projekti kuce

1000 stabala – Šangaj

„Heathervick Studio“ je istraživao kako da napušteni industrijski prostor prilagodi potrebama grada. Umesto klasične zgrade težilo se novoj vrsti urbane topografije gde se pejzaž podiže kako bi se formirala zapremina zgrade. Novi tržni centar bilo je potrebno postaviti na prostoru omeđenom rekom na severu, umetničkim kvartom na jugu  i stambenim delom na istoku.

Neobičnost samog objekta ogleda se u nizu terasa što nije karakteristika tržnih centara. Povlačenjem nivoa i formiranjem terasa stvara se odgovarajući nagib gde svaka jedinica ima svoju spoljnu površinu i panoramski pogled. Oko nižih terasa vijugaju pešačke staze. Kako bi se napravila veza sa lokalnom umetničkom četvrti  i njenom kulturom ulične umetnosti, cela južna fasada je presečena kako bi se obezbedila ogromna kolekcija ulične umetnosti koju su osmislili i izradili  lokalni i međunarodni umetnici.

 

Zgrada se zasniva na fleksibilnoj mreži od 9m koja se rotira kako bi se omogućio pogled na reku. Na vrhu zgrade nalazi se stakleni atrijum koji uvlači dnevnu svetlost u srce maloprodajnih nivoa. Atrijumi su sa spoljne strane  izraženi kao litice. Umesto da sakriju stubove iza fasade oni su otkriveni i ističu strukturna sredstva za podizanje pejzaža, drvo po drvo. Stiče se utisak da su  zeleni izdanci niknuli kroz zgradu i čekaju se da procvetaju na horizontu.

Sadnice sadrže mešavine visećih biljaka, listopadnog, zimzelenog voćnog i cvetnog drveća. Kada se sve faze završe formiraće se više od 1000 stabala i više od 200 000 pojedinačnih biljaka.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

„Ergofocus“ kamin

Focus kamini se proizvode u Francuskoj. Ergofocus je centralni, viseći, rotirajući kamin. Njegov dimnjak je napravljen po meri prostora. Ovaj viseći kamin ima otvoreno ognjište koje se okreće za 360°. Proizvodi se u izboru boje rđe ili mat crne boje.

Energent koji se koristi za zagrevanje je ogrevno drvo, koje je najmanje zagađujuće na planeti. Drvo je obnovljiv izvor energije za razliku od fosilnih goriva. Svi modeli na drva prošli su opsežna testiranja u evropskim laboratorijama za ispitivanje kako bi se obezbedili stvarni pokazatelji učinka (nominalna toplotna snaga, efikasnost, nivo CO, itd.).

Pogledajte putem videa kako je zamišljena ova vrsta kamina.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

„Thermatop M“ – Uponor

Thermatop M je Uponor-ov sistem za plafonsko grejanje i hlađenje na bazi vode koji se može neprimetno integrisati u plafone od gipsanih ploča. Thermatop M obezbeđuje visoke izlazne snage za grejanje i hlađenje i montažno je napravljen za jednostavnu instalaciju bez alata. Thermatop M rešenje za plafonsko grejanje i hlađenje je podesivo i može se specificirati za jedinstvene arhitektonske zahteve.

Prednosti proizvoda: Lagani i montažni moduli sa fleksibilnom dužinom, visoki kapaciteti grejanja i hlađenja, visoki koeficijenti apsorpcije zvuka, 100% otpornost na difuziju zahvaljujući višeslojnim kompozitnim cevima. Moguća je integracija osvetljenja, ventilacionih otvora, sistema za dojavu požara, prskalica, zvučnika, itd…
Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Privatna kuća – „BlackCliff“

Smeštena na granitnoj litici iznad obale na zapadnoj obali Kanade, kuća „BlackCliff“ simboličan je svetionik za razasute članove porodice koji žive i rade na više kontinenata. Dom je osmišljen tako da povezuje svoje stanare sa bogatim prirodnim karakterom lokacije. To je izraz želje klijenta da stvori mesto okupljanja sadašnjih i budućih generacija, a da i dalje može da primi manju porodičnu zajednicu.

Kuća maksimalno koristi prednosti topografskih karakteristika: pogleda i svetlosti prema jugozapadu i ekstremne konture koje se spuštaju do mora na zapadu. Kuća se okreće oko ove dve ose, što dovodi do promenljive prostorne geometrije na preseku glavnog i gornjeg sprata koja se pojavljuje kao praznina u sredini lokacije.

Organizaciono gornji sprat je osmišljen  kao prostor za malu porodicu, dok  je spoljna jedinica predviđena za smeštaj veće porodice.

Ova dva dela zgrade su odvojena, ali su spolja spojena zajedničkom otvorenom terasom. Pažljivo postavljena dvorišta omogućavaju ovom neobično skladno isprojektovanom objektu da koristi svetlost i vazduh bez ometanja.

Prostorni doživljaj kuće  je rezultat napora da se uravnoteži odnos između pravilne orijentacije strmog nagiba terena i  orijentacije svetlosti i pogleda kako bi se stvorili bitni i intimni prostori na jezgra koji imaju jaku vezu sa spoljnim okruženjem.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

Projekt „Iceberg“ – Danska

Razvoj luke Arhus pruža veliku priliku drugom po veličini gradu Danske da se razvije na socijalno održiv način obnavljanjem starog terminala za kontejnere koji se ne koristi. Područje bi trebalo da postane živa gradska četvrt koja se sastoji od mnoštva kulturnih i društvenih aktivnosti, izdašnog broja radnih mesta i, naravno, izuzetno mešovitog i raznolikog niza tipova stanova.

Trećina od 200 stanova projekta biće izdvojeno kao povoljan stan za najam, čiji je cilj integrisanje raznolikog društvenog profila u novi kvart.

Glavna prepreka projekta je gustina postavljena za razvoj, željeni kvadratni metar su u sukobu sa navedenim ograničenjima visine lokacije i ukupnim namerama pružanja pogleda na okean zajedno sa dobrim uslovima dnevnog svetla.

Projekat „Iceberg“ pregovara o ovom problemu tako što ostaje daleko ispod maksimalne visine u tačkama i izlazi iznad isprekidane linije u drugim trenucima. Oblik „Vrhovi“ i „kanjoni“  pokazuju snagu projekta  istovremeno osiguravajući da svi stanovi budu opskrbljeni izdašnom količinom prirodnog osvetljenja i pogledom na rivu kroz njegovu čitavu dubinu, pa čak i šire, omogućavajući susednim zgradama iste kvalitete.

 

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika

 

Kuća na pesku

Postoje ograničenja poput okeana koja se našim očima i duši čine kao bezgranični otvori. Kada se suoči sa ovim moćnim prirodnim elementima, arhitektura se takođe mora otvoriti i projektovati prema granici. Kuća na pesku, sa svojim izvanrednim pogledom na Atlantski okean na severoistoku Brazila, preduzima ovaj poduhvat.

Uronjena u tropsku šumu koja vodi do zapanjujuće plaže Itapororoca, kuća izražava autentično eksperimentisanje oko rastvaranja arhitekture u svom prirodnom okruženju. Funkcionalni program sveden je na minimum, a kući nedostaju zatvoreni prostori koji nisu strogo neophodni (hodnici, predsoblja).

Zatvoreni prostori svedeni su na samo osnovne životne prostore koji su zgusnuti u pet zasebnih tomova, pet kapsula života, od kojih je svaka u osnovi posvećena jednoj funkciji: jedna za kuhinju, jedna za trpezariju, jedna za dnevnu sobu, glavna spavaća soba i jedna  spavaća soba za goste.

Cela struktura je pokrivena rustikalnom eukaliptusovom pergolom oslonjenom na 14 okvira od lameliranog drveta. Strogost i logiku modernističke strukture krši važan detalj: kontinuitet dvanaest pravougaonih otvora na krošnjama prekida nekoliko stabala koja su obuhvaćena palubom koja omogućava ulaz direktne sunčeve svetlosti u prostore.

Život se odvija unutar volumena i na drvenoj palubi, koja postaje vezivno tkivo kuće, omogućavajući kretanje između prostora. Propusnost pokrivača čini okolinu vrlo dvosmislenom, pretvarajući ono što je moglo biti uobičajena nadstrešnica u neku vrstu osnovnog emocionalnog gradijenta koji usklađuje arhitekturu sa prirodom.

Svugde u prostorijama imanja možete se osećati uronjeni u suspendovanu atmosferu u kojoj senke i lišće cepaju sunčeve zrake stvarajući konstantnu i poetičnu kišu senki tokom dana.

Bazen, koji je odvojen od glavne konstrukcije i blizu plaže, postaje deo kuće. Njegov obod je definisan zakrivljenim linijama koje podsećaju na prirodne, dok je unutrašnjost obeležena paralelnim linijama dva suprotstavljena prizemna stepeništa koja se kreću prema centru bazena čineći u njegovom jezgru gotovo pravougaonu […]

Svet za slonove

Ljudi Kui su etnička grupa u Surinu na severoistoku Tajlanda. Mnogo vekova članovi porodice Kui su uvek bili u bliskoj vezi sa slonovima. Kuća Kui sadrži prostor za ljude i prostor za slonove – odmah pod istim krovom. U poslednjih pola veka plodna šuma ovog područja je uništena u komercijalne svrhe.

Kui i njihovi slonovi, koji su se oslanjali isključivo na šumu, trpeli su ekstremnu sušu, nedostatak hrane i lekovitog bilja koje je šuma nekada pružala. Lutali su ulicama turističkih gradova moleći  za hranu. Neki su radili u kampovima slonova, a mnogi su imali neprikladne uslove za život i rutinu. „Elephant World“ je vladin projekat vraćanja Kui-a i njihovih slonova u njihovu domovinu i obezbeđivanje odgovarajućih životnih uslova za slonove.

Projekat uključuje selo Kui, bolnicu za slonove, postojeći hram i groblje za ljude i slonove kao i muzej koji govori priče o vekovnoj kulturi zajednice.  Nazvan „kulturnim dvorištem“, kosi krov od 70 × 100m prostire se na velikom terenu na kome bi se mogli održavati kulturni događaji i verske ceremonije od rođenja do smrti ljudi i slonova.

Debljina krova iznosi 1,5 metar , otvoren je u sredini i izbušen na raznim tačkama kako bi se ventilisao prostor. Krov je nizak, u skladu sa okolnim selom ali kad se uđe u velikodušnu visinu krova i prostranstvo „kulturnog dvorišta“ stvara se potpuno druga slika. Šest humki čine krajolik ispod krova sa tri strane, a četvrtu stranu ostavljaju otvorenom za korisnike veličine slona.

Teren humke je nagnut  sa 4m na 1,2m kako bi slonovi valjanjem ohladili telesnu temperaturu i zaštitili se od insekata. Mesto je sušna visoravan koja se nalazi 4km od reke ali  200 slonova koji ovde žive zahtevaju više od 8000 m3 vode mesečno.

Pored mesta igrališta iskopan je ribnjak […]

Pametna poslovna i životna zajednica: Aoti Vanke Centar

Ovaj elegantni novi kancelarijski kompleks smešten je u srcu centralne poslovne četvrti grada u Hangdžou. Kula je osmišljena tako da sa svakim nivoom povišenog podijuma rotiranim za različit stepen omogućuje prostor za šetnju i za uživanje ljudi. Aoti Vanke Centar se sastoji od dve kancelarijske kule i podijuma.

U višoj kuli T1 nalaze se kancelarije većih korporacija, dok se u kuli T2 nalazi prostor za početnike i mikro preduzetnike.  Kule su rotirane kako bi se maksimalizovala prirodna sunčeva svetlost i pogled na novo komercijalno jezgro pored reke Kiantang. Podijum u obliku prstena podignut je od zemlje da bi se stvorilo centralno dvorište, dok polujavni krovni vrt služi kao most između dve kule, promovišući simbiozu i stvarajući prilike za umrežavanje korisnika.

Centralno dvorište je ulazno mesto u srcu lokacije povezivano sa urbanim tkivom. Na nivou ulice je bogato uređena pešačka zona u kojoj se nalaze maloprodajni objekti, restorani i galerije, protežući se duž glavnog puta. Kroz dvostruko visinski otvoreni prostor napravljena je prečica u smeru sever-jug preko uzdužnog mosta.

Aoti Vanke Centar je dobio LEED Gold sertifikat američkog Saveta za zelenu gradnju. Višeslojno zelenilo je implementirano u projekat, interpolirajući 95.521 kvadratnih metara podne površine sa prostorima za probijanje kiseonikom, kako bi se težilo prirodnoj ravnoteži između arhitekture i pejzaža.

 

Korisnici zgrada uživaće opipljivo u obilju zelenila, prirodnoj sunčevoj svetlosti i protoku vazduha. Na fasadama tornja ugrađene su ukrasni brisoleji koji omogućavaju pasivno osenčenje od direktne insolacije i minimiziraju odsjaj. Mekani pejzaži u krovnim baštama pružaju senke kako bi se smanjio solarni dobitak toplotne mase zgrade u celini, a krovovi kula prekriveni su rešetkama kako bi se zaštitilo od prekomerne insolacije.

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika

Vlaknasti cementni paneli – „EQUITONE“

„EQUITONE“ ove ploče proizvodi u Evropi od sredine XX veka pod imenom ETERNIT. To je fasadni materijal od vlaknastog cementa. Vlaknasti cement je mineralni kompozitni materijal napravljen od cementa, celuloze i mineralnih materijala. Površina nije obrađena, što pokazuje sirovu teksturu osnovnog materijala.

Njegova primena karakteristična je najčešće na fasadama, unutrašnjim zidovima i u dizajnu nameštaja. Lako se može transformisati u bilo koji oblik, može biti štampana, perforirana ili brušena, a prednost je što je negoriva.  Proizvodi se u maksimalnim dimenzijama 3100x1250mm.
Metode pričvršćivanja uključuju zakivanje, zavrtanje, lepljenje i nevidljivo mehaničko pričvršćivanje na metalne ili drvene noseće ramove. Kreativne arhitekte i dizajneri su takođe ugradili ove vlaknocementne materijale za enterijer i dizajn nameštaja. Proizvodi se u nekoliko varijanti u boji, u rasponu od svetlo bele (TE90) do duboke antracitne (TE80).
 

 

 

Životni vek ovih ploča premašuje 50 godina. Fasade izrađene od „EQUITONE“-a su tanke i lagane, ali izuzetno izdržljive, pri čemu se minimalno troši energije i sirovine.

             

   

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

 

 

 

 

Vankuverski neboderi

Britanska firma za arhitekturu i dizajn „Heathervick“ studio predstavila je slike par stambenih nebodera planiranih u Vankouveru u Kanadi. Visoke zgrade nalaziće se u Ulici Alberni u Vancouverovoj četvrti Vest End.

Na crtežima se vide dve kule nepravilnog oblika okružene balkonima pod uglom koji formiraju usko grlo prema podnožju, a zatim se otvaraju prema zajedničkom podijumu.

Na prikazima se vide balkoni, terase i niše prelivene biljkama. Studio „Heathervick“ nedavno se fokusirao na biofilni dizajn, među kojima su projekti koji uključuju „Maggie’s Center“ u Velikoj Britaniji i neboder u Singapuru sa balkonima ispunjenim biljkama.

Prema planskim dokumentima dostavljenim gradu Vankuveru, planovi za stambenu izgradnju sastoje se od kule od 30 spratova na istoku i kule od 34 sprata na zapadu, smeštenih na podijumu od pet spratova. Predlogom se predviđa da će projekat obuhvatiti 401 dom, obdanište za decu i dovoljno parking mesta za preko 500 bicikala.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika