Glavni projekat

Indigo igrališta

Igrališta Indigo smeštena su u okviru javno-privatnog parka uz kompleks mešovite namene Indigo koji sadrži kancelarijski prostor, maloprodaju, hranu i piće, zimsku baštu i hotel East u neposrednoj blizini Pekinga. Dva jedinstvena igrališta su u potpunosti odvojena, dizajnirana za potrebe različitih starosnih grupa. Koncept prvog igrališta namenjenog mlađoj deci je stvaranje igraonice u prostoru parka.

Nadstrešnica jarko narandžastih krugova baca razigrane senke na topografiju igrališta. Deca ulaze u prostor za igru silazeći sa dve velike drvene klupe, što dalje stvara osećaj zatvorenosti i sigurnosti i za njihove i za nadzornike. Gupasti tepih u obliku pruga stvara mekan pod.
 

Deca mogu da biraju mnoštvo opreme za igru ili da izmišljaju svoje igre na brdu u obliku polumeseca i peskovniku. Željna avanture deca su dobrodošla u park na igralište nazvano „Kralj brda“. Uzimajući svog imenjaka iz dečje igre, uzbudljiva planina zauzima središte prostora.

Nizovi cevi, penjajući nosači i konopci za penjanje nude niz izazova za dostizanje željenog vrha. Vidikovac na vrhu gnezda je dom jednog Maplea, pravog kralja ovog brda. Luksuzni tobogani od belog mermera nude planinarima brzu rutu niz planinu.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Kembridž džamija

Vodeći projekti u obliku drveta poput Kembridž džamije pokazuju dramatičan niz oblika koje moderna drvena konstrukcija može poprimiti. Na površini od 2340 m2, drvena konstrukcija smešta molitveni prostor za 1.000 vernika, kafić i dva stana. Mirnu, fokusiranu atmosferu u unutrašnjosti zgrade generiše 30 slobodnih oblika, međusobno povezanih drvenim stubovima nalik drvetu. Geometrija se vodi istorijskim islamskim obrascem nazvanim „Dah saosećajnog“. Prostor dočarava ritam disanja, a time i život.

Parametarski dizajn izradio je „Marks Barfield Architects“ u saradnji sa geometrijskim umetnikom Keithom Critchlovom, drvnu konstrukciju nadgledao je „Blumer-Lehmann“, stručnjaci za drvnu konstrukciju. Kako je ova struktura kombinacija različitih vrsta prefabrikacije, uključujući komponente „Free Form“, tradicionalnu rebrastu i drvenu konstrukciju i poprečno laminirane drvene elemente, uključeni su različiti proizvodni pogoni kompanije „Blumer-Lehmann AG“.

Zahtevna izgradnja ove džamije u slobodnoj formi stvorila je neke nezgodne probleme za programske i produkcijske timove u „Blumer-Lehman“ kao što su oblici 30 stabala. Na prvi pogled izgledaju isto, ali ipak se neke drvene grede povezuju sa betonom, neke sa drvetom, a neke se uopšte ne povezuju. Takođe su dvostruko zakrivljeni i ne mogu se postaviti na ravnu površinu radi obrade.

Razvojem tipa modularnog sistema sa 2.746 pojedinačnih komponenata u 145 sorti, rešeni su zahtevni zadaci proizvodnje, logistike i ugradnje. Da bi to uradio, projektni tim je iskoristio prednosti parametarskog planiranja. Parametri se koriste za definisanje elemenata, čvorova i veza. Ishod ovog planiranja značio je da je dizajn rezultirao sa samo 23 praznine što je pokazalo da je vrlo ekonomičan.

