planovi kuca

Kembridž džamija

Vodeći projekti u obliku drveta poput Kembridž džamije pokazuju dramatičan niz oblika koje moderna drvena konstrukcija može poprimiti. Na površini od 2340 m2, drvena konstrukcija smešta molitveni prostor za 1.000 vernika, kafić i dva stana. Mirnu, fokusiranu atmosferu u unutrašnjosti zgrade generiše 30 slobodnih oblika, međusobno povezanih drvenim stubovima nalik drvetu. Geometrija se vodi istorijskim islamskim obrascem nazvanim „Dah saosećajnog“. Prostor dočarava ritam disanja, a time i život.

Parametarski dizajn izradio je „Marks Barfield Architects“ u saradnji sa geometrijskim umetnikom Keithom Critchlovom, drvnu konstrukciju nadgledao je „Blumer-Lehmann“, stručnjaci za drvnu konstrukciju. Kako je ova struktura kombinacija različitih vrsta prefabrikacije, uključujući komponente „Free Form“, tradicionalnu rebrastu i drvenu konstrukciju i poprečno laminirane drvene elemente, uključeni su različiti proizvodni pogoni kompanije „Blumer-Lehmann AG“.

Zahtevna izgradnja ove džamije u slobodnoj formi stvorila je neke nezgodne probleme za programske i produkcijske timove u „Blumer-Lehman“ kao što su oblici 30 stabala. Na prvi pogled izgledaju isto, ali ipak se neke drvene grede povezuju sa betonom, neke sa drvetom, a neke se uopšte ne povezuju. Takođe su dvostruko zakrivljeni i ne mogu se postaviti na ravnu površinu radi obrade.

Razvojem tipa modularnog sistema sa 2.746 pojedinačnih komponenata u 145 sorti, rešeni su zahtevni zadaci proizvodnje, logistike i ugradnje. Da bi to uradio, projektni tim je iskoristio prednosti parametarskog planiranja. Parametri se koriste za definisanje elemenata, čvorova i veza. Ishod ovog planiranja značio je da je dizajn rezultirao sa samo 23 praznine što je pokazalo da je vrlo ekonomičan.

Parametarsko planiranje  džamije omogućilo je organizovanje elemenata u različite tipove na osnovu oblika, veličine i veze. Parametarski podaci efikasno i precizno kontrolišu proizvodne mašine direktno i proizvode svaku komponentu u potrebnom dizajnu i količini. Ekonomski najisplativije sredstvo za proizvodnju. Napor oko parametrizacije se isplati, posebno za […]

Origami obelisk – „Cardero“

Origami Obelisk nalazi se na raskrsnici dve gradske mreže u Vankuveru
Samo dva bloka od obale Coal Harbor-a, „Cardero“ je kapija i prelazna zgrada od severne obale Vankuvera do jezgra centra grada i odgovara svom mestu na preseku dve gradske mreže. Zgrada koristi svoje okruženje i  prednosti veza sa zapadnim krajem Vancouvera, Stanlei Park-om i centralnim poslovnim okrugom.

Arhitektonski suncobrani na južnoj i zapadnoj fasadi stambene kule su simbolična karakteristika, koja daje zgradi i praktičnost i jedinstveni identitet. Prepoznatljivi ekrani nalik origamiju inspirisani su nautičkim okruženjem – galebovima i hidroavionima u luci Coal kao i zmajevima koji se u daljini vide. Zgrada se sastoji od vitkog tornja predviđenog za stanovanje, od kancelarija i maloprodaje mešovite namene. Čini ga 26 spratova.

Toranj se nalazi na vrhu četvorospratnog podijuma sa vrhunskom prodajom i uredskim prostorom od 4200m2. Dizajniran po LEED-Gold.

„Cardero“ je novi razvoj mešovite namene koji zamenjuje staru poslovnu zgradu maloprodajom, zadružnim kancelarijskim prostorom, poboljšanjima na stambenim i javnim prostorima. Zgrada nudi 118 tržišnih stambenih jedinica na 21 nivou, sa 60% pogodnih za porodice sa decom.

Stambene jedinice su dizajnirane da uokvire pogled na vodu i planine Vankuvera i maksimiziraju upotrebljivost za stanovnike. Dodatne pogodnosti na lokaciji uključuju višenamenske prostore, zajedničku krovnu palubu i urbane poljoprivredne parcele.
Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

ah!38

Ovaj minimalistički sistem sastoji se od sofisticiranog kliznog aluminijumskog krila koje istražuje strukturne osobine stakla, omogućavajući izvođenje velikih zastakljenih površina upotrebom vertikalnih, minimalnih (vitkih) aluminijumskih profila, što rezultira velikom elegancijom. Za razliku od tradicionalnih sistema krila, staklo je samonosna glavna komponenta proizvođača panoramah! ®-a, dok aluminijumski okvir preuzima sekundarne funkcije vođenja svog kliznog kretanja, pružajući dodatno strukturno ojačanje i osiguravajući zaptivanje prozora.

ah! 38 se ističe kao sistem spoljnog otvaranja koji sadrži uravnoteženu kombinaciju toplotnog i zvučnog ponašanja, pogodan za sve klime. panoramah! ® nudi veliku fleksibilnost u modularnom sastavu otvora, uključujući rešenja za otvaranje uglova, klizne konfiguracije džepova, zakrivljene rasporede, nagnute raspone i uvlačne mreže protiv komaraca. Alternative dolaze u širokom spektru formata kao što su klizne, vertikalne klizne, zaokretne i nagibno-okretne jedinice. ah! 38 takođe uključuje razne dodatke, završne obrade i može biti potpuno automatizovan. To je sistem koji omogućava dvostruko zastakljene površine do 19m² ili trostruko zastakljene do 6m². Obe opcije koriste vertikalne profile od 20 mm.

Prozorski okvir izrađen je pomoću strukturne veze između eloksiranog aluminijuma i ojačanih poliamida, izbegavajući toplotno premošćavanje svih komponenata. Odlične toplotne (do 0,816 V / m².K) i zvučne (do 41 dB) performanse. Bezbednost RC2. Rešenja za otvaranje: fiksni, klizni, nevidljivi okvir, džep, ugao, zakrivljeni, svetlarnik, vertikalno klizanje, okretanje, nagib i okretanje.

Robusni profili dužine 1m, vrlo lako održavani ili zamenjeni, podržavaju opterećenja do 1.800 kg / ml, mogu da podrže neograničen broj stakala izrađenih do 38 mm dvostrukih ili trostrukih zastakljenih jedinica, koji mogu biti čak i motorizovani. Sertifikat ISO 9001: 2015.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Kuća na pesku

Postoje ograničenja poput okeana koja se našim očima i duši čine kao bezgranični otvori. Kada se suoči sa ovim moćnim prirodnim elementima, arhitektura se takođe mora otvoriti i projektovati prema granici. Kuća na pesku, sa svojim izvanrednim pogledom na Atlantski okean na severoistoku Brazila, preduzima ovaj poduhvat.

Uronjena u tropsku šumu koja vodi do zapanjujuće plaže Itapororoca, kuća izražava autentično eksperimentisanje oko rastvaranja arhitekture u svom prirodnom okruženju. Funkcionalni program sveden je na minimum, a kući nedostaju zatvoreni prostori koji nisu strogo neophodni (hodnici, predsoblja).

Zatvoreni prostori svedeni su na samo osnovne životne prostore koji su zgusnuti u pet zasebnih tomova, pet kapsula života, od kojih je svaka u osnovi posvećena jednoj funkciji: jedna za kuhinju, jedna za trpezariju, jedna za dnevnu sobu, glavna spavaća soba i jedna  spavaća soba za goste.

Cela struktura je pokrivena rustikalnom eukaliptusovom pergolom oslonjenom na 14 okvira od lameliranog drveta. Strogost i logiku modernističke strukture krši važan detalj: kontinuitet dvanaest pravougaonih otvora na krošnjama prekida nekoliko stabala koja su obuhvaćena palubom koja omogućava ulaz direktne sunčeve svetlosti u prostore.

Život se odvija unutar volumena i na drvenoj palubi, koja postaje vezivno tkivo kuće, omogućavajući kretanje između prostora. Propusnost pokrivača čini okolinu vrlo dvosmislenom, pretvarajući ono što je moglo biti uobičajena nadstrešnica u neku vrstu osnovnog emocionalnog gradijenta koji usklađuje arhitekturu sa prirodom.

Svugde u prostorijama imanja možete se osećati uronjeni u suspendovanu atmosferu u kojoj senke i lišće cepaju sunčeve zrake stvarajući konstantnu i poetičnu kišu senki tokom dana.

Bazen, koji je odvojen od glavne konstrukcije i blizu plaže, postaje deo kuće. Njegov obod je definisan zakrivljenim linijama koje podsećaju na prirodne, dok je unutrašnjost obeležena paralelnim linijama dva suprotstavljena prizemna stepeništa koja se kreću prema centru bazena čineći u njegovom jezgru gotovo pravougaonu […]

Svet za slonove

Ljudi Kui su etnička grupa u Surinu na severoistoku Tajlanda. Mnogo vekova članovi porodice Kui su uvek bili u bliskoj vezi sa slonovima. Kuća Kui sadrži prostor za ljude i prostor za slonove – odmah pod istim krovom. U poslednjih pola veka plodna šuma ovog područja je uništena u komercijalne svrhe.

Kui i njihovi slonovi, koji su se oslanjali isključivo na šumu, trpeli su ekstremnu sušu, nedostatak hrane i lekovitog bilja koje je šuma nekada pružala. Lutali su ulicama turističkih gradova moleći  za hranu. Neki su radili u kampovima slonova, a mnogi su imali neprikladne uslove za život i rutinu. „Elephant World“ je vladin projekat vraćanja Kui-a i njihovih slonova u njihovu domovinu i obezbeđivanje odgovarajućih životnih uslova za slonove.

Projekat uključuje selo Kui, bolnicu za slonove, postojeći hram i groblje za ljude i slonove kao i muzej koji govori priče o vekovnoj kulturi zajednice.  Nazvan „kulturnim dvorištem“, kosi krov od 70 × 100m prostire se na velikom terenu na kome bi se mogli održavati kulturni događaji i verske ceremonije od rođenja do smrti ljudi i slonova.

Debljina krova iznosi 1,5 metar , otvoren je u sredini i izbušen na raznim tačkama kako bi se ventilisao prostor. Krov je nizak, u skladu sa okolnim selom ali kad se uđe u velikodušnu visinu krova i prostranstvo „kulturnog dvorišta“ stvara se potpuno druga slika. Šest humki čine krajolik ispod krova sa tri strane, a četvrtu stranu ostavljaju otvorenom za korisnike veličine slona.

Teren humke je nagnut  sa 4m na 1,2m kako bi slonovi valjanjem ohladili telesnu temperaturu i zaštitili se od insekata. Mesto je sušna visoravan koja se nalazi 4km od reke ali  200 slonova koji ovde žive zahtevaju više od 8000 m3 vode mesečno.

Pored mesta igrališta iskopan je ribnjak […]

Vankuverski neboderi

Britanska firma za arhitekturu i dizajn „Heathervick“ studio predstavila je slike par stambenih nebodera planiranih u Vankouveru u Kanadi. Visoke zgrade nalaziće se u Ulici Alberni u Vancouverovoj četvrti Vest End.

Na crtežima se vide dve kule nepravilnog oblika okružene balkonima pod uglom koji formiraju usko grlo prema podnožju, a zatim se otvaraju prema zajedničkom podijumu.

Na prikazima se vide balkoni, terase i niše prelivene biljkama. Studio „Heathervick“ nedavno se fokusirao na biofilni dizajn, među kojima su projekti koji uključuju „Maggie’s Center“ u Velikoj Britaniji i neboder u Singapuru sa balkonima ispunjenim biljkama.

Prema planskim dokumentima dostavljenim gradu Vankuveru, planovi za stambenu izgradnju sastoje se od kule od 30 spratova na istoku i kule od 34 sprata na zapadu, smeštenih na podijumu od pet spratova. Predlogom se predviđa da će projekat obuhvatiti 401 dom, obdanište za decu i dovoljno parking mesta za preko 500 bicikala.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

 

Lako montažne ograde

Kompanija „Hollaender“ proizvodi široku lepezu arhitektonskih sistema ograda. Sistemi „Speed-Rail®“ izrađeni su od  najfinije legure aluminijuma.

Lako se montiraju  u odnosu na sisteme koji se zavarivaju. Ne zahtevaju poseban način montaže i lako se mogu uklapati. Dizajn „kit delova“ omogućava montažu na licu mesta. Cevi od aluminijuma i aluminijum-magnezijuma su izuzetno otporni na koroziju.

Dostupni su u svim nijansama boja. Laka montaža na licu mesta, kao i velika otpornost na koroziju idealna je kombinacija za komercijalne projekte.

Najčešća primena za rukohvate, balkone, porodične, ugostiteljske i obrazovne  ustanove.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Stadion „Dijamant u pustinji“ – Katar

„Fenvick-Iribarren“ arhitektonski biro je predstavio stadion u blizini Dohe, koji je treće i najveće mesto održavanja  „FIFA 2022“ svetskog kupa u Katru. Nazvan „Dijamant u pustinji“ zbog svog karakterističnog izgleda, stadion sadrži 45350 sedišta i je jedno od osam mesta gde će se održavati utakmice tokom fudbalskog turnira, koji bi trebalo da se održi u bliskoistočnoj zemlji 2022. godine.

Fasada stadiona je izrađena od  trouglastog oblika u svemu prema arapskoj arhitekturi i zamišljena je da odbije snažnu sunčevu svetlost.  Dizajn stadiona predstavlja kvalitet, izdržljivost i otpornost (poput dijamanta). Osmišljeno je moderno noćno osvetljenje fasade, koje se kao dijamant presijava na sunčevoj svetlosti.

Nalazi se u blizini metroa u Dohi, i ima direktan pristup javnom prevozu. Koristiće LED sportsku rasvetu, materijale u zatvorenom prostoru sa niskom toksičnošću. Izgrađen je od 29 odsto recikliranih materijala gde je većina materijala nabavljena u regionu.

Nakon Svetskog prvenstva, stadion će biti pretvoren u sportsko i atletsko mesto za okolne univerzitete i lokalnu zajednicu. Modularni gornji nivo sedišta biće uklonjen radi smanjenja kapaciteta stadiona na 20.000, a delovi zgrade biće pretvoreni u učionice i prostore za događanja koji će univerziteti koristiti.

Stadion je od Globalnog sistema procene održivosti dobio ocenu od pet zvezdica za održivost.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

 

Ornamenti – VMZINC

Ornament je kompozicija ili ukrasni element koji ima za cilj da ukrasi predmet, zgradu ili njegove delove. Ukras od metala je deo nasleđa koju su majstori prenosili na šegrte u periodu dužem od 160 godina. Od XIX veka, „VMZINC Ornament“ su dizajnirali jedinstvene kataloge, arhitektonske crteže i marke, omogućujući izradu replika periodičnih komada, ali i stvaranje novih dizajna za savremene komade.
 Pogledajte u priloženom videu kako sve to izgleda.

Više od 600 artikala dostupnih u bakru ili cinku nalazi u njihovom katalogu. Naprevljeni su na osnovu skica, crteža ili fotografije. Identične reprodukcije, optimizirani ukrasi za krovove, kreacije i standardni proizvodi isključivo se izrađuju ručno i svi se crtaju po meri pre nego što se izrade. Ovaj proces omogućava da se bolje reprodukuju detalji, postigne veća preciznost u sklopovima i naprave konzistentne serije.
                

Najveću primenu imaju u građevinarstvu na fasadama zgrada, krovovima, krovnim dodacima, ogradama u vidu glatkih žičanih profila.

 

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

Epicentar umetnosti

Nazvana „Epicentar umetnosti“ je nova zgrada za umetnost koja ima odeljenja za dramu, ples i muziku i nalazi se u mestu Viktorija u Australiji.  Epicentar umetnosti zamenjuje srušenu zgradu manastira iz 1960-ih koja je tokom godina bila izložena neuspešnim adaptacijama. Iznad centralnog prostora napravljene su kupole od šperploče zasnovane na izgledu starog samostana.

Prizemlje je na jugu obloženo zidarskim opekama, po ugledu na susedne kuće, a sa zpadne strane sastoji se od niza betonskih stubova. Gornji sprat se malo proteže prema jugozapadnoj strani i pravi senku na donji deo.

Crni obojeni čelik, šperploče i beton definišu enterijer zgarde. Zavese od crne vune se koriste za potpunu izolaciju radnih površina od spoljnih uticaja, stvarajući prijatnu igru svetla. Zgrada ima izlaz prema dvorištu i amfiteatru preko grandioznih vrata od čelika i stakla raspona 15m. Niz otvorenih foajea i studijskih prostora gleda na pejzaž.

Fotografije: Peter Clarke 
Izvor: https://www.dezeen.com/

by: sanjab