AliQuantum

Hotel u kompleksu vinarije – Portugal

Vino su proizvodili tradicionalni zemljoposednici u regionu Alto Douro oko 2.000 godina. Od XVIII veka, njegov glavni proizvod, vino vino, svetski je poznat po svom kvalitetu. Ova duga tradicija vinogradarstva proizvela je kulturni pejzaž izuzetne lepote koji odražava njegovu tehnološku, društvenu i ekonomsku evoluciju. Novi hotel  u Kuinta de Santo Antonio nalazi se na platou tik ispod male kapele Santo Antonio iz 18. veka, koja se nalazi na uzvišenju kompleksa. Hotel je zgrada sastavljena iz nekoliko delova od kojih je većina raspoređena oko dvorišta.

Tokom vekova, terase red po red građene su prema različitim tehnikama. Najranije, korišćeno tokom ere pre filoksere (pre 1860), bilo je to od sokalkosa, uskih i nepravilnih terasa ojačanih zidovima od škriljavog kamena, koje zahtevaju stalno održavanje na koje se može zasaditi samo jedan ili dva reda loze. Dugi nizovi neprekidnih, pravilno oblikovanih terasa datiraju s kraja 19. i početka 20. vijeka kada su vinogradi Douro obnovljeni, nakon napada filoksere. Nove terase promenile su pejzaž, ne samo zbog monumentalnih zidina koje su izgrađene, već i zbog činjenice da su bile šire i blago nagnute kako bi se vinova loza bolje izlagala suncu.

Monumentalni pejzaž je deo svetske baštine UNESCO -a „Alto Douro“ koja  zahtevaju elegantna, odgovorna i suptilna arhitektonska rešenja.

Pozicija ovog kompleksa povezuje čoveka sa prirodom, njenim zvukom, mirisom drveća i voća. Blizina tekuće vode pojačava sva čula na viši nivo.

Težeći vrednostima kao što su održivost, trajnost, kao i poštovanje i integrisanje u kulturno nasleđe regiona ADV, izbor materijala i građevinskih sistema definisan je pažljivim proučavanjem narodne arhitekture i odlučnom preferencijom za prirodne materijale, kojih ima dosta u regionu .

 

Izvor: https://architizer.com/, https://whc.unesco.org/

by Sanja Banika

Projekt „Iceberg“ – Danska

Razvoj luke Arhus pruža veliku priliku drugom po veličini gradu Danske da se razvije na socijalno održiv način obnavljanjem starog terminala za kontejnere koji se ne koristi. Područje bi trebalo da postane živa gradska četvrt koja se sastoji od mnoštva kulturnih i društvenih aktivnosti, izdašnog broja radnih mesta i, naravno, izuzetno mešovitog i raznolikog niza tipova stanova.

Trećina od 200 stanova projekta biće izdvojeno kao povoljan stan za najam, čiji je cilj integrisanje raznolikog društvenog profila u novi kvart.

Glavna prepreka projekta je gustina postavljena za razvoj, željeni kvadratni metar su u sukobu sa navedenim ograničenjima visine lokacije i ukupnim namerama pružanja pogleda na okean zajedno sa dobrim uslovima dnevnog svetla.

Projekat „Iceberg“ pregovara o ovom problemu tako što ostaje daleko ispod maksimalne visine u tačkama i izlazi iznad isprekidane linije u drugim trenucima. Oblik „Vrhovi“ i „kanjoni“  pokazuju snagu projekta  istovremeno osiguravajući da svi stanovi budu opskrbljeni izdašnom količinom prirodnog osvetljenja i pogledom na rivu kroz njegovu čitavu dubinu, pa čak i šire, omogućavajući susednim zgradama iste kvalitete.

 

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Indigo igrališta

Igrališta Indigo smeštena su u okviru javno-privatnog parka uz kompleks mešovite namene Indigo koji sadrži kancelarijski prostor, maloprodaju, hranu i piće, zimsku baštu i hotel East u neposrednoj blizini Pekinga. Dva jedinstvena igrališta su u potpunosti odvojena, dizajnirana za potrebe različitih starosnih grupa. Koncept prvog igrališta namenjenog mlađoj deci je stvaranje igraonice u prostoru parka.

Nadstrešnica jarko narandžastih krugova baca razigrane senke na topografiju igrališta. Deca ulaze u prostor za igru silazeći sa dve velike drvene klupe, što dalje stvara osećaj zatvorenosti i sigurnosti i za njihove i za nadzornike. Gupasti tepih u obliku pruga stvara mekan pod.
 

Deca mogu da biraju mnoštvo opreme za igru ili da izmišljaju svoje igre na brdu u obliku polumeseca i peskovniku. Željna avanture deca su dobrodošla u park na igralište nazvano „Kralj brda“. Uzimajući svog imenjaka iz dečje igre, uzbudljiva planina zauzima središte prostora.

Nizovi cevi, penjajući nosači i konopci za penjanje nude niz izazova za dostizanje željenog vrha. Vidikovac na vrhu gnezda je dom jednog Maplea, pravog kralja ovog brda. Luksuzni tobogani od belog mermera nude planinarima brzu rutu niz planinu.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Kembridž džamija

Vodeći projekti u obliku drveta poput Kembridž džamije pokazuju dramatičan niz oblika koje moderna drvena konstrukcija može poprimiti. Na površini od 2340 m2, drvena konstrukcija smešta molitveni prostor za 1.000 vernika, kafić i dva stana. Mirnu, fokusiranu atmosferu u unutrašnjosti zgrade generiše 30 slobodnih oblika, međusobno povezanih drvenim stubovima nalik drvetu. Geometrija se vodi istorijskim islamskim obrascem nazvanim „Dah saosećajnog“. Prostor dočarava ritam disanja, a time i život.

Parametarski dizajn izradio je „Marks Barfield Architects“ u saradnji sa geometrijskim umetnikom Keithom Critchlovom, drvnu konstrukciju nadgledao je „Blumer-Lehmann“, stručnjaci za drvnu konstrukciju. Kako je ova struktura kombinacija različitih vrsta prefabrikacije, uključujući komponente „Free Form“, tradicionalnu rebrastu i drvenu konstrukciju i poprečno laminirane drvene elemente, uključeni su različiti proizvodni pogoni kompanije „Blumer-Lehmann AG“.

Zahtevna izgradnja ove džamije u slobodnoj formi stvorila je neke nezgodne probleme za programske i produkcijske timove u „Blumer-Lehman“ kao što su oblici 30 stabala. Na prvi pogled izgledaju isto, ali ipak se neke drvene grede povezuju sa betonom, neke sa drvetom, a neke se uopšte ne povezuju. Takođe su dvostruko zakrivljeni i ne mogu se postaviti na ravnu površinu radi obrade.

Razvojem tipa modularnog sistema sa 2.746 pojedinačnih komponenata u 145 sorti, rešeni su zahtevni zadaci proizvodnje, logistike i ugradnje. Da bi to uradio, projektni tim je iskoristio prednosti parametarskog planiranja. Parametri se koriste za definisanje elemenata, čvorova i veza. Ishod ovog planiranja značio je da je dizajn rezultirao sa samo 23 praznine što je pokazalo da je vrlo ekonomičan.

Parametarsko planiranje  džamije omogućilo je organizovanje elemenata u različite tipove na osnovu oblika, veličine i veze. Parametarski podaci efikasno i precizno kontrolišu proizvodne mašine direktno i proizvode svaku komponentu u potrebnom dizajnu i količini. Ekonomski najisplativije sredstvo za proizvodnju. Napor oko parametrizacije se isplati, posebno za […]

Origami obelisk – „Cardero“

Origami Obelisk nalazi se na raskrsnici dve gradske mreže u Vankuveru
Samo dva bloka od obale Coal Harbor-a, „Cardero“ je kapija i prelazna zgrada od severne obale Vankuvera do jezgra centra grada i odgovara svom mestu na preseku dve gradske mreže. Zgrada koristi svoje okruženje i  prednosti veza sa zapadnim krajem Vancouvera, Stanlei Park-om i centralnim poslovnim okrugom.

Arhitektonski suncobrani na južnoj i zapadnoj fasadi stambene kule su simbolična karakteristika, koja daje zgradi i praktičnost i jedinstveni identitet. Prepoznatljivi ekrani nalik origamiju inspirisani su nautičkim okruženjem – galebovima i hidroavionima u luci Coal kao i zmajevima koji se u daljini vide. Zgrada se sastoji od vitkog tornja predviđenog za stanovanje, od kancelarija i maloprodaje mešovite namene. Čini ga 26 spratova.

Toranj se nalazi na vrhu četvorospratnog podijuma sa vrhunskom prodajom i uredskim prostorom od 4200m2. Dizajniran po LEED-Gold.

„Cardero“ je novi razvoj mešovite namene koji zamenjuje staru poslovnu zgradu maloprodajom, zadružnim kancelarijskim prostorom, poboljšanjima na stambenim i javnim prostorima. Zgrada nudi 118 tržišnih stambenih jedinica na 21 nivou, sa 60% pogodnih za porodice sa decom.

Stambene jedinice su dizajnirane da uokvire pogled na vodu i planine Vankuvera i maksimiziraju upotrebljivost za stanovnike. Dodatne pogodnosti na lokaciji uključuju višenamenske prostore, zajedničku krovnu palubu i urbane poljoprivredne parcele.
Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Kuća na pesku

Postoje ograničenja poput okeana koja se našim očima i duši čine kao bezgranični otvori. Kada se suoči sa ovim moćnim prirodnim elementima, arhitektura se takođe mora otvoriti i projektovati prema granici. Kuća na pesku, sa svojim izvanrednim pogledom na Atlantski okean na severoistoku Brazila, preduzima ovaj poduhvat.

Uronjena u tropsku šumu koja vodi do zapanjujuće plaže Itapororoca, kuća izražava autentično eksperimentisanje oko rastvaranja arhitekture u svom prirodnom okruženju. Funkcionalni program sveden je na minimum, a kući nedostaju zatvoreni prostori koji nisu strogo neophodni (hodnici, predsoblja).

Zatvoreni prostori svedeni su na samo osnovne životne prostore koji su zgusnuti u pet zasebnih tomova, pet kapsula života, od kojih je svaka u osnovi posvećena jednoj funkciji: jedna za kuhinju, jedna za trpezariju, jedna za dnevnu sobu, glavna spavaća soba i jedna  spavaća soba za goste.

Cela struktura je pokrivena rustikalnom eukaliptusovom pergolom oslonjenom na 14 okvira od lameliranog drveta. Strogost i logiku modernističke strukture krši važan detalj: kontinuitet dvanaest pravougaonih otvora na krošnjama prekida nekoliko stabala koja su obuhvaćena palubom koja omogućava ulaz direktne sunčeve svetlosti u prostore.

Život se odvija unutar volumena i na drvenoj palubi, koja postaje vezivno tkivo kuće, omogućavajući kretanje između prostora. Propusnost pokrivača čini okolinu vrlo dvosmislenom, pretvarajući ono što je moglo biti uobičajena nadstrešnica u neku vrstu osnovnog emocionalnog gradijenta koji usklađuje arhitekturu sa prirodom.

Svugde u prostorijama imanja možete se osećati uronjeni u suspendovanu atmosferu u kojoj senke i lišće cepaju sunčeve zrake stvarajući konstantnu i poetičnu kišu senki tokom dana.

