/ Oblak reke u Kingzhenu /

U Kingzhenu, Guizhou, čist beli „oblak“ pluta pored vijugave reke Laoma, nazirući se kroz bujna zelena stabala. To je Cloud Art Museum u močvarnom parku Kingzhen. Ulazeći u muzej koji se savršeno slaže sa okolinom, posetioci mogu otkriti da se pogled tokom puta razlikuje. Zakrivljena providna staklena konstrukcija podupire glatki krov u obliku oblaka.

Posetioci će biti iznenađeni vizuelnom gozbom planina, vode i pejzaža kroz neprekidni stakleni zid od poda do plafona. Ukupna zgrada je prozirna i lagana, čineći njenu boju i sjaj smirujućim i mekim. Uz uzdržanu bazu, muzej je pun snage i elegancije.

Muzej, dizajnom inspirisanim i apstraktnim od povoljnog simbola oblaka u tradicionalnoj kineskoj kulturi, kombinuje prirodu sa umetnošću, pojednostavljuje sliku oblaka i odlučuje o obliku zgrade. Tekuće arhitektonske linije omogućavaju bolju integraciju zgrada u životnu sredinu. Detaljnim pregledom, muzej se nalazi na položaju okrenutom ka reci Laoma, tako da pogled može doći do vode bez ometanja vrhova brda okolo.

Fasada zgrade sastoji se od aluminijumskih ploča i stakla, što stvara oštar kontrast u materijalima. Kontrast između materijala donekle dodaje delikatnost i finoću zgradi. Kroz odraz stakla, vode i aluminijumskih ploča, senke drveća kroz staklo, obrisi zgrada i nebo u vodi čine živopisnu sliku svetlosti i senki.

Pokrajina Guizhou poznata je po talasastom terenu koji obogaćuje prostorni raspored grada. Pri dizajnu se uzima u obzir zadnji red zgrada na muzej. Naglašen je i dizajn pete fasade. Redovno perforirani aluminijumski limovi u kombinaciji sa nepravilnim svetlosnim dizajnom čine mesto svetlim poput zvezdane noći ako se gleda sa višeg položaja, što ljudima daje iluziju da su iznad oblaka.

/ Pored planine · Na oblaku /

Muzej je poput komadića belog oblaka koji se nazire kroz planinu, postajući nerazdvojni deo okoline. Dizajnerski tim traži novi jezik kako bi umetničku koncepciju Orijenta predstavio na futurističkiji način i stvorio novo iskustvo kombinovanja orijentalne kulture sa modernizmom.

Sa idejama „Pored planine · Na oblaku · Pravljenje vode“, Studijski kamp močvara kombinuje prirodu sa umetnošću, pojednostavljuje sliku oblaka i odlučuje o obliku zgrade.

Dizajnerski tim produžava rastojanje između hodnika i glavne zgrade koja na ulazu čini tiho dvorište jezerca. Čitav prostor je tako odvojen i ide sa terenom, što obogaćuje prostor hodnika i bolje pojačava interakciju između hodnika i močvarnog parka.

/ Suživot planina, reka i oblaka /

Na početku dizajna projekta fokus je bio na tome kako sagraditi „mali“ muzej umetnosti između planina i reke, koji u potpunosti koristi resurse pejzaža, a da ga okolne zgrade ne nadmašuju. U budućnosti će na vrhu brda pored njega biti izgrađen muzej močvara koji je dizajnirao Shigeru Ban, pa je način na koji napravite savršenu kombinaciju ove dve blisko povezane zgrade još jedan aspekt u određivanju koncepta dizajna.

Da bi se minimalizovala šteta u izvornom okruženju, muzej je podeljen na dva dela: prijemna sala ispred i izložbena sala. Sala za prijem pribegava usmerenom nadzemnom hodniku koji posetioce kampa vodi kroz planine i vode. Izložbena sala se nalazi u planini i izgleda lagano zbog promena materijala. Izgleda tačno poput oblaka u planini ako se gleda sa reke.

Jednostavan i mekan, usmeren oblik povećava ekskuluzivnost zgrade. Na primer, čisto beli oblak nije agresivan, što omogućava njegov suživot sa planinama i rekom i budući razvoj oko tog područja.

/ Sanjiv osećaj boravka nad oblacima /

„Nadamo se da će čisti beli prostor ljudima dati sanjiv osećaj da su preko oblaka. Penušava voda se odbija od plafona, stvarajući prirodan i spokojan pogled. Idući sa terenom, na strani koja gleda na reku projektovan je prelazni prostor.“

Unutrašnji plafoni, podovi i zidovi obloženi su čisto belom bojom, a plafoni podupiru hiperboloidne stubove. Zakrivljeni prostor omogućava blagi pogled na unutrašnjost i spoljašnjost zgrade i pojačava vizuelni efekat hiperboloidnih stubova.

/ Fasadni materijali pogodni za lokalne uslove /

Pored prozirnog stakla, laki aluminijumski paneli uglavnom se koriste za smanjenje opterećenja zgrade uzrokovanog oblikom i obezbeđivanje svetle i izdržljive fasade. Ova vrsta materijala ima dobra antikorozivna dejstva.

 

 

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika