Smeštena na granitnoj litici iznad obale na zapadnoj obali Kanade, kuća „BlackCliff“ simboličan je svetionik za razasute članove porodice koji žive i rade na više kontinenata. Dom je osmišljen tako da povezuje svoje stanare sa bogatim prirodnim karakterom lokacije. To je izraz želje klijenta da stvori mesto okupljanja sadašnjih i budućih generacija, a da i dalje može da primi manju porodičnu zajednicu.

Kuća maksimalno koristi prednosti topografskih karakteristika: pogleda i svetlosti prema jugozapadu i ekstremne konture koje se spuštaju do mora na zapadu. Kuća se okreće oko ove dve ose, što dovodi do promenljive prostorne geometrije na preseku glavnog i gornjeg sprata koja se pojavljuje kao praznina u sredini lokacije.

Organizaciono gornji sprat je osmišljen  kao prostor za malu porodicu, dok  je spoljna jedinica predviđena za smeštaj veće porodice.

Ova dva dela zgrade su odvojena, ali su spolja spojena zajedničkom otvorenom terasom. Pažljivo postavljena dvorišta omogućavaju ovom neobično skladno isprojektovanom objektu da koristi svetlost i vazduh bez ometanja.

Prostorni doživljaj kuće  je rezultat napora da se uravnoteži odnos između pravilne orijentacije strmog nagiba terena i  orijentacije svetlosti i pogleda kako bi se stvorili bitni i intimni prostori na jezgra koji imaju jaku vezu sa spoljnim okruženjem.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika