalnih ruralnih kuća sa krovom na dve vode i dvorištem.

Kako prenose arhitekte, svaka od tih šestougaonih jedinica sadržaće poligonalan prostor za život i trouglastu šupljinu koja će moći da se koristi kao bašta koja može da se navodnjava. Kada se spoje sve jedinice, te trougaone šupljine služiće kao strukturni nosači, stvarajući međuzavisnost između sistema gradnje, konstrukcije, pajzaža i estetike. Za izgradnju ovog objekta koristili bi se lokalni materijali.

Lokacija koja je planirana za ovaj objekat je sam centar Istanbula kako bi se smanjila potreba za upotrebom automobila i aktivirala šetnja i vožnja biciklova. Na nižim spratovima bi bile smeštene prostorije za društvene aktivnosti i rekreaciju kako bi se postigao živahan prostor za stanare.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

Interesantni detalji kuće

Interesantni detalji kuće

Ova porodična kuća nalazi se u australijskom gradu Nort Bondi, dizajnirana je od strane firme CplusC Architectural Workshop istovremeno za zabavu kao i za porodicu. Problemi uskog placa i želje za solarnim dizajnom doveli su do nastanka ove forme.

Konceptualno, prostorni plan kuće razdvaja društveni od porodičnog dela kuće. Na prizemlju se nalazi kuhinja sa trepezarijom i dnevni boravak, a sa prostorom na otvorenom zajedno stvaraju interaktivni prostor, dizajniran tako da bude prilagođen velikoj grupi ljudi. Jedan od interesantnih detalja ove kuće je bazen čiji zid se spaja sa staklenim zidom tog društvenog prostora i na taj način prelama prirodnu svetlost kroz kuću.

Bazen je prvobitno planiran da bude kompletno od betona, međutim, razradom ideje došli su do upotrebe akrilnog zida za bazen. Upotreba akrilnog zida zahtevala je da hidroizolacija bude diskretno uklopljena sa panelima i strukturnim stubovima kako bi obezbedio vizuelni efekat.

Na spratu, spavaće sobe imaju pogled vertikalnu baštu. Paravani i zeleni zidovi pružaju privatnost objektu, samoodrživi su i imaju LED lampice. Ovim projektom firma je prvi put koristila FRP panele kao materijal za fasadu, što je zahtevalo dosta eksperimentisanja na licu mesta kako bi odredili najbolji način montaže. Pri instalaciji, bio je potreban visok nivo pripreme tih panela kako bi se sve savršeno uklopilo. Kako bi izveli ovaj kompleksan projekat, trebalo je iskordinirati vodovodni sistem, osvetljenje i uređenje bašte.

Kuća je isprogramirana Dali i Cbus sistemom. Od programiranja osvetljenja, preko ozvučenja, sve može da se podešava jednim dodirom.

Kompleksnost izgradnje dokazuje i izloženost svih materijala koji su bili upotrebljeni – Kobe ploče, izglačani beton, izraženo drvo, Corten fasada i stubovi od čelika i drveta. I najmanja mana bi se videla da nije bilo prave umetnosti i veštine izgradnje.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas […]

Pobednički projekat za Gradski Centar u Torontu

Pobednički projekat za Gradski Centar u Torontu

Na konkursu za izgradnju Gradskog Centra u Torontu pobedio je spoj tri tima: Henning Larsen Architects, Adamson Associates Architects i PMA Landscape Architects. Na površini od 46.500 kvadradnih metara, novi Gradski Centar sadržaće kancelarije opštine, rekreativni centar, deo gradske biblioteke, centar za brigu dece i veliki trg.

Kriterijumi konkursa, koji je organizovao Build Toronto i Grad Toronto, bili su: održivost životne sredine, fleksibilnost, identitet zajednice, pešačka zona.

˝Ovaj predlog pažljivo reinterpretira kontekst mesta a dizajn poseduje dubinu priče van same izgrađene forme. Prikazuje jedinstvenost pružanja dobrodošlice i angažovanja svih u okruženju koji je ujedno građanski i komunalni,˝ prenosi član žirija Gordon Stratford.

Dizajn je organizovan iz nekoliko objekata koji su različitih visina, svaki sa jedinstvenim krovnim uslovima stvarajući mikroklimu, sa mnoštvo prostora javnog domena.

Kako prenosi Henning Larsen Architects – urađena je detaljna analiza prostora kako bi se stvorio dinamičan i koherentan dizajn, prostor na otvorenom je uređen tako da stvara osećaj udobnosti. Struktura ove ideje projektovana je tako da usmerava vetar iznad ovog urbanog prostora i time produžava udobnost boravka napolju u sezoni i do pet nedelja.

Ovaj projekat postaće srce okruga Etobicoke gde će stanovnici moći zajedno da uzivaju u građanskim, kulturnim i sezonskim aktivnostima.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Jedna moderna porodična kuća

Jedna moderna porodična kuća

Ova modularna kuća dizajnirana je od strane firme ArchiBlox i nalazi se u Melburnu u Australiji. Harmonično je uklopljena u prirodnu okolinu koja je pod nagibom a ujedno održivost predela dovodi do maksimuma. Podeljena je na dva dela kako bi proširila vizure.

Dnevni boravak je podignut zbog konture terena i naleže na kameni deo bašte, što mu daje privatnost. Isturena spavaća soba sa svojim masivnim prozorima pruža vizure ka zelenilu. Dva nivoa kuće, drvene grede kao jedan od materijala i tamni tonovi nekih od spoljašnjih detalja doprinose tome da se kuća savršeno uklapa u oblik terena i prirodu koja je okružuje.

Mekši izgled glavne spavaće sobe postignut je upotrebom dasaka akacije, tako da prostorija odaje utisak toplote i ušuškanosti, pored toga što se i ona utapa sa okolinom. Uz severni deo kuće nalaze se dnevni boravak i kuhinja sa trepezarijom, visoka klizna vrata sa izlazom na dvorište nekako briše granicu između unutrašnjeg i spoljašnjeg dela.

Unutrašnji prostori dizajnirani su za porodični život, sve prostorije i cirkulacija između njih je detaljno isplanirana kako bi porodica mogla da se širi i da prosto ima jedan trajan i stabilan dom.

Kao što je rečeno, kuća je harmonično uklopljena u svoju prirodnu okolinu, sa svojim nagibom i baštom stvara izuzetan izgled. U dvorištu se nalazi i bazen, kao i prostor za trepezariju na otvorenom.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archidaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

Predlog za izgradnju nebodera unutar drveta

Predlog za izgradnju nebodera unutar drveta

Na konkursu za najbolji neboder – eVolo 2017, jedan od timova koji je dobio diplomu je tim dizajnera iz Severne Koreje. Konceptualna šema koju su prezentovali podrazumevala je umetanje nebodera u šuplja stabla džinovske sekvoje.

Projekat nazvan: The Monument of Giants (Spomenik Džinova), zamišljen je tako da se neboderi grade u šupljinama stabala džinovskih sekvoja koja rastu u Kaliforniji, na planinama Sijera Nevade. Strukture bi bile postavljene u delovima stabala koja su istrulila i na taj način bi bilo sprečeno lomljenje i padanje tih ogromnih starih stabala.

Stabla džinovske sekvoje su najviša na svetu, sa prosečnom visinom od 50 do 85 metara i prečnikom od šest do osam metara. Ova sekvoja takodje spada i u najstarije žive organizme na svetu. Veruje se da su neka od ovih stabala stara i preko 3.000 godina.

Kako tim prenosi, ovaj projekat predstavlja novu arhitekturu koja ne dira lepotu prirode već čini harmoniju sa njom.

Unutar stabala, odmah iza kore drveta, poput rešetki, bila bi formirana neka vrsta omota. Brojne platforme omogućile bi prostor za razne vrste aktivnosti poput laboratorija, izložbi, vidikovca.

Čitava ideja nastala je zbog svesti o prirodnom zagađenju, o tome kako se priroda bori protiv raznih globalnih nepogoda koje utiču na zdravlje planete zemlje.

Odabir vrste drveta nije bila slučajnost, naime, džinovske sekvoje ne samo što su ogromne, one imaju i relativno plitak koren, što znači da se stabla lako lome i padaju nakon truljenja od same težine. Na ovaj način, uz pomoć kontrukcije, stabla neće padati.

Dizajneri se nadaju da će ovim predlogom skrenuti pažnju na neprilike koje se događaju drveću i da će time više ceniti i poštovati prirodu.

O pobednicima eVolo konkursa za najbolji neboder možete pročitati na sledećem sajtu:

Izvor: gradjevinarstvo.rs

A za više detalja o izvornom […]

Stambeni raj u Australiji

Stambeni raj u Australiji

Angophora House – pomalo neobičan stambeni kompleks, stvoren je kao prava umetnost korišćenjem drevnih tehnika obrade drveta. Dizajniran je od strane čuvenog arhitekte Ričarda Leplastriera (Richard Leplastrier), koji je radio sa arhitektom Jorn Utzonom (Jørn Utzon) čuvenog po Sidnejskoj operi. Ova kuća nalazi se u Australiji, u izuzetnom Angophora Rezervatu.

Projekat se sastoji od nekoliko ručno izgrađenih, drvenih paviljona. Svaki paviljon je odvojen i predstavlja jednu prostoriju. Četiri spavaće sobe i dva kupatila povezana su drvenim stazama i tremom. Kako bi prešli iz jedne sobe u drugu, stanari moraju izaći napolje. Svaki od paviljona može menjati svoju namenu, da li će biti spavaća soba ili neki studio, osim kuhinje, trepezarije i dnevne sobe, čija se namena ne menja. Međutim, ovi prostori su dokaz naglašavanja kombinacije života unutra i spolja.  Na primer, kuhinjski šank spaja se sa prozorskim pragom, a stolice su postavljene sa spoljašnje strane paviljona.

Od kad je izgrađena, 2006. godine, Angophora kuća je jedna od glavnih primera za studente arhitekture i stolarstva. Studenti iz cele Australije i Gifu Univerziteta u Japanu, posećuju ovu kuću kako bi videli upotrebu raznih vrsta drveta kao i detalje koji su rađeni na ovom projektu.

Dizajn ovog kompleksa pokazuje koliki je uticaj imala japanska arhitektura na Leplastrierovo delo, koji je studirao na Univerzitetu u Kjotou a kasnije radio za Kenzo Tangea u Tokiju.

U čitavoj kući nema tragova korišćenja eksera ili šrafova, gotovo cela kuća izgrađena je od drveta. Unutrašnji zidovi napravljeni su od borovih šperploča, dok su spoljašnje daske od crvenog mahagonija. Takođe su korišćene i neke vrste eukaliptusa.

05

Kuća je ušuškana u prilično ozelenjenom delu predgrađa Sidneja, kraj obale, uvučena od ulica. Izgrađena je tako da popuni zemljište kao i da postane deo njega. Paviljoni su okrenuti jedan […]

II mesto za najbolju drvenu kuću u Sloveniji

II mesto za najbolju drvenu kuću u Sloveniji

Drvena kuća dizajnirana je od strane studia PIKAPLUS, na čelu sa arhitekticom Janom Hladnik Tratnik i pejzažnom arhitekticom Tinom Lipovž. Ovaj stambeni objekat predstavlja prostor za beg od loših vremenskih uslova ovog divnog predela, a u isto vreme dizajniran je da stvori osećaj kao da smo napolju.

Posebna pažnja posvećena je pozicioniranju kuće – postavljena je na granici između šume i čistine, tako da ne remeti lepotu pejzaža. Zbog malog placa za izgradnju, cilj je bio iskoristiti prostor najbolje moguće kako bi stanarima omogućili funkcionalan život. Drvo je dominantan materijal koji je korišćen za ovaj projekat, kako bi se izgledom stopio u okolinu šume. Jednostavnost dizajna dopunjuju kose bočne fasade, što kući daju poseban izgled. Drveni enterijer zaštićen je otpornim spoljašnjim omotačem.

Sve prostorije, osim kupatila, raspoređene su tako da se nalaze na strani staklene fasade, kako bi svaka prostorija imala pregršt svetlosti kao i prelep pogled. Na prizemlju kuće nalaze se dnevna soba, kuhinja, trepezarija, kupatilo sa saunom, dok se na spratu nalaze dve spavaće sobe. Pejzažno uređenje poštuje okolnu prirodu, te je prilično skromno.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David