Bazen, koji je odvojen od glavne konstrukcije i blizu plaže, postaje deo kuće. Njegov obod je definisan zakrivljenim linijama koje podsećaju na prirodne, dok je unutrašnjost obeležena paralelnim linijama dva suprotstavljena prizemna stepeništa koja se kreću prema centru bazena čineći u njegovom jezgru gotovo pravougaonu […]

Kuća 6° – Atina

Nalazi se u regionu Lagonisi gde parcela čini prelaz između urbanog pejzaža grada Atine i nedirnute prirode. Čini se da masivni, čvrsti beli volumen lebdi nad ovom sušnom zemljom. Izlazeći iz zemlje, nakon rotacije od 6 ° ova kuća skladno je u suprotnosti sa blagim nagibom postojeće topografije. Ovaj monolitni volumen se pažljivo uzdiže, oličavajući prelaz između privatnog i zajedničkog prostora.

Kuća je osmišljena u slojevima. Privatna područja su uronjena u zemlju, nudeći direktnu vezu sa zemljom, istovremeno povećavajući bliskost sa prirodom. Kako se neko podiže u zajedničke prostore kuće, prolazeći kroz kuhinjski deo do dnevne sobe, otkriva se spektakularni pogled. Čvrstinu ove strukture prekidaju samo dva velika otvora, uokvirujući poglede na predeo.
 
Namera je, u početku, da se stvori zaštita od jakog vetra koji se nalazi u tom području, kao i da se definiše osećaj privatnosti i zaštite. Svaki prostor je osvetljen svetlarnicima.  Privatne površine su zatvorene u intersticijalne zapremine koje stvaraju otvor na plafonu, omogućavajući sunčevoj svetlosti da neprekidno ulazi. Kuća 6 ° je minimalistička manifestacija.

Izdižući se iz smeđeg tla, ovaj blistavi beli oblik kontrira dubokom plavom nebu, stvarajući osećaj bezvremenosti.  Svaki prostor stvara potrebu za vedrinom, bistrinom i tišinom. Jednostavnošću i čistotom stvara se gotovo hram sličan domu.

Untrašnjost kuće je svedena na jednostavnost i čistotu.

 

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Islandske kule

Island  zemlja leda i vatre, mesto susreta vulkana i glečera, sa dubokim pećinama i velikim planinama, dugim noćima i danima. Istorijski gledano, ljudi su se oduvek divili zvezdama noću i danju izlaskom i zalaskom sunca, gradeći spomenike širom sveta poput piramida i portala u njihovu čast. U nordijskoj mitologiji, „Norðri, Suðri, Austri i Vestri“ bili su četiri patuljka koji predstavljaju glavne tačke koje podržavaju Nebeski svod. Pukotina Grjotagja pokazuje u pravcu sever-jug. Projekat predlaže dualnost između pećina ispod pukotine i kule, koja će biti moderni spomenik za Island koji predstavlja njihovu kulturu i mitologiju, ali i istorijsko stvaranje Islanda, koje izranja iz dubine. Kula je podeljena na četiri, predstavljajući četiri kardinalne tačke ili patuljke koji drže nebeski svod, svaka kula označava jedan pravac i oni se mogu videti izdaleka stvarajući ponovnu tačku do pećina i lokaliteta, takođe poput portala do horizonta.

Kule se sastoje od čelične konstrukcije koje su prekrivene lokalnim vulkanskim kamenom, jezgro je prekriveno prirodnim drvetom kao i ostatak vidikovaca.
Na nivou tla dok ulazite u svaku kulu ima veliki atrijum koji upućuje na duboku geološku istoriju Islanda. Kule su dizajnirane da traju koliko i prošli spomenici, a budući da su pojedinačni elementi, u budućnosti će ukazivati na to koliko su se tektonske ploče razdvajale jedna od druge.
Tornjevi nude 4 različite vrste vidikovaca na različitim nivoima, gde se možete odmoriti i popiti kafu, ili sedeti u stepenastom vidikovcu i imati panoramski pogled ili pogledati u nebo u krovnom staklenom svodu i videti aurore.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Cloud Art Museum

