Unapređenje energetske efikasnosti

  • Permalink Gallery

    Geometrijski drveni krovovi iznad teniskih terena – Švajcarska

Geometrijski drveni krovovi iznad teniskih terena – Švajcarska

Švajcarska kompanija za drvo „Neue Holzbau“ isprojektovala je par geometrijskih krovova od lameliranog drveta za dva zatvorena teniska terena u Švajcarskoj. Teniski tereni nazvani Dijamantske kupole nalaze se na 874 m nadmorske visine i deo su odmarališta Burgenstock u švajcarskim Alpima.

Krovne ploče „diamond domes“ izrađene su od poprečno lameliranog drveta od smreke (CLT), napravljene od slojeva i lepljenjem delova drveta kako bi se dobio čvrst i lagan građevinski materijal. Krovovi teniskih terena u Burgenstock-u demonstracija su inženjerskog sistema koji je stvorio „Neue Holzbau“ pod nazivom „GSA Technology“. Čelične šipke su zalepljene u CLT tako da se svaki modul može brzo pričvrstiti vijcima i držati na mestu, podnoseći velika opterećenja.

Teniske dvorane imaju betonske zidove na tri strane, a četvrti zid zastakljen i pruža pogled na Alpe. Ovaj zid sa prozorom morao se uzeti u obzir prilikom izgradnje krovova. Konstrukcija je sastavljena na četiri unapred postavljena montažna tornja.

Kompozitni paneli od aluminijuma prekrivaju spoljašnjost krovova, odabrani zbog njihove trajnosti i boje, koja dopunjuje kamen koji se koristi za fasade zgrada. Paneli su poređani u dijamantskom rasteru. Otvori za ventilaciju na fasadi i krovovima koriste se za provetravanje terena leti, a ta dva prostora koriste se kao sale za događaje.

Fotografije: Leonardo Finotti

Izvor:https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

Podvodni restoran

Ovaj restoran je mešten na najjužnijoj tački norveške obale, gde se sastaju morske oluje sa severa i juga. Pozicionran je na jedinstvenom ušću. Restoran koji je dizajnirao „Snøhetta“ takođe funkcioniše kao istraživački centar za morski život, pružajući danak divljoj fauni mora i stenovitoj obali južnog vrha Norveške.

Poznat po svojim intenzivnim vremenskim uslovima, koji se obično menjaju iz mirnih u olujne nekoliko puta u toku dana. Po dolasku na lokaciju, utiske posetioca o neposlušnom otvorenom prostoru brzo smiruje  hrastovo odeveno predsoblje. Ovde grube drvene završne obrade i slatki miris drveta prelaze u elegantno hrastovo stepenište dok spušta dublje u zgradu. Tamne, sirove čelične ograde sa rukohvatima od mesinganih cevi vode naniže u mekšu unutrašnjost dok se plafonska površina menja od hrastove do tekstilne. Topla atmosfera dobrodošlice u restoranu uliva osećaj strahopoštovanja i tajnovitosti.

Na morskom dnu, u trpezariji za 40 osoba, leži panoramsko oko zgrade. Horizontalni prozor širine 11m i visine 3,4 metra nudi vizuelni ulaz u more i povezuje goste sa morskom divljinom. Pogled s prozora razvija se postepeno tokom dana i zavisno od godišnjih doba boja vode će prelaziti iz safirno plave tokom hladnog zimskog dana u smaragdno zelenu u letnjoj sezoni, kada se pojave alge.

Izvor: www.archdaily.com

Fotografije: Ivar Kvaal, Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge, André Martinsen, Stian Broch

by Sanja Banika

Mikro kuća u Seulu

Mikro kuća koja se zove „Seroro“ – što u prevodu znači vertikalno, naziv je dobila po tome što je vertikalno izgrađena, tj. vertikalno su složene prostorije. Ovaj objekat se nalazi u srcu Seula gde je cena zemljišta neverovatno visoka. Ovaj predeo je neko vreme bio napušten, cena zemljišta je za to mesto postala razumna, tako da je mladi bračni par doneo hrabru odluku da sagrade svoju prvu kuću. Lokacija ima i brojne pogodnosti, pogodno je smeštena uz nekoliko linija javnog prevoza, kao i uz park i kulturno nasleđe zid starog grada Seula.

Kuća je dizajnirana vertikalnim slaganjem soba i planiranjem sobe na svakom spratu: parking u prizemlju, dnevni boravak sa toaletom na 1. spratu, kuhinja sa trpezarijom na 2. spratu, spavaća soba sa druga soba za odmor na 3. spratu i svlačionica sa kadom na 4. spratu. Veličina svakog sprata je 16m2. Svaka soba je isprojektovana za svakodnevni životni stil para. Većinu dana provode na prvom i drugom spratu, dok noću na trećem i četvrtom spratu.

Okolina oko kuće ima značajan uticaj na oblik i dizajn zgrade. Što se tiče prirodnog osvetljenja, većina prozora zgrade okrenuta je u pravcu juga i zapada,  odnosno sa pogledom na park. S’ druge strane, broj prozora prema istoku i severu je minimiziran u svrhu privatnosti. Zakrivljeni obris spoljašnosti zgrade prirodno je dizajniran oblikom zemljišta.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Najduži stakleni most na svetu

Kineski arhitektonski studio za dizajn i istraživački institut Univerziteta Zhejiang dizajnirao je po proceni Ginisa najduži stakleni most na svetu. Izgrađen je kao turistička atrakcija viseći most dug 526,14m, i povezuje dve strane klisure na 201m iznad reke. Most je projektovan za kapacitet od 500 ljudi.

Stakleni deo mosta je izgrađen od tri sloja kaljenog laminiranog stakla debljine od 4,5cm, dizajniran tako da omogućava što bolji pogled turistima. Platformu staklenog mosta nose čelični kablovi koji su fiksirani u par crvenih kula sa obe strane reke.  Širina platforme se na pojedinim delovima širi na 8,8m, kako bi posetioci mogli što više da uživaju u pogledu. Sa obe strane platforme postavljena je zaštitna  čelična ograda.

Pogledajte putem videa kako sve to izgleda.

Izvor:https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

„Notre-Dame“ sa staklenim krovom

„Misis Studio“ je napravio animaciju koja prikazuje njihovu viziju obnove „Notre-Dame“ katedrale. Belgijski studio za vizuelizaciju stvorio je film kako bi pokazao kako se katedrala, koja je  opustošena vatrom, može obnoviti koristeći moderne i tradicionalne materijale.

Od požara brojni dizajneri stvorili su predloge za obnovu „Notre-Dame“, uključujući „Vincent Callebaut“ i Studio „NAB“, koji poput studija „Misis“ predlažu stvaranje vrta na krovu koji je zatvoren zastakljenim krovom. Razni drugi predlozi se kreću od zanimljivih do nečuvenih.

Pogledajte putem videa kako bi to sve izgledalo prema njihovoj zamisli.

Izvor: https://www.dezeen.com/
by Sanja Banika

 

 

„Stepping stone“ kuća

Tri nepovezana objekta nedovoljno korišćena i sklona poplavi zamenjena su sa dva nova objekta koja čine dodatni stambeni smeštaj uz postojeću kući. Posebna pažnja posvećena je petoro dece. Arhitektonsko rešenje nastoji da uključi porodicu u smirujuće efekte prirode. To je postignuto velikom upotrebom dnevne svetlosti,  prirodnim materijalima i novim pejzažnim dizajnom.

Manja od dve nove zgrade je samostalni pansion sa kuhinjom hodnikom i kupatilom. Veća zgrada je glavni prostor za boravak porodice. Povezana je sa postojećom kućom preko staklenog mosta. Obe zgrade se mogu „otvoriti“ jedna prema drugoj preko stakla na povišenom nivou prizemlja koje je klizno.

Glavna karakteristika arhitektonskog rešenja je krov i njegova nadrešnica od 1,5m koji služi za hlađenje enterijera leti, a takođe pruža zaštićenu zonu koja se spaja spoljašnji sa unutrašnjim delom.

Upotreba drveta u enterijeru stvara toplinu, a opeka je izabrana kako bi se uklopila u postojeću kuću od opeke i stvorila monolitnost koja bez posebnog napora pluta iznad vode. Izabrana je duža dimenzija opeke koja će naglasiti horizontalnost novih zgrada.

Minimalna čelična konstrukcija dizajnirana je tako da odaje utisak da zgrada pluta nad vodom. Svetlost, odbijajući se od vode naglašava podvodni deo zgrade.

Pogledajte putem videa kako je izgledao proces nastajanja ova dva objekta.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika

Termalne kupke Tamina

Projekat termalnih kupatila u Tamini u Švajcarskoj rezultat je takmičenja u dve faze iz 2003. godine. Cilj prve faze bio je koordinacija velikih arhitektonskih intervencija u pogledu urbanističkog planiranja. Razmatralo se gde bi trebalo da bude smešten novi hotel sa pet zvezdica, gde bi trebalo da se proširi medicinski centar i kako se novim javnim termalnim kupkama može najlakše pristupiti. Investiciona vrednost novog projekta iznosila bi  160 miliona švajcarskih franaka.
 

Drugi deo konkursa podrazumevao je projektovanje dve nove nove zgrade – hotela i termalne kupke. Arhitektonska kancelarija „Smolenicki & Partner“ dobila je projekat za termalne kupke Tamina,  „Hilmer & Sattler i Albrecht Architects“ projekat novog hotela.

Letovališta dominiraju velike reprezentativne zgrade smeštene u velikom parkovskom pejzažu. U ovoj meri se odmaralište jasno razlikuje od identiteta sela Bad Ragaz. Tokom „belle epoque“, ovaj princip izgradnje monumentalnih hotela u blizini jednog sela uspešno je primenjen na mnogim lokacijama u švajcarskim Alpama. Reprezenti su slični objekti Interlaken, St. Moritz i Gstad. U Bad Ragazu se izdvajaju dve vile. Iz glavne ulice izdvaja se jedna vila koja prolazi kroz golf teren koji povezuje Bad Ragaz i Maienfeld. Druga vila koja se proteže duž parka je u mirnijoj i privatnijoj atmosferi kompleksa.

Umesto da bude jednostavan oblik građevina, volumen se postiže ograđivanjem spoljnih prostora. Na otvorenom zapremina zgrade se smanjuje i otvara se prema travnjaku za sunčanje na šumovitim padinama grebena.

Izvor: https://www.archdaily.com/
by Sanja Banika

 

 

Kuća koja reflektuje pustinsko okruženje

Dizajner Tomas Osinsk i filmski producent iz Los Anđelesa Chris Hanlei kreirali su  kuću od ogledala u blizini nacionalnog parka „Joshua Tree“, tako da podseća na njujorški neboder. Nevidljiva kuća se nalazi na udaljenom mestu u Kaliforniji, osmišljena kao duga i vitka kuća od čeličnog okvira obložene ogledalom i kaljenim staklom koje se obično koristi za nebodere. Podignuta je nad zemljom na cilindričnim betonskim stubovima, formirajući na jednom kraju konzolu.

Unutar  staklenih zidova pruža se širok pogled na okolinu od 90 hektara.  Kuća površine 511 m2 dizajnirana je kao jedan dugi, neprekidni zabavni prostor oko zatvorenog bazena dugog 30 metara. Preostali prostori, uključujući četiri spavaće sobe i kupatila, odvojeni su belim pregradama a ne vratima sa pogledom na pustinju.

Bazen se završava belim zidom dizajniranim kao projekcijski ekran za filmove, dok je na drugom kraju kuhinja dizajnirana tako da bude pogodna za ugostiteljske događaje.

Nekretnina je dostupna za iznajmljivanje za snimanje, fotografisanje i razne događaje.

Pogledajte putem videa kako to sve izgleda.

Izvor: https://www.dezeen.com/

by Sanja Banika

 

Apfel hotel – Italija

Izgrađeno je 18 novih apartmana za goste pažljivo dizajniran da se uklapa u pejzažnu strukturu farme.  Poseban naglasak stavljen je na očuvanje karaktera tradicionalne seoske kuće. Kao centralno remek-delo ovog ruralnog područja,  dizajniran je velnes prostor sa arhitekturom i zelenilom koje podseća na modernu bujnu baštu. „Zeleno srce“  se poput saune u obliku jabuke, glatko i potpuno se integriše u pejzaž.

Novootvoreni velness objekat – novi hotelski centar – nema severnu fasadu, umesto toga uklapa se u prirodni zeleni nagib tako da se zgrada teško može videti. Ulaz u novu banju je zakrivljena poluotkrivena betonska školjka koja se uklapa u pejzaž i dizajnirana je zapanjujućim portalom napravljenim od starog drveta.  Južna strana velness prostora, s druge strane, otvara se staklenom i čeličnom fasadom koja nestaje ispod pokrivača zelenila na krovu. Čelična nadstrešnica na koju će se uzdizati mirisni cvetovi jasmina, strši prema otvorenom nebu.

U velikoj meri je skriven od pogleda: cela struktura je prekrivena slojem zemlje i biljaka, dizajniranog da se prirodno stapa sa dnom brda i tako se stapa u pejzaž. Spa centar se može pohvaliti centralnom fontanom za piće od prirodnog kamena i otvorenim kaminom u prostranom dnevnom delu koji vodi na tuševe, svlačionice i salone za lepotu i masažu. Zatvoreni bazen na otvorenom proteže se prema otvorenom kroz obrastao zelenu fasadu i delimično je uokviren  metamorfnim  stenama.

Gornji sprat prostor je namenjen samo odraslim osobama – sadrži salon za saunu, sobu za opuštanje, finsku saunu, parno kupatilo i susednu terasu na kojoj se gosti mogu osvežiti spoljnim tušem. Finska sauna je san za čula, sa svojim horizontalno zakrivljenim drvenim letvicama i izdašnim ostakljenim prozorima pruža prekrasni pogled na polja i polja od jabuka. Do Apfelsaune u vrtu može se doći kroz zakrivljeno otvoreno […]

Zaha Hadid – Hotel Morfeus

Najpopularnija destinacija za zabavu u Aziji – Makao je dočekao više od 32 miliona turista u 2017. godini, a broj posetilaca povećava se svake godine. Vodeće integrisano letovalište koje uključuje kazino, dva pozorišta, 20 restorana i četiri hotela.

Zaha Hadid Architects (ZHA) dobila je zadatak da izgradi hotel 2012. godine. U to vreme su već postojali temelji za toranj  koji nije napredovao. Zamišljen je kao vertikalni pravougaonik sa nizom praznina koje su formirane kroz centar kako bi se stvorio urbani prozor koji povezuje prostor hotela sa gradom i stvara skupturalne forme koje definišu javni prostor hotela.
           
Osnovni dizajn hotela je par kula povezanih na nivou tla i krova. Centralni atrijum između ovih kula prostire se po visini hotela, a prolaze ga spoljne praznine koje povezuju severnu i južnu fasadu. Ove praznine stvaraju urbani prozor koji povezuje unutrašnji prostor hotela sa gradom. Visina samog hotela je 160m.

Između praznina u slobodnom obliku koji prolaze kroz atrijum, niz mostova stvara jedinstvene prostore za hotelske restorane, barove i salone za goste poznatih kuvara.  Dvanaest staklenih liftova atrijuma pruža gostima izvanredan pogled na unutrašnjost i eksterijer hotela dok se kreću između praznina zgrade.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Sanja Banika