Parametarsko planiranje  džamije omogućilo je organizovanje elemenata u različite tipove na osnovu oblika, veličine i veze. Parametarski podaci efikasno i precizno kontrolišu proizvodne mašine direktno i proizvode svaku komponentu u potrebnom dizajnu i količini. Ekonomski najisplativije sredstvo za proizvodnju. Napor oko parametrizacije se isplati, posebno za […]

ah!38

Ovaj minimalistički sistem sastoji se od sofisticiranog kliznog aluminijumskog krila koje istražuje strukturne osobine stakla, omogućavajući izvođenje velikih zastakljenih površina upotrebom vertikalnih, minimalnih (vitkih) aluminijumskih profila, što rezultira velikom elegancijom. Za razliku od tradicionalnih sistema krila, staklo je samonosna glavna komponenta proizvođača panoramah! ®-a, dok aluminijumski okvir preuzima sekundarne funkcije vođenja svog kliznog kretanja, pružajući dodatno strukturno ojačanje i osiguravajući zaptivanje prozora.

ah! 38 se ističe kao sistem spoljnog otvaranja koji sadrži uravnoteženu kombinaciju toplotnog i zvučnog ponašanja, pogodan za sve klime. panoramah! ® nudi veliku fleksibilnost u modularnom sastavu otvora, uključujući rešenja za otvaranje uglova, klizne konfiguracije džepova, zakrivljene rasporede, nagnute raspone i uvlačne mreže protiv komaraca. Alternative dolaze u širokom spektru formata kao što su klizne, vertikalne klizne, zaokretne i nagibno-okretne jedinice. ah! 38 takođe uključuje razne dodatke, završne obrade i može biti potpuno automatizovan. To je sistem koji omogućava dvostruko zastakljene površine do 19m² ili trostruko zastakljene do 6m². Obe opcije koriste vertikalne profile od 20 mm.

Prozorski okvir izrađen je pomoću strukturne veze između eloksiranog aluminijuma i ojačanih poliamida, izbegavajući toplotno premošćavanje svih komponenata. Odlične toplotne (do 0,816 V / m².K) i zvučne (do 41 dB) performanse. Bezbednost RC2. Rešenja za otvaranje: fiksni, klizni, nevidljivi okvir, džep, ugao, zakrivljeni, svetlarnik, vertikalno klizanje, okretanje, nagib i okretanje.

Robusni profili dužine 1m, vrlo lako održavani ili zamenjeni, podržavaju opterećenja do 1.800 kg / ml, mogu da podrže neograničen broj stakala izrađenih do 38 mm dvostrukih ili trostrukih zastakljenih jedinica, koji mogu biti čak i motorizovani. Sertifikat ISO 9001: 2015.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Amos Rex muzej

Muzej Amos Reks je novi muzej umetnosti smešten u srcu Helsinkija. Projekat se sastoji iz dva dela: novog podzemnog muzeja i obnovljene zgrade Lasipalatsi iz 30-ih godina prošlog veka. Njegovu strukturu čine  velike betonske kupole.

Ovaj princip je vrlo funkcionalan za muzejsku upotrebu: omogućava dugačke raspone bez stubova i fleksibilne izložbene prostore. Kupole sadrže krovne prozore koje uvode prirodno svetlo u donje galerije, kao i pažljivo odabrane poglede na život iznad. Na nivou ulice stvoren je novi urbani trg sa jedinstvenim identitetom. Kupole čine talasast pejzaž za uživanje ljudi, posebno dece.

Zgrada Lasipalatsi restaurirana je poštujući njene dragocene enterijere i detalje iz 1930-ih godina funkcionalizma.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Kuća na pesku

Postoje ograničenja poput okeana koja se našim očima i duši čine kao bezgranični otvori. Kada se suoči sa ovim moćnim prirodnim elementima, arhitektura se takođe mora otvoriti i projektovati prema granici. Kuća na pesku, sa svojim izvanrednim pogledom na Atlantski okean na severoistoku Brazila, preduzima ovaj poduhvat.

Uronjena u tropsku šumu koja vodi do zapanjujuće plaže Itapororoca, kuća izražava autentično eksperimentisanje oko rastvaranja arhitekture u svom prirodnom okruženju. Funkcionalni program sveden je na minimum, a kući nedostaju zatvoreni prostori koji nisu strogo neophodni (hodnici, predsoblja).

Zatvoreni prostori svedeni su na samo osnovne životne prostore koji su zgusnuti u pet zasebnih tomova, pet kapsula života, od kojih je svaka u osnovi posvećena jednoj funkciji: jedna za kuhinju, jedna za trpezariju, jedna za dnevnu sobu, glavna spavaća soba i jedna  spavaća soba za goste.

Cela struktura je pokrivena rustikalnom eukaliptusovom pergolom oslonjenom na 14 okvira od lameliranog drveta. Strogost i logiku modernističke strukture krši važan detalj: kontinuitet dvanaest pravougaonih otvora na krošnjama prekida nekoliko stabala koja su obuhvaćena palubom koja omogućava ulaz direktne sunčeve svetlosti u prostore.

Život se odvija unutar volumena i na drvenoj palubi, koja postaje vezivno tkivo kuće, omogućavajući kretanje između prostora. Propusnost pokrivača čini okolinu vrlo dvosmislenom, pretvarajući ono što je moglo biti uobičajena nadstrešnica u neku vrstu osnovnog emocionalnog gradijenta koji usklađuje arhitekturu sa prirodom.

Svugde u prostorijama imanja možete se osećati uronjeni u suspendovanu atmosferu u kojoj senke i lišće cepaju sunčeve zrake stvarajući konstantnu i poetičnu kišu senki tokom dana.

Bazen, koji je odvojen od glavne konstrukcije i blizu plaže, postaje deo kuće. Njegov obod je definisan zakrivljenim linijama koje podsećaju na prirodne, dok je unutrašnjost obeležena paralelnim linijama dva suprotstavljena prizemna stepeništa koja se kreću prema centru bazena čineći u njegovom jezgru gotovo pravougaonu […]

Kuća 6° – Atina

Nalazi se u regionu Lagonisi gde parcela čini prelaz između urbanog pejzaža grada Atine i nedirnute prirode. Čini se da masivni, čvrsti beli volumen lebdi nad ovom sušnom zemljom. Izlazeći iz zemlje, nakon rotacije od 6 ° ova kuća skladno je u suprotnosti sa blagim nagibom postojeće topografije. Ovaj monolitni volumen se pažljivo uzdiže, oličavajući prelaz između privatnog i zajedničkog prostora.

Kuća je osmišljena u slojevima. Privatna područja su uronjena u zemlju, nudeći direktnu vezu sa zemljom, istovremeno povećavajući bliskost sa prirodom. Kako se neko podiže u zajedničke prostore kuće, prolazeći kroz kuhinjski deo do dnevne sobe, otkriva se spektakularni pogled. Čvrstinu ove strukture prekidaju samo dva velika otvora, uokvirujući poglede na predeo.
 
Namera je, u početku, da se stvori zaštita od jakog vetra koji se nalazi u tom području, kao i da se definiše osećaj privatnosti i zaštite. Svaki prostor je osvetljen svetlarnicima.  Privatne površine su zatvorene u intersticijalne zapremine koje stvaraju otvor na plafonu, omogućavajući sunčevoj svetlosti da neprekidno ulazi. Kuća 6 ° je minimalistička manifestacija.

Izdižući se iz smeđeg tla, ovaj blistavi beli oblik kontrira dubokom plavom nebu, stvarajući osećaj bezvremenosti.  Svaki prostor stvara potrebu za vedrinom, bistrinom i tišinom. Jednostavnošću i čistotom stvara se gotovo hram sličan domu.

Untrašnjost kuće je svedena na jednostavnost i čistotu.

 

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Islandske kule

Island  zemlja leda i vatre, mesto susreta vulkana i glečera, sa dubokim pećinama i velikim planinama, dugim noćima i danima. Istorijski gledano, ljudi su se oduvek divili zvezdama noću i danju izlaskom i zalaskom sunca, gradeći spomenike širom sveta poput piramida i portala u njihovu čast. U nordijskoj mitologiji, „Norðri, Suðri, Austri i Vestri“ bili su četiri patuljka koji predstavljaju glavne tačke koje podržavaju Nebeski svod. Pukotina Grjotagja pokazuje u pravcu sever-jug. Projekat predlaže dualnost između pećina ispod pukotine i kule, koja će biti moderni spomenik za Island koji predstavlja njihovu kulturu i mitologiju, ali i istorijsko stvaranje Islanda, koje izranja iz dubine. Kula je podeljena na četiri, predstavljajući četiri kardinalne tačke ili patuljke koji drže nebeski svod, svaka kula označava jedan pravac i oni se mogu videti izdaleka stvarajući ponovnu tačku do pećina i lokaliteta, takođe poput portala do horizonta.

Kule se sastoje od čelične konstrukcije koje su prekrivene lokalnim vulkanskim kamenom, jezgro je prekriveno prirodnim drvetom kao i ostatak vidikovaca.
Na nivou tla dok ulazite u svaku kulu ima veliki atrijum koji upućuje na duboku geološku istoriju Islanda. Kule su dizajnirane da traju koliko i prošli spomenici, a budući da su pojedinačni elementi, u budućnosti će ukazivati na to koliko su se tektonske ploče razdvajale jedna od druge.
Tornjevi nude 4 različite vrste vidikovaca na različitim nivoima, gde se možete odmoriti i popiti kafu, ili sedeti u stepenastom vidikovcu i imati panoramski pogled ili pogledati u nebo u krovnom staklenom svodu i videti aurore.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Cloud Art Museum

/ Oblak reke u Kingzhenu /
U Kingzhenu, Guizhou, čist beli „oblak“ pluta pored vijugave reke Laoma, nazirući se kroz bujna zelena stabala. To je Cloud Art Museum u močvarnom parku Kingzhen. Ulazeći u muzej koji se savršeno slaže sa okolinom, posetioci mogu otkriti da se pogled tokom puta razlikuje. Zakrivljena providna staklena konstrukcija podupire glatki krov u obliku oblaka.

Posetioci će biti iznenađeni vizuelnom gozbom planina, vode i pejzaža kroz neprekidni stakleni zid od poda do plafona. Ukupna zgrada je prozirna i lagana, čineći njenu boju i sjaj smirujućim i mekim. Uz uzdržanu bazu, muzej je pun snage i elegancije.
Muzej, dizajnom inspirisanim i apstraktnim od povoljnog simbola oblaka u tradicionalnoj kineskoj kulturi, kombinuje prirodu sa umetnošću, pojednostavljuje sliku oblaka i odlučuje o obliku zgrade. Tekuće arhitektonske linije omogućavaju bolju integraciju zgrada u životnu sredinu. Detaljnim pregledom, muzej se nalazi na položaju okrenutom ka reci Laoma, tako da pogled može doći do vode bez ometanja vrhova brda okolo.

Fasada zgrade sastoji se od aluminijumskih ploča i stakla, što stvara oštar kontrast u materijalima. Kontrast između materijala donekle dodaje delikatnost i finoću zgradi. Kroz odraz stakla, vode i aluminijumskih ploča, senke drveća kroz staklo, obrisi zgrada i nebo u vodi čine živopisnu sliku svetlosti i senki.
Pokrajina Guizhou poznata je po talasastom terenu koji obogaćuje prostorni raspored grada. Pri dizajnu se uzima u obzir zadnji red zgrada na muzej. Naglašen je i dizajn pete fasade. Redovno perforirani aluminijumski limovi u kombinaciji sa nepravilnim svetlosnim dizajnom čine mesto svetlim poput zvezdane noći ako se gleda sa višeg položaja, što ljudima daje iluziju da su iznad oblaka.
/ Pored planine · Na oblaku /
Muzej je poput komadića belog oblaka koji se nazire kroz planinu, postajući nerazdvojni deo okoline. Dizajnerski tim traži novi […]

Casa UC

Casa Uc je rezidencija koju je dizajnirala Daniela Bucio Sistos, a arhitektonski dizajn proizilazi iz nastojanja da se stvori projekat sa određenom prostornom dvosmislenošću između enterijera i eksterijera, a koji ponekad može biti neprimetan. UC projekat je rezidencija u kojoj su svi unutrašnji prostori u direktnom kontaktu sa mikro-okruženjima generisanim u kući. Smeštena je na periferiji grada Morelije, Mičoakan u Meksiku.

Casa Uc se uvek zamišljala kao prostor za šetnju. Prilikom prolaska kroz nju promena tekstura i skala će je učiniti udaljenim od okulocentrizma i stvoriće vezu sa osetljivom interakcijom  korisnika. Stvoren je kontemplativni i tihi prostor.

Casa Uc spolja ne govori mnogo. Glavni ulaz je uvučen na kraju teksturnog pregradnog zida koji prolazi duž većeg dela pročelja imanja. Prilikom ulaska i silaska sa pristupne rampe, pronalazi se glavno predvorje rezidencije koje je u centralnom delu sadrži kružni povišeni krov.

Daniela je nastojala da stvori rezidenciju gotovo monohromatsku, ali punu tekstura da bi sa pojavom prirodnog svetla na različitim volumenima, projekat tokom celog dana imao različitosti.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Pametna poslovna i životna zajednica: Aoti Vanke Centar

Ovaj elegantni novi kancelarijski kompleks smešten je u srcu centralne poslovne četvrti grada u Hangdžou. Kula je osmišljena tako da sa svakim nivoom povišenog podijuma rotiranim za različit stepen omogućuje prostor za šetnju i za uživanje ljudi. Aoti Vanke Centar se sastoji od dve kancelarijske kule i podijuma.

U višoj kuli T1 nalaze se kancelarije većih korporacija, dok se u kuli T2 nalazi prostor za početnike i mikro preduzetnike.  Kule su rotirane kako bi se maksimalizovala prirodna sunčeva svetlost i pogled na novo komercijalno jezgro pored reke Kiantang. Podijum u obliku prstena podignut je od zemlje da bi se stvorilo centralno dvorište, dok polujavni krovni vrt služi kao most između dve kule, promovišući simbiozu i stvarajući prilike za umrežavanje korisnika.

Centralno dvorište je ulazno mesto u srcu lokacije povezivano sa urbanim tkivom. Na nivou ulice je bogato uređena pešačka zona u kojoj se nalaze maloprodajni objekti, restorani i galerije, protežući se duž glavnog puta. Kroz dvostruko visinski otvoreni prostor napravljena je prečica u smeru sever-jug preko uzdužnog mosta.

Aoti Vanke Centar je dobio LEED Gold sertifikat američkog Saveta za zelenu gradnju. Višeslojno zelenilo je implementirano u projekat, interpolirajući 95.521 kvadratnih metara podne površine sa prostorima za probijanje kiseonikom, kako bi se težilo prirodnoj ravnoteži između arhitekture i pejzaža.

 

Korisnici zgrada uživaće opipljivo u obilju zelenila, prirodnoj sunčevoj svetlosti i protoku vazduha. Na fasadama tornja ugrađene su ukrasni brisoleji koji omogućavaju pasivno osenčenje od direktne insolacije i minimiziraju odsjaj. Mekani pejzaži u krovnim baštama pružaju senke kako bi se smanjio solarni dobitak toplotne mase zgrade u celini, a krovovi kula prekriveni su rešetkama kako bi se zaštitilo od prekomerne insolacije.

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika