interior design plans

Hotel u kompleksu vinarije – Portugal

Vino su proizvodili tradicionalni zemljoposednici u regionu Alto Douro oko 2.000 godina. Od XVIII veka, njegov glavni proizvod, vino vino, svetski je poznat po svom kvalitetu. Ova duga tradicija vinogradarstva proizvela je kulturni pejzaž izuzetne lepote koji odražava njegovu tehnološku, društvenu i ekonomsku evoluciju. Novi hotel  u Kuinta de Santo Antonio nalazi se na platou tik ispod male kapele Santo Antonio iz 18. veka, koja se nalazi na uzvišenju kompleksa. Hotel je zgrada sastavljena iz nekoliko delova od kojih je većina raspoređena oko dvorišta.

Tokom vekova, terase red po red građene su prema različitim tehnikama. Najranije, korišćeno tokom ere pre filoksere (pre 1860), bilo je to od sokalkosa, uskih i nepravilnih terasa ojačanih zidovima od škriljavog kamena, koje zahtevaju stalno održavanje na koje se može zasaditi samo jedan ili dva reda loze. Dugi nizovi neprekidnih, pravilno oblikovanih terasa datiraju s kraja 19. i početka 20. vijeka kada su vinogradi Douro obnovljeni, nakon napada filoksere. Nove terase promenile su pejzaž, ne samo zbog monumentalnih zidina koje su izgrađene, već i zbog činjenice da su bile šire i blago nagnute kako bi se vinova loza bolje izlagala suncu.

Monumentalni pejzaž je deo svetske baštine UNESCO -a „Alto Douro“ koja  zahtevaju elegantna, odgovorna i suptilna arhitektonska rešenja.

Pozicija ovog kompleksa povezuje čoveka sa prirodom, njenim zvukom, mirisom drveća i voća. Blizina tekuće vode pojačava sva čula na viši nivo.

Težeći vrednostima kao što su održivost, trajnost, kao i poštovanje i integrisanje u kulturno nasleđe regiona ADV, izbor materijala i građevinskih sistema definisan je pažljivim proučavanjem narodne arhitekture i odlučnom preferencijom za prirodne materijale, kojih ima dosta u regionu .

 

Izvor: https://architizer.com/, https://whc.unesco.org/

by Sanja Banika

Indigo igrališta

Igrališta Indigo smeštena su u okviru javno-privatnog parka uz kompleks mešovite namene Indigo koji sadrži kancelarijski prostor, maloprodaju, hranu i piće, zimsku baštu i hotel East u neposrednoj blizini Pekinga. Dva jedinstvena igrališta su u potpunosti odvojena, dizajnirana za potrebe različitih starosnih grupa. Koncept prvog igrališta namenjenog mlađoj deci je stvaranje igraonice u prostoru parka.

Nadstrešnica jarko narandžastih krugova baca razigrane senke na topografiju igrališta. Deca ulaze u prostor za igru silazeći sa dve velike drvene klupe, što dalje stvara osećaj zatvorenosti i sigurnosti i za njihove i za nadzornike. Gupasti tepih u obliku pruga stvara mekan pod.
 

Deca mogu da biraju mnoštvo opreme za igru ili da izmišljaju svoje igre na brdu u obliku polumeseca i peskovniku. Željna avanture deca su dobrodošla u park na igralište nazvano „Kralj brda“. Uzimajući svog imenjaka iz dečje igre, uzbudljiva planina zauzima središte prostora.

Nizovi cevi, penjajući nosači i konopci za penjanje nude niz izazova za dostizanje željenog vrha. Vidikovac na vrhu gnezda je dom jednog Maplea, pravog kralja ovog brda. Luksuzni tobogani od belog mermera nude planinarima brzu rutu niz planinu.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Origami obelisk – „Cardero“

Origami Obelisk nalazi se na raskrsnici dve gradske mreže u Vankuveru
Samo dva bloka od obale Coal Harbor-a, „Cardero“ je kapija i prelazna zgrada od severne obale Vankuvera do jezgra centra grada i odgovara svom mestu na preseku dve gradske mreže. Zgrada koristi svoje okruženje i  prednosti veza sa zapadnim krajem Vancouvera, Stanlei Park-om i centralnim poslovnim okrugom.

Arhitektonski suncobrani na južnoj i zapadnoj fasadi stambene kule su simbolična karakteristika, koja daje zgradi i praktičnost i jedinstveni identitet. Prepoznatljivi ekrani nalik origamiju inspirisani su nautičkim okruženjem – galebovima i hidroavionima u luci Coal kao i zmajevima koji se u daljini vide. Zgrada se sastoji od vitkog tornja predviđenog za stanovanje, od kancelarija i maloprodaje mešovite namene. Čini ga 26 spratova.

Toranj se nalazi na vrhu četvorospratnog podijuma sa vrhunskom prodajom i uredskim prostorom od 4200m2. Dizajniran po LEED-Gold.

„Cardero“ je novi razvoj mešovite namene koji zamenjuje staru poslovnu zgradu maloprodajom, zadružnim kancelarijskim prostorom, poboljšanjima na stambenim i javnim prostorima. Zgrada nudi 118 tržišnih stambenih jedinica na 21 nivou, sa 60% pogodnih za porodice sa decom.

Stambene jedinice su dizajnirane da uokvire pogled na vodu i planine Vankuvera i maksimiziraju upotrebljivost za stanovnike. Dodatne pogodnosti na lokaciji uključuju višenamenske prostore, zajedničku krovnu palubu i urbane poljoprivredne parcele.
Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Kuća na pesku

Postoje ograničenja poput okeana koja se našim očima i duši čine kao bezgranični otvori. Kada se suoči sa ovim moćnim prirodnim elementima, arhitektura se takođe mora otvoriti i projektovati prema granici. Kuća na pesku, sa svojim izvanrednim pogledom na Atlantski okean na severoistoku Brazila, preduzima ovaj poduhvat.

Uronjena u tropsku šumu koja vodi do zapanjujuće plaže Itapororoca, kuća izražava autentično eksperimentisanje oko rastvaranja arhitekture u svom prirodnom okruženju. Funkcionalni program sveden je na minimum, a kući nedostaju zatvoreni prostori koji nisu strogo neophodni (hodnici, predsoblja).

Zatvoreni prostori svedeni su na samo osnovne životne prostore koji su zgusnuti u pet zasebnih tomova, pet kapsula života, od kojih je svaka u osnovi posvećena jednoj funkciji: jedna za kuhinju, jedna za trpezariju, jedna za dnevnu sobu, glavna spavaća soba i jedna  spavaća soba za goste.

Cela struktura je pokrivena rustikalnom eukaliptusovom pergolom oslonjenom na 14 okvira od lameliranog drveta. Strogost i logiku modernističke strukture krši važan detalj: kontinuitet dvanaest pravougaonih otvora na krošnjama prekida nekoliko stabala koja su obuhvaćena palubom koja omogućava ulaz direktne sunčeve svetlosti u prostore.

Život se odvija unutar volumena i na drvenoj palubi, koja postaje vezivno tkivo kuće, omogućavajući kretanje između prostora. Propusnost pokrivača čini okolinu vrlo dvosmislenom, pretvarajući ono što je moglo biti uobičajena nadstrešnica u neku vrstu osnovnog emocionalnog gradijenta koji usklađuje arhitekturu sa prirodom.

Svugde u prostorijama imanja možete se osećati uronjeni u suspendovanu atmosferu u kojoj senke i lišće cepaju sunčeve zrake stvarajući konstantnu i poetičnu kišu senki tokom dana.

Bazen, koji je odvojen od glavne konstrukcije i blizu plaže, postaje deo kuće. Njegov obod je definisan zakrivljenim linijama koje podsećaju na prirodne, dok je unutrašnjost obeležena paralelnim linijama dva suprotstavljena prizemna stepeništa koja se kreću prema centru bazena čineći u njegovom jezgru gotovo pravougaonu […]

Cloud Art Museum

/ Oblak reke u Kingzhenu /
U Kingzhenu, Guizhou, čist beli „oblak“ pluta pored vijugave reke Laoma, nazirući se kroz bujna zelena stabala. To je Cloud Art Museum u močvarnom parku Kingzhen. Ulazeći u muzej koji se savršeno slaže sa okolinom, posetioci mogu otkriti da se pogled tokom puta razlikuje. Zakrivljena providna staklena konstrukcija podupire glatki krov u obliku oblaka.

Posetioci će biti iznenađeni vizuelnom gozbom planina, vode i pejzaža kroz neprekidni stakleni zid od poda do plafona. Ukupna zgrada je prozirna i lagana, čineći njenu boju i sjaj smirujućim i mekim. Uz uzdržanu bazu, muzej je pun snage i elegancije.
Muzej, dizajnom inspirisanim i apstraktnim od povoljnog simbola oblaka u tradicionalnoj kineskoj kulturi, kombinuje prirodu sa umetnošću, pojednostavljuje sliku oblaka i odlučuje o obliku zgrade. Tekuće arhitektonske linije omogućavaju bolju integraciju zgrada u životnu sredinu. Detaljnim pregledom, muzej se nalazi na položaju okrenutom ka reci Laoma, tako da pogled može doći do vode bez ometanja vrhova brda okolo.