/ Oblak reke u Kingzhenu /
U Kingzhenu, Guizhou, čist beli „oblak“ pluta pored vijugave reke Laoma, nazirući se kroz bujna zelena stabala. To je Cloud Art Museum u močvarnom parku Kingzhen. Ulazeći u muzej koji se savršeno slaže sa okolinom, posetioci mogu otkriti da se pogled tokom puta razlikuje. Zakrivljena providna staklena konstrukcija podupire glatki krov u obliku oblaka.

Posetioci će biti iznenađeni vizuelnom gozbom planina, vode i pejzaža kroz neprekidni stakleni zid od poda do plafona. Ukupna zgrada je prozirna i lagana, čineći njenu boju i sjaj smirujućim i mekim. Uz uzdržanu bazu, muzej je pun snage i elegancije.
Muzej, dizajnom inspirisanim i apstraktnim od povoljnog simbola oblaka u tradicionalnoj kineskoj kulturi, kombinuje prirodu sa umetnošću, pojednostavljuje sliku oblaka i odlučuje o obliku zgrade. Tekuće arhitektonske linije omogućavaju bolju integraciju zgrada u životnu sredinu. Detaljnim pregledom, muzej se nalazi na položaju okrenutom ka reci Laoma, tako da pogled može doći do vode bez ometanja vrhova brda okolo.

Fasada zgrade sastoji se od aluminijumskih ploča i stakla, što stvara oštar kontrast u materijalima. Kontrast između materijala donekle dodaje delikatnost i finoću zgradi. Kroz odraz stakla, vode i aluminijumskih ploča, senke drveća kroz staklo, obrisi zgrada i nebo u vodi čine živopisnu sliku svetlosti i senki.
Pokrajina Guizhou poznata je po talasastom terenu koji obogaćuje prostorni raspored grada. Pri dizajnu se uzima u obzir zadnji red zgrada na muzej. Naglašen je i dizajn pete fasade. Redovno perforirani aluminijumski limovi u kombinaciji sa nepravilnim svetlosnim dizajnom čine mesto svetlim poput zvezdane noći ako se gleda sa višeg položaja, što ljudima daje iluziju da su iznad oblaka.
/ Pored planine · Na oblaku /
Muzej je poput komadića belog oblaka koji se nazire kroz planinu, postajući nerazdvojni deo okoline. Dizajnerski tim traži novi […]

Casa UC

Casa Uc je rezidencija koju je dizajnirala Daniela Bucio Sistos, a arhitektonski dizajn proizilazi iz nastojanja da se stvori projekat sa određenom prostornom dvosmislenošću između enterijera i eksterijera, a koji ponekad može biti neprimetan. UC projekat je rezidencija u kojoj su svi unutrašnji prostori u direktnom kontaktu sa mikro-okruženjima generisanim u kući. Smeštena je na periferiji grada Morelije, Mičoakan u Meksiku.

Casa Uc se uvek zamišljala kao prostor za šetnju. Prilikom prolaska kroz nju promena tekstura i skala će je učiniti udaljenim od okulocentrizma i stvoriće vezu sa osetljivom interakcijom  korisnika. Stvoren je kontemplativni i tihi prostor.

Casa Uc spolja ne govori mnogo. Glavni ulaz je uvučen na kraju teksturnog pregradnog zida koji prolazi duž većeg dela pročelja imanja. Prilikom ulaska i silaska sa pristupne rampe, pronalazi se glavno predvorje rezidencije koje je u centralnom delu sadrži kružni povišeni krov.

Daniela je nastojala da stvori rezidenciju gotovo monohromatsku, ali punu tekstura da bi sa pojavom prirodnog svetla na različitim volumenima, projekat tokom celog dana imao različitosti.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika