Vino su proizvodili tradicionalni zemljoposednici u regionu Alto Douro oko 2.000 godina. Od XVIII veka, njegov glavni proizvod, vino vino, svetski je poznat po svom kvalitetu. Ova duga tradicija vinogradarstva proizvela je kulturni pejzaž izuzetne lepote koji odražava njegovu tehnološku, društvenu i ekonomsku evoluciju. Novi hotel  u Kuinta de Santo Antonio nalazi se na platou tik ispod male kapele Santo Antonio iz 18. veka, koja se nalazi na uzvišenju kompleksa. Hotel je zgrada sastavljena iz nekoliko delova od kojih je većina raspoređena oko dvorišta.

Tokom vekova, terase red po red građene su prema različitim tehnikama. Najranije, korišćeno tokom ere pre filoksere (pre 1860), bilo je to od sokalkosa, uskih i nepravilnih terasa ojačanih zidovima od škriljavog kamena, koje zahtevaju stalno održavanje na koje se može zasaditi samo jedan ili dva reda loze. Dugi nizovi neprekidnih, pravilno oblikovanih terasa datiraju s kraja 19. i početka 20. vijeka kada su vinogradi Douro obnovljeni, nakon napada filoksere. Nove terase promenile su pejzaž, ne samo zbog monumentalnih zidina koje su izgrađene, već i zbog činjenice da su bile šire i blago nagnute kako bi se vinova loza bolje izlagala suncu.

Monumentalni pejzaž je deo svetske baštine UNESCO -a „Alto Douro“ koja  zahtevaju elegantna, odgovorna i suptilna arhitektonska rešenja.

Pozicija ovog kompleksa povezuje čoveka sa prirodom, njenim zvukom, mirisom drveća i voća. Blizina tekuće vode pojačava sva čula na viši nivo.

Težeći vrednostima kao što su održivost, trajnost, kao i poštovanje i integrisanje u kulturno nasleđe regiona ADV, izbor materijala i građevinskih sistema definisan je pažljivim proučavanjem narodne arhitekture i odlučnom preferencijom za prirodne materijale, kojih ima dosta u regionu .

 

Izvor: https://architizer.com/, https://whc.unesco.org/

by Sanja Banika