Fasada zgrade sastoji se od aluminijumskih ploča i stakla, što stvara oštar kontrast u materijalima. Kontrast između materijala donekle dodaje delikatnost i finoću zgradi. Kroz odraz stakla, vode i aluminijumskih ploča, senke drveća kroz staklo, obrisi zgrada i nebo u vodi čine živopisnu sliku svetlosti i senki.
Pokrajina Guizhou poznata je po talasastom terenu koji obogaćuje prostorni raspored grada. Pri dizajnu se uzima u obzir zadnji red zgrada na muzej. Naglašen je i dizajn pete fasade. Redovno perforirani aluminijumski limovi u kombinaciji sa nepravilnim svetlosnim dizajnom čine mesto svetlim poput zvezdane noći ako se gleda sa višeg položaja, što ljudima daje iluziju da su iznad oblaka.
/ Pored planine · Na oblaku /
Muzej je poput komadića belog oblaka koji se nazire kroz planinu, postajući nerazdvojni deo okoline. Dizajnerski tim traži novi […]

Pametna poslovna i životna zajednica: Aoti Vanke Centar

Ovaj elegantni novi kancelarijski kompleks smešten je u srcu centralne poslovne četvrti grada u Hangdžou. Kula je osmišljena tako da sa svakim nivoom povišenog podijuma rotiranim za različit stepen omogućuje prostor za šetnju i za uživanje ljudi. Aoti Vanke Centar se sastoji od dve kancelarijske kule i podijuma.

U višoj kuli T1 nalaze se kancelarije većih korporacija, dok se u kuli T2 nalazi prostor za početnike i mikro preduzetnike.  Kule su rotirane kako bi se maksimalizovala prirodna sunčeva svetlost i pogled na novo komercijalno jezgro pored reke Kiantang. Podijum u obliku prstena podignut je od zemlje da bi se stvorilo centralno dvorište, dok polujavni krovni vrt služi kao most između dve kule, promovišući simbiozu i stvarajući prilike za umrežavanje korisnika.

Centralno dvorište je ulazno mesto u srcu lokacije povezivano sa urbanim tkivom. Na nivou ulice je bogato uređena pešačka zona u kojoj se nalaze maloprodajni objekti, restorani i galerije, protežući se duž glavnog puta. Kroz dvostruko visinski otvoreni prostor napravljena je prečica u smeru sever-jug preko uzdužnog mosta.

Aoti Vanke Centar je dobio LEED Gold sertifikat američkog Saveta za zelenu gradnju. Višeslojno zelenilo je implementirano u projekat, interpolirajući 95.521 kvadratnih metara podne površine sa prostorima za probijanje kiseonikom, kako bi se težilo prirodnoj ravnoteži između arhitekture i pejzaža.

 

Korisnici zgrada uživaće opipljivo u obilju zelenila, prirodnoj sunčevoj svetlosti i protoku vazduha. Na fasadama tornja ugrađene su ukrasni brisoleji koji omogućavaju pasivno osenčenje od direktne insolacije i minimiziraju odsjaj. Mekani pejzaži u krovnim baštama pružaju senke kako bi se smanjio solarni dobitak toplotne mase zgrade u celini, a krovovi kula prekriveni su rešetkama kako bi se zaštitilo od prekomerne insolacije.

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

Nuva prvi grad na Marsu

Arhitektonski studio „ABIBOO“ dizajnirao kao prvi stalni grad na Marsu nazvan Nuva.

Gradnja bi mogla da započne 2054. godine, a grad bi bio završen do kraja veka. Zamišljen je da koristi solarnu energiju, i uzgaja sopstvenu hranu. Samoodrživi grad bio bi ugrađen u liticu na Marsu. Prema rečima njegovog arhitekte, osnivača ABIBOO-a Alfreda Munoza,  to bi bio grad u kome bi bilo smešteno 250.000 ljudi.

Litica bi zaštitila grad od zračenja. Sistem međusobno povezanih tunela udubio bi se u marsovsku stenu, pri čemu bi svetlost ulazila sa krajeva tunela litice na licu litice. Prostor na vrhu litice služio bi za uzgajanje hrane.

„Izazov sa ovim rešenjima je da zgrada mora imati debeo spoljašnji sloj kao i da mora biti neprozirna da bi se efikasno i dugoročno zaštitila od zračenja.“
„Alternativna ranija rešenja na Marsu su pod zemljom, nalaze se u cevima ili kraterima lave“.
„Takve konfiguracije zgrada mogu pružiti efikasnije i sigurnije tehničko rešenje od onih na površini. Međutim, pristup svetlosti je presudan za psihološku dobrobit ljudi, a dugotrajno trošenje pod zemljom možda neće biti idealno rešenje.“

„Nuva rešava sve ključne probleme života na Marsu, stvarajući inspirativno okruženje za napredovanje, arhitektonski bogato i koristeći samo lokalne materijale poreklom sa Marsa“, rekao je Munoz za Dezeen.

Marsov grad gradio bi se korišćenjem tehnologije tunela koja je „već dostupna na Zemlji“ i čelika dobijenog preradom vode i CO2 pronađenog na Marsu pomoću sistema koji će biti potrebno razviti.
Iako studio veruje da hidroponski sistemi za proizvodnju hrane i solarni sistemi za proizvodnju električne energije već u velikoj meri postoje, proizvodnju vazduha vidi kao najveću tehničku prepreku koju treba prevazići kako bi grad postao održiv.
Pogledajte putem videa kako bi to sve izgledalo u ne tako dalekoj budućnosti.

 

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

Na prodaju prve 3D štampane kuće u Americi

Izgrađene od strane kompanije za izgradnju „ICON“-a, uključuje domove do četiri spavaće sobe u jednom od najbrže rastućih američkih gradova Ostinu. Dizajn kompanije „Logan Architecture“ koristi „vulcan“ sistem za izgradnju.

„Vulcan“ sistem gradnje funkcioniše metodom istiskivanja cementne smese u slojevima i dogradnjom konstrukcije, nakon čega se dodaju vrata, prozori i sl. Gornji deo kuća sastoji se od klasičnog drvenog sistema gradnje.

„ICON“ je već isporučio nekoliko 3D štampanih domova širom centralnog Teksasa i Meksika.  Prvi sprat domova je odštampan 3D pomoću ICON-ovog „naprednog materijala“ čiji je cilj da izdrži vatru, poplavu, vetar i druge prirodne katastrofe. Rok izrade ovih kuća je par nedelja, tako da se uskoro očekuje prvi stanovnik.

Smeštene u Istočnom Ostinu, kuće su uključivale natkrivene prednje tremove, natkriveni parking, otvorene koncepte, kancelariju, spavaće sobe i minimalistički enterijer. Dizajnerka iz Ostina Claire Zinnecker pridružila se projektu dizajniranja završnih obloga enterijera i izbora čvora. Njen pristup usredsredio se na prirodno drvo, metalne završne obloge i zemljane boje pločica.

Revolucionarne prve 3D štampane kuće u Americi koštaće od 450.000$.

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Pergola sistem – „Technowood“

„Technowood“ je prvi materijal od prirodnog drveta klase A2 na svetu. To je lagani sistem koji se prilagođava arhitektonskim zahtevima, ne prenoseći dodatna opterećenja zgradama, pružajući prednost brze proizvodnje, rada i troškova.
Pergola sistemi kompanije „Technowood“ se sastoje od nezavisnih profila različitih karakteristika i preseka. Idealni su za bašte leti, nude poluotvorene prostore, a zimi i potpuno zatvorene prostore.
   
Prednosti ovog sistema pergola u odnosu na masivno drvo ogleda se u sledećem: lako se proširuju, lakša rotacija, manje pucaju, manje imaju plesni, gljivica i stvaranja bakterija. Smanjeno je takođe često održavanje i lakiranje.
 
Ovim sistemom postiže se  ekološka savest u smislu uštede koristeći 98% manje drveta i povećavajući njegovu životnu upotrebu za više od 5 puta. Pored toga, ovi pergola sistemi nude kombinaciju prirodnosti drveta na jednoj strani, kao i brzinu, izdržljivost, lakoću i recikliranje koje donosi ova inovativna tehnologija. Specijalni materijali i tehnike za povezivanje kompanije „Technowood“ skrivaju eksere i vijke koji daju čist i poliran završetak.

Pergole se mogu u potpunosti prilagoditi zahtevima projekta, uključujući različite profile senki.

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

 

Vankuverski neboderi

Britanska firma za arhitekturu i dizajn „Heathervick“ studio predstavila je slike par stambenih nebodera planiranih u Vankouveru u Kanadi. Visoke zgrade nalaziće se u Ulici Alberni u Vancouverovoj četvrti Vest End.

Na crtežima se vide dve kule nepravilnog oblika okružene balkonima pod uglom koji formiraju usko grlo prema podnožju, a zatim se otvaraju prema zajedničkom podijumu.

Na prikazima se vide balkoni, terase i niše prelivene biljkama. Studio „Heathervick“ nedavno se fokusirao na biofilni dizajn, među kojima su projekti koji uključuju „Maggie’s Center“ u Velikoj Britaniji i neboder u Singapuru sa balkonima ispunjenim biljkama.

Prema planskim dokumentima dostavljenim gradu Vankuveru, planovi za stambenu izgradnju sastoje se od kule od 30 spratova na istoku i kule od 34 sprata na zapadu, smeštenih na podijumu od pet spratova. Predlogom se predviđa da će projekat obuhvatiti 401 dom, obdanište za decu i dovoljno parking mesta za preko 500 bicikala.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika