Energetska efikasnost

Ekološka kuća – Vijetnam

Prema nedavno objavljenim naučnim istraživanjima, kvalitet vazduha u zatvorenim prostorima je lošiji od kvaliteta spoljnog vazduha. Ideja ove kuće odnosi se na to da kuća sama diše 24h.

Kuća se sastoji od osam zasebnih prostora okruženih običnim zidovima. Ovih osam blokova se prepliću i presecaju u zajedničkom prostoru, koji je formiran od „zidova koji dišu“. Zid disanja sastoji se od 2 elementa: prvi deo je sam zid izrađen od šupljih cigala, dok se drugi deo odnosi na vrtni deo sa biljkama.

Sistem otvorenih zidova je prvi sloj koji sprečava loše uticaje iz spoljašnje sredine. Ova zaštitna školjka je napravljena od šupljih opeka koje su položene u suprotnom smeru uobičajenim načinom gradnje. Sa takvim rasporedom, ove šuplje cigle stvaraju cirkulaciju svežeg vazduha i prirodne svetlosti u kući.

Prostor sa vrtom je drugi sloj u kući koji sprečava negativan uticaj spoljne sredine na životni prostor iznutra. Ova dva zaštitna sloja jednaka su normalnom zidu, ali ipak obezbeđuju cirkulaciju vazduha i svetlosti.

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

„U-build“ sistem

„U-Build“ je jednostavan modularni sistem konstrukcije koji je dizajnirao „Studio Bark“, koji podstiče pojedince i zajednice da samostalno grade. Sistem se oslanja isključivo na komplet napravljenog od drvenih delova, a stvoren je iz želje studija  da konstrukciju učini „pristupačnom“ za javnost. Komponente se mogu brzo sastaviti  kao komadići slagalice. Konstruktivni okvir se može lako i demontirati, reciklirati ili ponovo koristiti na kraju životnog veka zgrade.

Svaka komponenta „U-Build-„a proizvodi se van mesta gradilišta od strane lokalnih CNC proizvođača. Na samom gradilištu mali tim ljudi može da konstruiše željeni objekat  koristeći samo jednostavne ručne alate.

Da bi se  stvorio okvir komadi ravnih modula se najpre režu zajedno da bi se stvorile šuplje kutije, od kojih neke imaju prozore.

Mogu se formirati željene konfiguracije u rasponu od jedne sobe do velike javne zgrade. Konstrukcija je stabilna i kompaktna,osmišljena tako da se izolacija može ugraditi u kutije.

Ovaj sistem je tako dizajniran da se može lako demontiratim, reciklirati ili premestiti na novo mesto i ponovo sastaviti u istoj ili drugačijoj konfiguraciji. Stvaranje komponenti van gradilišta takođe smanjuje greške i netačnosti, minimizirajući otpadak drveta.
 

„Studio Bark“ je londonski arhitektonski studio koji je specijalizovan za razvoj održivog dizajna. Pogledajte u videu kako sve to izgleda.

Izvor: https://www.dezeen.com/
Fotografije: Lenny Codd
by Sanja Banika

Božanstveni Spa centar

Ova oaza mira je mesto sa pet zvezdica u Vijetnamu, otvoreno 2015. godine. Petnaest soba za tretmane ukrašeno bujnim vrtovima na otvorenom i dubokom kadom za natapanje. Objekat poseduje teretane, prostor na otvorenom  za meditaciju i joga sesije u ranim jutarnjim časovima. Prizemlje sadrži otvorene prostore sa platformama okruženim lokvanjima i visećim vrtovima. Istinski prostor gde su sva čula dodirnuta a um dođe do mira.

Kompanija za arhitektonski dizajn „MIA Design Studio“ korišćenjem prirodne ventilacije učinio je zgradu hladnom i pružio gostu neopisivi užitak. Upotrebom lokalnih biljaka postignuto je da svako može uživati u luksuznom velnessu i privatnosti.

Različite oblasti glatko se ulivaju jedna u drugu, a prelep pejzaž stvara neverovatno putovanje u iskustvo poput snova. Fasada je sastavljena od rešetkastih uzoraka upotpunjeno naizmeničnio okomitim pejzažom kroz koji se filtrira jaka tropska sunčeva svetlosti stvara prijatnu igru svetlosti i senke na  zidovima. Raznolike biljke pažljivo su dodeljene i postaju deo arhitektonskih ekrana.

Izvor: https://www.archdaily.com/
Fotografije: Oki Hiroyuki 

by Sanja Banika

Mini kuća na točkovima – „Base Cabin“

Studio „Edwards“ sa sedištem u Melburnu je jednostavnu kabinu s okvirom pretvorio u pokretnu kuću.  Osnova kabine je drvena mikro kuća na točkovima – koja je daleko od tipičnog karavana ili prikolice.
Kabina je uglavnom izrađena od jednog materijala. Crna guma daje strukturi homogenu estetiku, ali takođe daje otpornost na vremenske uslove. Kabina je podeljena na tri sobe. Kupatilo je u sredini i odvaja glavni i trpezarijski prostor od zatvorenije spavaće sobe.

Geometriju eksterijera stvaraju kosi zidovi iznutra stvarajući osećaj intimnosti. Spavaća soba je ispunjena trouglasim prostorom koji je u obliku šatora. Drveni paneli ravnaju zidove, dok krovno otvor  na najvišoj tački krova unosi dnevnu svetlost u sve tri prostorije.

„Base Cabin“ je razvio prvi model dizajna za istoimenu kompaniju.  Kupci mogu da naruče ovaj model ili da dizajniraju sopstveni. Studio „Edwards“ se nada da će njegov dizajn pomoći ljudima da jednostavno uživaju u čarima velikog prostranstva.

Fotografije: „Studio Edwards“

by Sanja Banika

 

„Bert“ modularna kućica

Arhitektonski studio „Precht“ je predstavio Bert, konceptualnu modularnu vikendicu u obliku debla drveća, sa velikim okruglim prozorima koji su dizajnirani tako da izgledaju kao jednooki lik iz crtanog filma „Minions“.

Drvena kuća bi bila napravljena od drveta, sa strukturom u obliku lišća koje će joj pomoći da se uklopi sa šumom. Unutrašnjost je dizajnirana da bude mračna i ugodna, sa velikim okruglim prozorima i balkonima poput očiju crtanog lika koji uokviruju pogled na pejzaž.

„Bert“ je osmišljen tako da bude proizveden van lokacije u fabrici, a zatim montiran na gradilištu. Više modula se može dodati i naslagati jedan na drugi kako bi se proširila svaka kuća stabala.

Ovaj sistem se može koristiti i za hotele i za prostor za višečlane porodice u gradovima. U slučaju da drvo nije lako dostupno, arhitekte su predložile čelik kao opciju za glavnu konstrukciju. Prvi moduli biće predstavljeni na proleće 2020. godine.

Pogledajte na koji način bi se formirao sistem „Bert“.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

Virtualna tura

„Fallingwater“, „Hollyhock House“ i „Taliesin West“ su među 12 objekata koje je Frank Lojd Rajt dizajnirao i koje su otvorile svoja vrata za virtualne ture.
Inicijativa pod nazivom #VrightVirtualVisits zamišljena je kao video turneja druge veb lokacije. Kratke ture će biti objavljene na njihovim veb lokacijama Facebook i Instagram. Projekat je pokrenut 2. aprila 2020.g i održavaće se svakog četvrtka tokom šest nedelja.

Kao i većina lokacija koje su zatvorile svoja vrata tokom velike pandemije korona virusa, osmislile su ovaj projekat kako bi „u ovom trenutku doživeli lepotu i inspiraciju“.

Uživajte!

Izvor: www.dezeen.com/

by Sanja Banika

RMJM Srbija otvorio Terminal C na ruskom glavnom aerodromu

Međunarodni aerodrom Šeremetjevo može da se pohvali novim terminalom za putnike koji posećuju glavni grad Rusije. Otvoren je „Terminal C“ međunarodnog aerodroma Šeremetjevo, koji je projektovao RMJM Srbija. Projekat je bio jedan od nekoliko terminala u Šeremetjevu, u koji je RMJM Srbija učestvovala, uključujući i Terminal B.  Manifestaciji je prisustvovalo više od 700 ljudi, gde je timu RMJM Srbije uručena nagrada za delo na terminalima aerodroma.

Za više od 40 miliona putnika godišnje ovaj terminal je prvo sa čim se putnici sreću, iz tog razloga misija RMJM Srbije je bila da predstavi rusku istoriju i kulturu dok ljudi prolaze kroz terminal. Terminal je bogat zelenilom i vodenim efekatima, kako bi se stvorila smirujuća atmosfera u pozadini prometnog i brzog aerodroma.

Ruske avangardne tehnike su vidljive širom terminala, kako u unutrašnjosti tako i u spoljašnjem dizajnu. Prepun je modernih medijskih instalacija zahvaljujući kojima putnici dobijaju neverovatan utisak o Rusiji, zemlji sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem.

Izvor: https://www.worldarchitecturenews.com/

by Sanja Banika

 

Kuća sa belim enterijerom

„Canvas House“ nudi zajednički smeštaj kreativnim meštanima i članovima ek-pat zajednice. Ova kuća se nalazi u Singapuru  i ima karakterističan beli enterijer.

Bela boja prekriva zidove, podove, plafone i niz vintaž komada namještaja koji čine prostor.  Moderni dodiri obezbeđeni su neonskim umetničkim delima i pregrštom providnih lampi.

U spavaćim sobama istaknuti su delovi drvenog poda gde sunce baca senku o određenom delu dana.

Bela boja je naneta na antičke vaze, ekrane i keramičke ploče koje ukrašavaju kuću, ostavljajući  vinjete svojih ukrašenih dizajna površina.

Dizajneri smatraju da upotrebom samo jedne boje granice životnih prostora izgledaju manje krute.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by sanjab

 

 

 

Teraco je ponovo u modi

Predstavljamo Vam najnovije projekte enterijera sa klasičnim teraco dezenima.

Među najnovijim projektima je renovirana  kuća iz 1970-te u Londonu  koja je opremljena stepeništem i podom od teraca, kao i stan u Pekingu koji se može pohvaliti raznobojnim terrazzo nijansama.

Njegova popularnost ogleda se i u enterijeru hotela Siren u Detroitu, koji sadrži ispeglane teraco pločice na zidovima i preko poda  kupatila.

Njegov dizajn je jako pogodan za enterijer kupatila. U kupatilima ovog hotela u Detroitu koristi se pegasti terraco sa osnovnim bojama crvene i plave.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by sanjab

Novo mesto za inženjerske susrete

Kompanija „NextOffice“ je predvidela prostor gde inženjeri mogu da se okupljaju i komuniciraju jedni sa drugima. Planiran je u Mašadu u Iranu,  na površini od 14 200m2 i  inspirisan je direktno iz tradicionalnih iranskih građevina.
   
Organizacija za građevinsko inženjerstvo na osnovu dugogodišnjeg iskustva pridaje važnost nekim od prostorija poput javne dvorane u kojoj će inženjeri prisustvovati sa svojim sertifikatima i tehničkim dokumentima, kao i amfiteatrima u kojma će se održavati mnogi seminari, konferencije i događaji na temu građevinskog inženjerstva.

U prizemlju će se nalaziti prolaz koji će povezivati dve ulice. Štaviše, ovaj nivo će obuhvatati prostorno-strukturalnu prazninu koja će usmeravati pešake u zgradu. Sa određenom prostornom organizacijom, struktura koju čine dve velike jedinice, u dvostrukom je odnosu, sa unutrašnjim prostorom i urbanim tkivom grada.

Unutrašnjost je dizajnirana sa sličnim prioritetom koji se tiče prostora. U stvari, javna dvorana, amfiteatar i dvorana za odobravanje dokumenata će biti  povezani direktno sa postojećim urbanim prostorom.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by sanjab