Ovaj elegantni novi kancelarijski kompleks smešten je u srcu centralne poslovne četvrti grada u Hangdžou. Kula je osmišljena tako da sa svakim nivoom povišenog podijuma rotiranim za različit stepen omogućuje prostor za šetnju i za uživanje ljudi. Aoti Vanke Centar se sastoji od dve kancelarijske kule i podijuma.

U višoj kuli T1 nalaze se kancelarije većih korporacija, dok se u kuli T2 nalazi prostor za početnike i mikro preduzetnike.  Kule su rotirane kako bi se maksimalizovala prirodna sunčeva svetlost i pogled na novo komercijalno jezgro pored reke Kiantang. Podijum u obliku prstena podignut je od zemlje da bi se stvorilo centralno dvorište, dok polujavni krovni vrt služi kao most između dve kule, promovišući simbiozu i stvarajući prilike za umrežavanje korisnika.

Centralno dvorište je ulazno mesto u srcu lokacije povezivano sa urbanim tkivom. Na nivou ulice je bogato uređena pešačka zona u kojoj se nalaze maloprodajni objekti, restorani i galerije, protežući se duž glavnog puta. Kroz dvostruko visinski otvoreni prostor napravljena je prečica u smeru sever-jug preko uzdužnog mosta.

Aoti Vanke Centar je dobio LEED Gold sertifikat američkog Saveta za zelenu gradnju. Višeslojno zelenilo je implementirano u projekat, interpolirajući 95.521 kvadratnih metara podne površine sa prostorima za probijanje kiseonikom, kako bi se težilo prirodnoj ravnoteži između arhitekture i pejzaža.

 

Korisnici zgrada uživaće opipljivo u obilju zelenila, prirodnoj sunčevoj svetlosti i protoku vazduha. Na fasadama tornja ugrađene su ukrasni brisoleji koji omogućavaju pasivno osenčenje od direktne insolacije i minimiziraju odsjaj. Mekani pejzaži u krovnim baštama pružaju senke kako bi se smanjio solarni dobitak toplotne mase zgrade u celini, a krovovi kula prekriveni su rešetkama kako bi se zaštitilo od prekomerne insolacije.

Izvor:https://architizer.com/

by Sanja Banika